Vučević će ipak morati da smeni šefove inspekcije

0
725

Posle pisanja Pištaljke i ukazivanja na propuste u radu, Upravna inspekcija Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave izdala je nova rešenja kojim se gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću nalaže da smeni šefove gradske inspekcije Dejana Šijaka i Vladimira Balabana.

Miloš Vučević
Miloš Vučević
U rešenjima koja je gradska uprava Novog Sada primila krajem juna nalaže se predsedniku Gradskog veća Milošu Vučeviću da obezbedi da Gradsko veće poništi ili ukine rešenje o postavljenju Dejana Šijaka za vršioca dužnosti načelnika i Vladimira Balabana za vršioca dužnosti zamenika načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove.

Rok za izvršenje rešenja je 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

Da podsetimo, gradonačelnik Novog Sada već je bio u sličnoj situaciji početkom ove godine, kada je dobio naloge za smenu Balabana i Šijaka koji su tada bili na istim funkcijama, samo što je Balaban bio v.d. načelnika a Šijak v.d. zamenika načelnika. Vučević je tada čekao sve do 6. maja, kada je solomonski izvršio nalog inspektorata tako što je ove funkcionere zarotirao – Balaban je postao zamenik, a Šijak načelnik.

Pošto je Pištaljka pisala o ovom nezakonitom postupku novosadskog gradonačelnika, ne samo zbog izigravanja zakona već i zbog petomesečnog kašnjenja u izvršavanju rešenja inspektorata, što je i prekršajno kažnjivo, Upravni inspektorat je ponovo obavio kontrolu i našao da ni Šijak ni Balaban i dalje ne ispunjavaju preduslove za rad na ovoj odgovornoj funkciji.

Ovog puta, osim formalnih razloga koji nisu poštovani prilikom izbora na funkciju, Upravni inspektorat je u obrazloženju rešenja u slučaju Šijaka naveo da on osim toga što nije imao status službenika prilikom postavljenja, nije ni imao dovoljno profesionalnog iskustva. Što se Balabana tiče, nadležna inspektorka Upravnog inspektorata Nada Hengl ustanovila je on nezakonito postavljen na funkciju zato što „nije imao status službenika“ iako je u prošloj kontroli, krajem 2016. ustanovila da prilikom te kontrole nije dostavio dokaze o dovoljnom broju godina radnog iskustva.

Da Vas podsetimo:  Počinje zvanična kampanja, vidimo se na izborima

Budući da žalba na oba ova rešenja ne odlaže izvršenje, od Gradskog veća Novog Sada se očekuje da do 27. jula izvrši naloge Upravnog ispektorata i postavi nove vršioce dužnosti.

Znajući, međutim, da im je za prethodna rešenja trebalo više od pet meseci za izvršenje, pitanje je hoće li do kraja godine izvršiti naloge inspektorata. U prošlom izbegavanju zakona Veću koje predstavlja gradonačelnik Miloš Vučević pomogao je i Upravni inspektorat koji nije iskoristio zakonom propisane mere da ga primora na izvršenje rešenja u propisanom roku.

Pištaljka je u više navrata i na više adresa u Upravnom inspektoratu i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave pokušala da dobije odgovore na pitanja da li će zbog ovih propusta neko biti pozvan na odgovornost i zašto je dopustila gradonačelniku Novog Sada da se praktično poigrava sa inspekcijom i zakonima, ali odgovora na konkretna pitanja nije bilo. Od ministarstva smo samo dobili odgovor da u poslednje dve godine niko od upravnih inspektora nije odgovarao zbog propusta u radu.

Odgovor da li će i kada postupiti po novim nalozima Upravnog inspektorata nismo dobili ni od Miloša Vučevića pošto je i posle višednevnih pokušaja ostao nedostupan za novinare Pištaljke.

On je prošlog vikenda za TV N1 izjavio da će postupiti po nalogu inspektorata i nevešto objasnio da nije znao da dvojica spornih funckionera nemaju kvalifikacije.

Ovog puta Upravni inspektorat je u izreci novih rešenja upozorio predsednika Gradskog veća Novog Sada da je dužan da u pisanoj formi obavesti upravnog inspektora o izvršenju naložene mere i da neizvršenje rešenja i neobaveštavanje inspektora o sprovođenju naložene mere predstavljaju prekršaj predviđen Zakonom o upravnoj inspekciji.

Vladimiru Balabanu, koga novosadski gradonačelnik uporno štiti, inače se sudi za zloupotrebu službenog položaja. O korupciji u upravi kojom je godinama šefovao javnost je uzbunila zaposlena u toj upravi Marija Beretka. Ona je nedavno dobila pravosnažnu presudu da je zbog ukazivanja na malverzacije i nezakonitosti u radu novosadske inspekcijske uprave pretrpela odmazdu upravo od svojih šefova Balabana i Šijaka.

Da Vas podsetimo:  Stamatovićev put i dil sa Vučićem preko Nikole Selakovića

Novak Grujić

www.pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime