Albanci su Srbima vadili organe a Ruse koristili kao inkubatore

2
1566
Foto: pixabay.com

Prema dobrovoljcima iz Rusije koji su došli na Kosmet da brane pravoslavnu braću, Albanci su prilikom vađenja organa bili posebno okrutni

Trgovina ljudskim organima jedan je od biznisa na kojima počiva ekonomska privreda na Kosovu i Metohiji, ali tamo su zabeleženi i najstrašniji slučajevi tog ,,biznisa”.

U dokumentima koji su predstavljeni Savetu Evrope nalaze se mnogobrojni dokazi da je Hašim Tači glavni šef kriminalne organizacije pod nazivom ,,Drenička grupa”, jedne od centralnih struktura OVK i organizovanog kriminala na Kosmetu i u Albaniji. Usled odluke Zapada da diplomatski prizna Kosvo, zakonski je nemoguće sprovesti istragu o Hašimu Tačiju i drugim funkcionerima koji uživaju međunarodni imunitet.

Prema procenama Karle del Ponte, na trgovini organima, odstranjenim živim ljudima, Tači je zaradio više od dva miliona evra.

“Forenzičarski sprej otkrio je tragove prskanja krvi po zidovima i podovima jedne od soba osim na delu poda bez mrlja dugom dva i širokom pola metra. Vlasnik nam je dva dana, koliko smo boravili u selu ponudio raznorazna objašnjenja za krvave mrlje. Prvo je tvrdio da je u toj sobi pre nekoliko godina njegova žena rodila decu, zatim je, nakon što je nam je njegova žena otkrila kako su njena deca rođena na drugom mestu, tvrdio da je porodica u toj prostoriji klala životinje za proslavu muslimanskih praznika”, navodi se u knjizi Karle del Ponte.

Logor organa

Prema trvrdnjama ruskog istoričara i publiciste Jelene Georgijevne Ponomarjove, lideri kosovske mafije su po okrutnosti i cinizmu prevazišli sve trgovce organima.

Nisu se zadovoljavali “transplantacionim turizmom” niti su se ograničili na uzimanje organa od ratnih zarobljenika, već su zarobljavali stotine civila, uglavnom Srba, koje su držali u koncentracionim logorima, gde su čekali svoj red. Pritom su svi ti strašni zločini vršeni na teritorijama koje su pod kontrolom snaga UN i NATO od juna 1999. godine – navela je između ostalog u knjizi, “Razbojnička država: Kosovo u svetskoj politici” ruska istoričarka.

Da Vas podsetimo:  Otvoreno pismo Kristijanu Šmitu

Tokom 1999. zarobljenicima su vađeni bubrezi u kličkom centru u Tirani, kao i u Univerzitetskoj bolnici u Skoplju, dok se u Haškom tribunalu uglavnom navodilo da je ,,donor nepoznat”.

– Za vreme rata te ustanove su korišćene i za lečenje ranjenih boraca OVK. Za uzmimanje organa koristili su se i delovi bonlice u gradu Bajram Curi, kao i velnes centar pri, “Koka-kolinoj” fabrici u Tirani, zatvorska psihijatrijska bolnica br. 320 u gradu Burelju i privatna kuća nedaleko od Tropoje, takozvana žuta kuća. Prema podacima srpskog tužilaštva, ljude su držali u rudniku Deva, na granici Kosova sa Albanijom – napisala je Jelena Georgijevna Ponomarjova.

Krvavi zidovi

U Burelj su žrtve dovožene iz nekoliko koncentracionih logora i zatvora i za to vreme je ubijeno više od 500 ljudi, a među njima je bilo nešto više od 50 Rusa, koji su završili kao inkubatori organa.

Dobrovoljcima iz Rusije koji su došli da brane pravoslavnu braću, Albanci su s posebnim zadovoljstvom i okrutnošću vadili organi jer su mislili da Ruse niko neće tražiti – navodi Ponomarjova.

Predstavnici Međunarodnog suda bili su u Burelju još 2003. godine i pronašli žutu kuću trospratnicu sa operacionom salom i zidovima isprskanim ljudskom krvlju. Međutim, istraga nije pokrenuta.

Izvor: srbijadanas.com

2 KOMENTARA

  1. Kako da im sude ljudi koji su zivi zahvaljujuci tim organima.
    Nisu oni nase organe prodavali u Africi bre vec mocnicima sa zapada koji ih danas cuvaju i odrzavaju na vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime