Sačuvajte Komercijalnu banku

1
747

Još koji dan pa ćemo se rešiti i Komercijalne banke. Prodaćemo je kao što smo i sve drugo prodali. Kad nemamo privredu, kad rasprodajemo oranice, kad mladi odlaze, šta će nam i banke.

Mnogo je razloga zbog kojih bi trebalo odustati od ove trgovine. Prvi i najvažniji je onaj isti zbog koga će neko hteti da kupi tu banku – profit. Poslednjih godina ova banka pravi godišnju dobit između 60 i 70 miliona evra. Reklo bi se, to je koka koja nosi zlatna jaja. Pa ko je lud tako nešto da proda?

Procene su da se za Komercijalnu ne može dobiti više od 400, 500 miliona evra. To znači da će kupac otplatiti banku kroz dobit za nekih šest, sedam godina. A šta ćemo mi kao država i kao građani dobiti? Ništa. Srbija će sa svojih 41 odsto vlasništva inkasirati nešto manje od 200 miliona evra, a zauzvrat će ostati bez poslednje velike komercijalne banke preko koje može da utiče na privredne tokove.

Kad prodamo Komercijalnu, svrstaćemo se u red država bez banaka u vlasništvu (Poštanska štedionica ionako služi za isplatu penzija). Neće to biti dobro ni za Srbiju, ni za građane. ni za privredu. Bićemo svi u rukama onih koji imaju novac – kolonija.

Naslušao sam se priča privrednika koji su zarobljeni kreditima i hipotekama. Banke su samo čekale da propadnu, da se njihovom imovinom naplate i usput otvore prostor za nekog njihovog igrača. Briga je njih i za proizvodnju i za radnike. Ali o ovome se ne govori.

Država je po pravilu loš vlasnik. Državno vlasništvo u privredi i naročito u bankama je put u korupciju. Nagledali smo se toga.  Ali ne mora biti tako ako imamo odgovornu vlast. Na silu ugušena Beobanka je godinama bila najveća u jugoistočnoj Evropi. Jedno vreme je bila među 200, 300 najvećih u svetu, baš kao i beogradski Energoprojekt.

Da Vas podsetimo:  Ne čekajući vožda

U to vreme kada smo imali još i Investbanku, Jugobanku… nismo plaćali najveće kamate, nisu nam naplaćivali održavanje računa, a nisu ni dobit iznosile u inostranstvo.

Da li će nama građanima biti bolje kada prodamo Komercijalnu banku? Da li će previsoke kamate biti niže, da li će biti ukinuti prikriveni troškovi tipa “obrada kredita”. Teško. Novi vlasnik će gledati da što pre izvuče ulog. A može se očekivati i racionalizacija, što će reći smanjivanje broja zaposlenih.

Druga stvar zbog koje bi valjalo sačuvati Komercijalnu je slučaj kredita u “švajcarcima”. Ta prevara je smišljena negde tamo, a u Srbiju i druge zemlje je plasirana preko “svojih” banaka. Nijedna srpska banka nije u tome učestvovala. Ti “švajcarci” su mnoge građane zavili u crno, neke su koštali i života, a koštaće i državnu kasu.

Ima načina da banka ostane domaća, država može da otkupi udele stranih akcionara. Ako je imala para da kupi Kopernikus, ima i za Komercijalnu. Opravdanje da je to ranije dogovoreno ništa ne znači. Odrecite se lične koristi, objavite te dogovore, ako ima krivice, krivce na sud, a banku sačuvajte. Zbog nas koji smo još u Srbiji.

Milenko Vasović
Izvor: BIZLife

1 KOMENTAR

  1. Samo se dovrsava posao upropascavanja Srbije ….i dovrsavanje pljacke. Postavljeni sluzbenici, funkcioneri i politicari postavljeni su sa ciljem da ostvare navedeni zadatak i to bez pogovora. Svi navedeni su sada placeni su iz budzeta Srbije za navedeni ,,posao,,, a u stvari za ostvarivanje zatiranja Srpstva ili menjanje svesti Srba.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime