VUČIĆ: „Beograd na vodi” je od onih velikih projekata koji se grade protiv volje zatucane većine

1
916

Vucic - Muhamed AlabarPremijer Aleksandar Vučić izjavio je da postavljanjem kamena temeljca za projekat „Beograd na vodi” Srbija ispisuje nove stranice istorije, ističući da se prestonica kroz istoriju menjala na bolje, nekad i protiv volje „zatucane većine”.

Vučić je, navodeći da je danas veliki dan za Srbiju i građane, zahvalio svima koji su od početka verovali u taj projekat i koji se nisu plašili kritika, posebno šeiku Muhamedu bin Zajedu, direktoru Igl Hilsa Muhamedu Alabaru i gradonačelniku Beograda Siniši Malom.

Premijer je rekao da se danas postavlja kamen temeljac za prvi od dva miliona kvadrata, odnosno prva od milion lopata koje će Beogradu dati novi prostor za bolji život.

Navodeći da od danas u Beogradu niče novi grad, Vučić je rekao da će stanove, kule i hotele graditi srpske firme i radnici, te da će projekat koji će vredeti 3,5 milijardi evra uposliti na desetine hiljada ljudi.

„To više nije san i obećanje, već danas postaje stvarnost”, rekao je Vučić i dodao da prostor na kome će biti izgrađen „Beograd na vodi” nikoga nije zanimao proteklih sedamdeset godina, već su sa neuglednih baraka i smetlišta mnogi skretali pogled.

Premijer je rekao da su se mnogi podsmevali projektu, ali da on ima poštovanja i za taj deo javnosti jer, kako je naveo, u Srbiji je uvek bilo lakše biti protiv nego za.

Vučić je rekao da su kroz istoriju veliki projekti često počinjali nečim što su mnogi mogli nazvati samovoljom pojedinaca, podsetivši i da su glavni projekti – pokretači razvoja Beograda u početku bili tako okarakterisani.

„Napredak i rad su bile reči kojih smo se vrlo često plašili, ali Beograd je za razliku od nas znao i rastao, nekad i protiv volje zatucane većine”, rekao je Vučić.

Da Vas podsetimo:  Preukusan rolat gotov za svega 9 minuta: Oduševićete se njegovim ukusom i lakoćom pripreme

On je zato rekao da Beograd treba pitati da li želi da raste, da se gradi, da li želi još radnika, hotela, novih tehnologija…

DIREKTOR IGL Hilsa Muhamed Alabar izjavio je danas na svečanosti polaganja temeljca za početak gradnje projekta „Beograd na vodi” izjavio je da je taj projekat pravi dragulj i da se sada otkriva tek jedan njegov deo.

Alabar je u obraćanju zahvalio premijeru Aleksandru Vučiću na posvećenosti i veri u ovaj projekat i državnim i gradskim organima na tome što je sve tako brzo i kvalitetno do sada urađeno.

„Ono što smo zajedno postigli ovih godinu i po dana je neverovatno – imamo isti cilj da promenimo ovaj ambijent i napravimo napredak za Beograd i Srbiju” rekao je Alabar.

Kako je rekao, pre nekoliko dana objavljen je ugovor o tom projektu a danas se postavlja kamen temeljac prve dve kule i to predstavlja prvu tačku gde će biti stambeni objekti, hotel, prodavnice, restorani, parkovi…

Alabar je podvukao da ovo nije projekat samo za one koji će u njemu živeti, već za sve građane Beograda i Srbije koji će ovde dolaziti da se zabave, provedu, trguju, rade ili jednostavno samo uživaju u reci , u gradu…

Prema njegovim rečima svaki grad mora da ima ekonomsko čvorište a razvoj obale biće pokretač razvoja Beograda.

On je dodao i da će projekat Beograd na vodi istovremeno privući investicije podstaći turizam, biznis…

Alabar je ukazao i da se sa nadležnim državnim organima i gradskim službama radi na tome da se očuva nasleđe okoline i da se ono poštuje i ostane nedirnuto.

Poslednji element je promenada. Želimo da je produžimo a biće mesto za zabavu za uživanje u gardu i reci, u životu i tome ćemo da damo doprinos.

Da Vas podsetimo:  Recept za uštipke ODUŠEVIO je svakog: Pravi domaći, mogu se jesti uz slano i slatko!

„Rukovodstvo vaše zemlje veruje da možemo da uradimo nešto dobro za narod i mislim da svi treba da dobiju priliku da nešto dobro učine i zato mi ovo i radimo., Obećavam vam da će biti sjajnih stvari koje će uslediti narednih meseci”, poručio je Alabar.

VUČIĆ: Očekujem da Beograd za deset godina
pretekne Budimpeštu po broju turista

Aleksandar Vučić

PROSTOR na kojem će biti izgrađen „Beograd na vodi” do sada nije vredeo ništa, a izgradnjom prvih objekata počeće da donosi profit, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić, navodeći da će 32 odsto te dobiti pripadati Srbiji.

Vučić je za B92, pre postavljanja kamena temeljca za izgradnju tog projekta, istakao da zemljište nije u svojini investitora, već u zakupu, a da će penale, ukoliko dođe do kašnjenja u izgradnji, plaćati investitor i Republika Srbija u skladu sa udelom u vlasništvu koje imaju.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući projektu “Beograd na vodi”, prestonica Srbije bi mogla biti među osam najposećenijih turističkih destinacija u Evropi.

„Očekujemo da Beograd u narednih deset godina prestigne Budimpeštu po broju turista”, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da će prva faza investicije koštati 350 miliona evra, a projekat tri i po milijarde evra.

PREMIJER Aleksandar Vučić i direktor IGL Hilsa Muhamed Alabar postavili su danas kamen temeljac za dve stambene kule, čime je zvanično počela izgradnja projekta Beograd na vodi, vrednog 3,5 milijardi evra.

Uz kamen temeljac premijer Vučić i Alabar ubacili su i „vremensku kapsulu“ s porukama, a zatim su i bacili prve lopate čime su označili početak gradnje projekta Beograd na vodi.

Postavljanju kamena temeljca prisustvovali su gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik RS Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije, ambasadori…

Da Vas podsetimo:  Ovo morate probati- posna pirotska banica, najukusnija pita sa juga

Dve stambene kule imaće 296 stanova, odnosno oko 60.000 kvadratnih metara, a prodaja stanova po principu registracije zainteresovanih za kupovinu, počeće 3. oktobra, kada će se znati cena kvadratnog metra i kvadratura.

U saopštenju kompanije VW navodi se da će „VW residence“, prvi stambeni objekti u ovom naselju sa pogledom na reku Savu i Savsku promenadu biti inspirisan arhitektonskim nasleđem Beograda i predstavljati kombinaciju istorijskih simbola ovog dela grada i moderne gradnje.

U znak obeležavanja otvaranja Savske promenade organizovan je niz aktivnosti i događaja u ovom delu grada do sredine oktobra.

Posetioci mogu da uživaju u bogatom zabavnom programu od danas, uključujući modne revije, Lego izložbu, plesne i akrobatske nastupe, umetničke i zanatske radionice, koncerte…

U ovom periodu biće raznovrsnih sadržaja za uživanje cele porodice uz aktivnosti namenjene deci, uključujući sportove i igre i muzičku radionicu.

Kada Beograd na vodi bude završen, Savska promenada će imati brojne porodične atrakcije uključujući plutajuću vodenu platformu, igralište za decu i amfiteatar ispod starog Savskog mosta.

Beograd na vodi biće veliko integrisano naselje i imaće komercijalna čvorišta, hotele, obrazovne institucije i zdravstvene objekte i javno šetalište duž obale dugo dva kilometara, kao i parkove sa atrakcijama za slobodno vreme.

Beograd na vodi će imati i kulturni i istorijski trg čime doprinosi pozicioniranju Beograda kao kulturne i umetničke destinacije regiona.

Tanjug / Fakti

1 KOMENTAR

  1. Ovo je kompletna budalastina. I ako bude ikad zavrsen, ovaj projekat ima da zaposli oko 3000 konobara I sobarica…..a niko ne haje za IMT, IMR, LOLU, 14. oktobar,…I fabrike koje su zaposlojavale hiljade metalostrugara, kovaca, livaca, tehnicara , inzenjera…..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime