Bez lažne nade – ili plati ili umri

0
1334
Foto: pixabay

Kada smo uživo propratili prvu rijaliti sahranu i decu učili vokativu pomoću stihova koje je otpevala srpska turbo-folk zvezda,  činilo se da nas ništa više ne može iznenaditi. Ipak, ovo je Srbija i lestvica se svakim danom pomera, pa  je ubrzo stigao novi šok. „Doktroka“ iz Vršca falsifikovala je diplomu medicinskog fakulteta. Srpski mediji su preneli vest da je izvesna Višnja Đumić, zaposlena kao doktor medicine u Službi pedijatrije sa neonatologijom u Opštoj bolnici u Vršcu,  lečila decu od decembra 2015. do 3. aprila 2018. godine.

U njenu prevaru, kažu, niko nije bio umešan. U laž o zavšenom medicinskom fakultetu uverila je čak i svoje roditelje – oca, poštovanog i čuvenog neuropsihijatra – medicinsko osoblje sa kojim je radila, i sve osobe iz svog okruženja.

Đumićeva je uredno završila pripravnički staž, položila stručni ispit, a sve u cilju pripreme i osposobljavanja za samostalni lekarski rad.  Još neverovatnije je da na rad lažne doktroke nikad nije bilo pritužbi. Direktor bolnice je za „Blic“ naglasio da je Đumićeva bila sekundarni lekar koji je obavljao  tehničko-administrativni deo posla, te da nije lečila decu i nije samostalno donosila odluke.

Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja uspeo je da razotkrije ovu lukavu prevarantkinju, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je slučaj okončao izjavom: „Sada ćemo još budnije proveravati sve ustanove odakle dođe dokument, jer se nismo nadali da neko tako nešto može da uradi“.

Ovo su reči istog onog ministra koji je majci mlade novinarke Marine Kovačev iz Novog Sada, koja je preminula od tumora u klinici u Istanbulu, poručio da u lečenju njene ćerke nije bilo propusta, te i da zdravstveni sistem Srbije nikome neće da daje lažnu nadu.

Da Vas podsetimo:  Doviđenja do oslobođenja

„Mi nećemo reći da nešto možemo da izlečimo, da pomognemo, a da to nije moguće. To se u Srbiji neće raditi dok sam ja ministar“, izričit je bio Lončar.

Svetlana Bošković, majka preminule novinarke, tvrdi da je zdravstveni sistem Srbije deset meseci  lečenja njene ćerke učinio „bolnim, nehumanim i teškim“ i ja joj potpuno verujem. Dok je očajnički pokušavala da nađe spas za teško bolesnu ćerku, ova preplašena majka tražila je možda malo humanosti u lekarima, medicinskim sestrama i ostalim osobljem, pa na kraju i u spremačicama.

Doktori su joj govorili da bude „dozirano pozitivna“, a psiholog joj je naprosto rekla da ne zna kako da joj pomogne.

Iskreno se pitam kako li se to biva „dozirano pozitivan“ kada gledate kako vam dete umire? Možda malo povremenog osmeha da se pregura dan, ali oprezno, bez davanja lažne nade svom čedu da će dočekati sledeći rođendan? Samo surovo i u glavu, što reče ministar: „Ako ne možemo da pomognemo, ne možemo. Mi nećemo da lažemo.“

Svako koga je snašla nesreća da mora da se leči u državnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, zna da Svetlana Bošković govori istinu. Ili plati ili umri, tako nekako bismo možda definisali kako uglavnom funkcioniše zdravstveni sistem u Srbiji, ako ne bismo hteli da dajemo lažnu nadu, kao što preporučuje naš ministar. Činjenica jeste da ljudi u svetu umiru svuda i bez izuzetka, ali mogu li lečenje i smrt da budu malo dostojanstveniji? Da li je baš neizbežno da se čovek oseti potpuno bespomoćno, obezvređeno i obesmišljeno, samo zato što je živeo i radio u Srbiji i što, nažalost,  tu svoj život i okončava.

U zdravstvenom sistemu Srbije nešto ozbiljno i vrlo zabrinjavajuće ne štima, ako je lažna doktorka bez problema lečila decu, a majka poželela humaniju smrt za svoju 28-godišnju ćerku. Koliko god ironično zvučalo, pitam se da li je možda Višnja Đumić nepravedno najurena sa posla? Bojim se da je skoro izvesno da nije radila nimalo lošije od bar 5o odsto doktora u Srbiji…

Da Vas podsetimo:  ŠTA JE NAMA KOSOVO?

Goca Savković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime