Tražili dva milona evra: Vučićev brat i kum reketirali američku firmu!

0
836


Eys0QS1Kako Teleprompter.rs eksluzivno saznaje, premijerov brat i kum, Andrej Vučić i Nikola Petrović, pokušali su da reketiraju američku firmu “Continental Wind Partner” zbog izdavanja dozvole za izgradnju trafostanice.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je na TV “Pink” da je firma muža sestre jednog ministra u Vladi organizovala protest protiv njega u Vašingtonu jer im nije “dozvolio da reketiraju Srbiju”.

Vučić u jutarnjem programu “Pinka” nije imenovao tog ministra, ali su režimski mediji “Kurir” i “Blic” dan kasnije objavili da se radi o sestri ministarke Kori Udovički, Lidiji Udovički i njenom suprugu Marku Krendalu, vlasniku firme “Continental Wind Partners”.

Režimski mediji su pokrenuli aferu “Reketiranje”. Ministarka Kori Udovički negirala je da je na bilo koji način lobirala za zetovu firmu, dodavši da joj nije jasno zbog čega ju je premijer povezao sa tom firmom.

krendal
Mark Krendal

Kompanija je 18. jula prošle godine dobila građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka “Čibuk 1″ kod Kovina, u koji je planirano da se uloži 280 miliona evra. Prema rečima neimenovanog izvora “Blica” iz Vlade Srbije, dozvolu je izdao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, ali im je Ministarstvo građevinarstva poništilo dozvolu prošle godine zbog žalbe JP “Elektromreže Srbije” (EMS).

Ministarstvo građevinarstva poništilo je građevinsku dozvolu sa obrazloženjem da visokonaponski deo trafostanice nije mogao da bude deo građevinske dozvole.

Međutim, u julu 2014. godine dozvola je ipak izdata.

Vučić je naveo da su neki kongresmeni uputili pismo potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu žaleći se na njegovog brata i Nikolu Petrovića, kao i da je ispred Instituta Brukings organizovan protest jer su “neki hteli da grade vetroparkove u Srbiji kada nije postojala zakonska regulativa o tome, i to sa idejom da bi cena te struje bila tri puta veća od tržišne“.

Da Vas podsetimo:  Ekostraža: Ziđin minirao planinu Staricu iznad Majdanpeka

Ako nije postojala zakonska regulativa, zbog čega je firma uopšte i dobila dozvolu? Vučić na to pitanje nije ponudio odgovor.

Međutim, ministar za energetiku Aleksandar Antić pojasnio je da u Srbiji ipak postoji zakonska regulativa kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

– Država je stvorila zakonsku regulativu kojom je omogućila podsticajne mere za ulaganje u ovu oblast. Sada radimo na definisanju novog modela ugovora o otkupu kao i uredbe o merama podsticaja, rekao je Antić za “Blic”.

lidijaI sam Vučić je u emisiji na “Pinku” rekao da će Srbija morati da koristi obnovljive izvore energije zbog regulative Evropske unije, pa se postavlja pitanje zbog čega je Vučić firmu CWP povezao sa protestima protiv njega u Vašingtonu.

Teleprompter.rs već par dana pokušava da stupi u kontakt sa ljudima koji su upoznati sa problematikom oko toga ko je reketirao koga.

Više sagovornika iznelo nam je identičnu tvrdnju – Vučićev brat Andrej i Vučićev kum Nikola Petrović tražili su od firme “Continental Wind Partners” dva miliona evra kako bi dobili dozvolu.

– Kada je Lidiji Udovički stiglo obaveštenje da Aleksandar Vučić preko brata i kuma traži dva miliona evra za dozvoli, ona se razbesnela. Ponuđeno joj je da iznese priču u javnost preko medija, ali je odbila, priča dobro obavešten izvor portala Teleprompter.rs.

Naš izvor napominje da je posebno interesantno što se u celoj ovoj “aferi” ponovo provlači ime Vučićevog kuma Nikole Petrovića.

– Vučić je posebno osetljiv kada neko napada Nikolu Petrovića. On je Vučićev čovek od najvećeg poverenja i nije ovo prvi put da reketira ljude oko sebe. Umešan je u svaki veći posao u energetskom sektoru. Setite se samo kakav je haos Vučić napravio zbog teksta BIRN-a o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava – Zapadno polje u rudarskom basenu Kolubara nakon poplava. Za taj tekst niko nije ni čuo dok ga Vučić nije popularisao. Pobesneo je samo zato što su novinari napali Nikolu Petrovića. Tada je tvrdio da je sve to organizovala Evropska unija, priča naš izvor.

Da Vas podsetimo:  Oko 40 odsto građana ne pije hemijski ispravnu vodu

aca i kumSada se dešava slična situacija. Vučić je prebacivanjem optužbi za reketiranje na američku firmu skrenuo pažnju sa brata Andreja i kuma Nikole Petrovića. Inače, nije ovo prvi put da Vučić na takav način brani brata i kuma.

Setimo se afere oko fantomske firme. Nije kriv Andrej, već nepoznati falsifikatori. Prema najnovijim informacijama, advokat Andreja Vučića tražio je izuzeće sudije jer ne vodi postupak kako im odgovara. Nije Vučićev maloletni sin napao golmana Vladimira Stojkovića na splavu “River”, već je policajac namerno napisao lažnu službenu belešku. Inače, slučaj i dalje nije rešen. Nije Vučićev brat napao Žandarme, već su Žandarmi pretukli njega samo zato što se preziva Vučić.

– Američki kongresmeni su iskoristili svoj položaj da upozore Džozefa Bajdena na moć koju Andrej Vučić i Nikola Petrović imaju u Srbiji. To je Vučić shvatio kao atak na njega lično. Možda i jeste, ali ne menja činjenično stanje da njih dvojica žare i pale po Srbiji. Dobio je Vučić packe zbog toga u Vašingtonu, ali je očigledno da ne namerava da smiri brata i kuma. Zbog toga je na veoma lošem glasu, dodaje naš izvor.

nikolaU razgovorima sa našim dobro obaveštenim izvorima, saznali smo da je još jedan veliki biznismen u Srbiji platio skupu kaznu jer nije slušao Aleksandra Vučića.

– Sećate li se spektakularnog hapšenja Petra Matijevića, vlasnik Industrije mesa “Matijević” krajem septembra meseca prošle godine? Šta se desilo sa tim hapšenjem? Niko ne zna, niti se o tome više piše. Vučić je lično naredio hapšenje Petra Matijevića jer je Miroslavu Miškovu pozajmio tri miliona evra kada je morao da plati jemstvo od 12 miliona evra jer u trenutku toliki novac nije imao, priča naš drugi dobro obavešten izvor.

Da Vas podsetimo:  Đorđević: Sporazum o energetici Vučićeva izdaja

Dakle, tvrdnje američkih kongresmena da u Srbiji postoji mala grupa ljudi bliska Aleksandru Vučiću koja reketira biznismene su u potpunosti tačne. Međutim, samo biznismeni poput Željka Mitrovića žive u potpunoj zaštiti. Setimo se samo skandalozne presude u kojoj je navedeno da Mitrovićev sin nije odgovoran za ubistvo devojčice na pešačkom prelazu.

Šta se dešava sa istragom smrti Mitrovićeve ljubavnice Ivane Bakić Bodrožić u hotelu “Hajat”? Iako se zna da je Ivana od Željka Mitrovića dobila smrtonosnu dozu kokaina, kao po pravilu, režim je preko medija optužio medicinare sa VMA jer su Mitrovićevoj pokojnoj ljubavnici dali propofol kako bi joj smirili organizam od kokaina.

Opšte je poznato da Vučić preko brata reketira ljude po Srbiji. Nisu morali kongresmeni da pišu o tome. Opšte je poznato i to da su biznismeni bliski Aleksandru Vučiću u potpunosti amnestirani od krivične odgovornosti. Štaviše, Vučić ih štiti preko medija.

Možda bi Miroslav Mišković, Petar Matijević, zet Kori Udovički i ostali trebalo pred sudom, ne pred medijima, da odgovaraju zbog eventualnog kršenja zakona. Međutim, u tu grupu trebalo bi da svrstamo i biznismene bliske Aleksandru Vučiću.

Ko plati reket, ima zaštitu od Aleksandra Vučića. Ko ne plati reket, završiće na naslovnim stranama tabloida.

Pitanje je ko će pametan sutra investirati u Srbiju kada Aleksandar Vučić reketira biznismene i sopstveni narod preko medija naziva lenštinama.

teleprompter.rs

PODELI
Prethodni tekstCrna Gora i NATO
Sledeći tekstSrbija na zapadu?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime