24. mart

0
1034

72566131_gvyr7o8sViše stvari će se desiti ovog 24. marta. Prvo, to je godišnjica početka bombardovanja SR Jugoslavije. Dan kada anti-NATO raspoloženje u zemlji dostiže vrhunac.

Drugo, na taj dan i formalno počinje predizborna kampanja, 30 dana pred izbore koji će se održati 24. aprila. I treće, Haški tribunal će saopštiti presudu Radovanu Karadžiću.

Milorad Dodoik je već upozorio da je suđenje Karadžiću „osveta, a ne pravda“. „Neko je zaključio da su Srbi ti koji treba da odgovaraju za sve što se zbivalo. Nije bilo odgovornosti drugih, ni Franje Tuđmana, ni Alije Izetbegovića, ni predstavnika političke elite Hrvata u BiH poput Stjepana Kljujića i ostalih.“ Znaju sve ovo što Dodik priča i građani Srbije i Srpske, ali ne ponavlja on to da bi ih podsećao, već da bi upozorio.

Ono što će uslediti 24. marta biće vrlo neprijatno.

Moglo bi čak i da posluži kao okidač za novi pokušaj rušenja Republike Srpske. Verovatno je zato i izabran 24. mart.

Simbolično.

Jer, ovo je novi napad na Srbe. Samo, može se ispostaviti da su izbori u Srbiji sve to pokvarili. Da bi napad na Srpsku bio efikasan, Srbija sa tim mora da se saglasi. A u uslovima izborne kampanje, kada će porasti tenzije zbog obeležavanja godišnjice bombardovanja, teško je očekivati da će bilo ko mirno gledati orkestrirane napade na Srpsku. Presuda Karadžiću je planirana da bude sredstvo udara na Srpsku, a može lako postati predizborni instrument u kampanji u Srbiji. Ili će to postati pitanje ostanka i opstanka Republike Srpske. Što će kampanju gurnuti u sasvim drugom smeru.

Fond strateške kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime