Savez Sokola i pomoć Bitolju 1940.

1
1422

Italijanska avijacija bombardovala je Bitolj 5. novembra 1940. Savez Sokola pozvao je sokolska društva da prikupljaju pomoć za stradale u Bitolju. Sokolska župa Beograd poslala je novčanu pomoć a ujedno i angažovala sve svoje jedinice da prikupljaju priloge za postradale u Bitolju. (1)

Tragedija Bitolja naišla je na vrlo živ odjek i u Borovu. Na apel da se žrtvama uputi pomoć odazvalo se i Borovo. Skupljeno je 27.740 dinara. Novac je dostavljen nastradalim Bitoljcima. Od te sume tvornica „Bata” dala je 5.000 dinara, a ostalo dali su saradnici borovske industrije. (2) U listu Saveza Sokola „Sokolskom Glasniku” pisali su u članku iz Bitolja „Sokolski dom u Bitolju za vreme napada iz vazduha” da je celokupno stanovništvo Bitolja zahvalno svim plemenitim rodoljubima koji su ukazali pomoć postradalima od bombardovanja, a da se bitoljski sokoli ponose, što je Savez Sokola prvi pokrenuo inicijativu za pomoć i što je sokolstvo u tolikoj meri pokazalo ljubav za postradalu braću. Prilikom bombardovanja oštećen je sokolski dom, koji je bio nedavno svečano otvoren i koji je bio ponos varoši. Nekoliko teških bombi palo je u desnom krilu dvorišta doma. Bombe su napravile duboke jame, a od njih su sradali i zidovi doma, kao i prozori. Komadi čelika izbušili su dom na nekoliko mesta. Napravljene su rupe na zidu, oštečeni su prozori i sporedna vrata, a stakla su sva polupana, kako spoljna tako i unutrašnja. Na nekoliko mesta pao je plafon, a napravljeno je nekoliko otvora na krovu. Dom je bilo potrebno popraviti jer je bio u takvom stanju, da za vreme zime, bilo nemoguće da se radi u njemu. Šteta je procenjena na 15.000 dinara. Po piscu članka raspoloženje među sokolima bilo je odlično, a javnost je bila puna pouzdanja u odbrambenu snagu. Rad u sokolskom društvu Bitolj trebao je biti nastavljen posle popravke doma. (3)

Da Vas podsetimo:  Jedan Savindan u komunističkoj Srbiji

Sokoli u Skoplju želeli su da pomognu postradalima u Bitolju. Sokolsko društvo Skoplje-Matica održalo je 25 novembra 1940. redovnu sednicu pod predsedništvom starešine srh. St. Gazikalovića. Sednici je prisustvovao i načelnik župe Skoplje ing. Vojislav Pajić. Odlučili su da 7 decembra 1940. u svojim prostorijama društvo održi bratsko veče sa igrankom, posvećeno Bitoljcima. (4)

Prilikom proslave Prvog decembra, dana ujedinjenja, sokoli u Bitolju su pošli na grobove srpskih i savezničkih vojnika odavši junacima počast. Nisu bile zaboravljene ni žrtve bombardovanja. Posle blagodarenja u crkvama, održana je svečana sednica. Na sednici su držani patriotski govori, čitana Poslanica Saveza Sokola i priređen prigodan program. U članku u „Sokolskom Glasniku” isticalo se da je mnoštvo prisutnih manifestovalo za sokolske i narodne ideale. (5)

Savez Sokola pozvao je sokolska društva da prikupljaju pomoć za stradale u Bitolju. Sokolska župa Beograd poslala je novčanu pomoć a ujedno i angažovala sve svoje jedinice da prikupljaju priloge za postradale u Bitolju. Pomoć je pružilo i Borovo. Deo novca dala je tvornica „Bata”. U listu Saveza Sokola „Sokolskom Glasniku” pisali su u članku iz Bitolja „Sokolski dom u Bitolju za vreme napada iz vazduha” da je celokupno stanovništvo Bitolja bilo zahvalno svim plemenitim rodoljubima koji su ukazali pomoć postradalima od bombardovanja, a da su se bitoljski sokoli ponosili, što je Savez Sokola prvi pokrenuo inicijativu za pomoć.

Saša Nedeljković
član Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije

Napomene :

1. „Sokolski život”, „Oko Sokolovo”, Beograd, 1940, br. 9 i 10;
2. „27.740 dinara priložilo je Borovo za postradale u Bitolju”, „Borovo”, Borovo, 22 novembra 1940, br. 84, str. 1;
3. „Sokolski dom u Bitolju za vreme napada iz vazduha”, „Sokolski Glasnik”, Beograd, 22 novembar 1940, br. 47, str. 4;
4. „Sokolstvo Skoplja za postradale u Bitolju”, „Sokolski Glasnik”, Beograd, 29 novembar 1940, br. 48, str. 11;
5. „U Skoplju i Južnoj Srbiji”, „Sokolski Glasnik”, Beograd, 6 decembar 1940, br. 49, str. 4;

1 KOMENTAR

  1. Pomoč se je skupljala i u Sloveniji. Po podacima iz lista „Slovenac“ od 5.1.1941 slovenačka školska om ladina je po školama u Sloveni skupila 12.751,50 dinara. Možda bi mogli to dopisati.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime