„Ako ne možeš novinara da isteraš, ti ga iznesi sa skupa“

0
865

Ponašanje vrha SNS-a prema novinarima – etiketiranja, uvrede i ponižavanja – ohrabrilo je i članstvo da ih isto tako tretira, pa su novinari juče na skupu podrške novom predsedniku čak šest puta fizički napadani ili vređani, saglasni su predstavnici pojedinih udruženja.

Mesto: Beograd Datum: 31.05.2017 Dogadjaj: POLITIKA - sveèanost povodom polaganja zakletve i primopredaje dužnosti izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vuèiæa Licnosti:
Članstvo prati vrh stranke; Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Tokom jučerašnje inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, na ulicama Beograda je napadnuto šest novinara – u terazijskom prolazu je novinarka Radio Beograda odgurnuta pri čemu joj je ispao diktafon iz ruke, potom je ispred Skupštine bilo još pet incidenata gde su okupljeni simpatizeri SNS-a pretili novinarima portala VICE i Insajder (u dva navrata), rekavši da im „ni policija ne može pomoći“.

Novinarki portala Espreso.rs je jedan nasilnik stavio je ruke na ramena i pitao: „Da li hoćeš da ti lupim šamar?“, a novinarki Danasa su ljudi iz obezbeđenja skupa najpre pokušali da otmu telefon iz ruke, da bi je potom jedan od njih obgrlio i odneo sa skupa u Pionirski park.

Glavni i odgovorni urednik Draža Petrović kaže da će danas redakcija podneti krivičnu prijavu protiv SNS-a kao organizatora skupa za to što se desilo njihovoj novinarki Lidiji Valtner.

On smatra da se na članstvo reflektovalo ponašanje samog vrha stranke prema novinarima.

„Kad Vučić omalovažava novinare, posebno one kritički nastrojene, onda i njihove pristalice misle da mogu novinare lepo da obgrle i da ih iznesu sa skupa. Jasno je da se drže principa koji je uveo njihov predsednik – da je najbolji novinar onaj koji ništa ne pita i koji nije prisutan. Pa ako ne možeš da ga isteraš, onda ga iznesi sa skupa“, kaže Draža Petrović.

I bivši predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je na Tviteru dao svoje zapažanje.

Lekić: Nije reč o incidentu, nego o sinhronizovanoj akciji

Da Vas podsetimo:  Šapić se raspravljao sa novinarom N1 o istraživanju BIRN-a: Kažu oni svašta…

Sa Petrovićem je saglasan i Slaviša Lekić, sadašnji predsednik NUNS-a, koji navodi da se „ludilo otelo kontroli“ i da se ovo pre ili kasnije moralo desiti.

„Ako vam na Pinku, dve noći uoči krunisanja, tada još uvek premijer i izabrani predsednik, targetira novinare KRIK-a kao amoralne i neetične, sasvim je logično da te iste novinare samo osam sati kasnije Miroslav Lazanski, novinar u civilu i poslanik SNS-a, javno nazove najpogrdnijim imenima. Ako ministar policije na ulice pošalje ljude koje plaćamo da nas štite, a oni nemoćno sležu ramenima na šest napada na novinare, onda nije reč o incidentu, već o sinhronizovanoj akciji. Ako poslanici Marijan Rističević i Vladimir Đukanović sa simpatijama gledaju na maltretiranje ‘provokatora’ sa diktafonima i kamerama u rukama, onda ja smem da tvrdim da je reč o državnoj politici“, ističe Lekić.

Dodamo li tome, nastavlja on, ćutanje resornih ministarstava policije i kulture i informisanja, ludilo postaje kompletno.

„Da iza ovog ne stoji Vučić lično, on bi jutros, umesto postrojavanja zaposlenih u zgradi na Andrićevom vencu, održao brifing sa novinarima koji su bili meta njegovih pristalica, izvinio im se i dao garancije da se to, u njegovom mandatu predsednika Srbije, nikad neće ponoviti. Bojim se da je to jalovo iščekivanje. Više verujem da će, u skladu sa svojim novim ovlašćenjima, odlikovati sve one koji su juče onemogućavali novinare da rade svoj posao – informišu javnost o krunisanju jednog autokrate“, zaključuje on.

Aleksandar Vučić se, ipak, pošto je Lekić dao navedenu izjavu za Cenzolovku, izvinio „ukoliko su neki novinari napadnuti“.

„Ne znam da li su napadnuti novinari, ništa nije prijavljeno policiji, ali ih molim da prime moje izvinjenje, a izvinjavam se i u ime onih koji su hteli da provociraju na jedinom zakonom zakazanom skupu. Svaku verbalnu osudu bilo kojeg novinara i američke televizije N1 žestoko osuđujem, primite moje izvinjenje i nadam se da se više neće ponoviti. Niste ovo očekivali, je l’ da?“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o incidentima tokom preuzimanja dužnosti predsednika Srbije.
Sejdinović: Osuda napada je najmanje što možemo da očekujemo od SNS-a

Da Vas podsetimo:  Notorni napadi

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović slaže se s tim da vrh stranke ohrabruje članstvo da ovako tretira novinare, pre svega što sam SNS učestvuje u stvaranju atmosfere straha, proglašavajući pojedine medije za državne neprijatelje. S druge strane, i same državne institucije nereagovanjem na napade šalju poruku da su oni dozvoljeni.

Zato bi osuda vrha SNS-a i izvinjenje novinarima bili najmanje što bismo mogli da očekujemo „ako zaista žele da živimo u civilizovanom okruženju“.

„Ipak, nisam siguran da to žele. Ovi napadi, kao i mnogi drugi, kao i postavljanje Gašića za šefa BIA, samo pokazuju da ulazimo u nesiguran i turbulentan period i pitanje je do kojih granica će to ići“, kaže Sejdinović.
Radomirović: Organizatori su bili dužni da zaštite novinare

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović nije se izjasnio o tome da li vidi odgovornost vrha same stranke u napadima koje su, kako tvrde novinari, uglavnom izvele pristalice SNS-a.

„Ja bih samo rekao da organizator svakog skupa ima obavezu da zaštiti novinare i njihovo pravo da slobodno izveštavaju, tako da ovde je odgovornost na organizatoru skupa, i mora se utvrditi da li su tačne tvrdnje da li su policajci u civilu učestvovali u pretnjama novinarima i da li su izbegavali da utvrde ko su građani koji su pretili novinarima“, kaže on.

O tome da li bi eventualna zvanična osuda i promena politike stranke prema novinarima uticala da se promeni i stav građana prema novinarima, on kaže:

„Juče smo objavili na sajtu UNS-a stavove građana o medijima, u tu ćete videti da su građani Srbije u Evropi među onima koji najmanje veruju medijima. To je jer su vodeći mediji godinama radili ili za političare na vlasti ili za tajkune“, kaže Radomirović.

Da Vas podsetimo:  Vladimiru Đukanoviću preti izbacivanje iz Advokatske komore Beograda

Na pitanje da li to znači da su novinari sami odgovorni za ovakav stav građana, on kaže da su odgovorni „vlasnici medija i političari koji su usvajali drakonske zakone kojima su gušili slobodu medija“.

Cenzolovka ni juče ni danas, i pored nekoliko pokušaja, nije dobila odgovor od Srpske napredne stranke o ovim događajima, tako da je javnost ostala uskraćena za odgovore na pitanja hoće li SNS osuditi ove napade, da li vide odgovornost same stranke u napadima, s obzirom na to da su bili organizatori skupa, kao i da li će pokrenuti proceduru da utvrde da li je i ko iz njihovih redova učestvovao u napadima.

MUP: NIKO SE NIJE ŽALIO NA POSTUPANJE POLICIJE

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su juče saopštile da su tvrdnje o incidentima i nereagovanju policije netačne, te da policija nikoga nije napala.

Za Cenzolovku kažu da do sada nije prijavljen nijedan napad na novinare na jučerašnjim skupovima o kojima su mediji pisali.

„Imajući u vidu da je od oktobra 2013. godine u Srbiji na snazi tužilačka istraga, policija mora da ima zahtev tužilaštva da bi preduzela bilo koju istražnu radnju iz svoje nadležnosti, uključujući i proveru medijskih navoda“, kažu iz policije.

Nije im, međutim, nijedna pritužba na postupanje policije ni upućena, „a ukoliko se ispostavi da je bilo propusta u radu bilo kog pripadnika MUP-a biće preduzete odgovarajuće zakonske mere“.

Marija Vučić

www.cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime