Braćo Nemci, Vidovdan je

5
1545
Foto: printskrin Youtube

Povodom brojnih srpskih praznika, koji su se stekli u jedan, 28.jun, Vidovdan, izgleda da nismo dobili nijednu čestitku od Nemačke.

Neku koja počinje sa ”Braćo Srbi” – sigurno nismo!

Iako ih je naš predsednik Republike, pre nekoliko dana, nazvao ”braćom”:

– Braćo Nemci! Hvala što ste ovde! Ostanite dugo i dođite još! Nemojte da idete nigde drugo! Neće vam nigde biti bolje nego u Srbiji. Mi ćemo nuditi bar 5 odsto više od svih drugih za investicije! Ostajte ovde što duže i dolazite što više! – rekao je predsednik Republike Srbije u Pančevu, na svečanom polaganju kamena temeljca nemačke kompanije ZF, koja ulaže 160 miliona evra i otvara hiljadu radnih mesta u Srbiji.

A niko od tih Nemaca prisutnih u Pančevu, nije našao za shodno da se zahvali na tom bratimljenju i uzvrati, u svom govoru, sa ”braćo Srbi” ili bar da kaže: ”Znaš, vidi, brate, pet odsto, znači – to je nama pet više, brate..?”

Braćo Nemci, (da se držimo mi kolokvijalne retorike!), pošto ste novi u Srbiji u vašem današnjem obliku, da vašoj dobronamernosti u pomaganju našeg razvoja olakšamo sa nekoliko bratskih informacija:

Vidovdan je, osim zajednički praznik Srba i Turaka od Boja na Kosovu, od 28.juna 1881.godine i zajednički praznik Srba i Nemaca. Na taj dan potpisana je tajna konvencija kojom je Srbija postala zavisna od Austrougarske, a zauzvrat dobila međunarodno ”bratsko” priznanje da postane kraljevina.

Vidovdan je srpsko-nemački praznik i od 1914.godine, kada je Gavrilo Princip izvršio atentat na Franca Ferdinanda, što je Nemcima bila ”bratska” usluga da započnu Prvi svetski rat.

Vidovdan je i od 1919.godine srpsko-nemački bratski praznik, jer je tog dana potpisan Versajski sporazum kojim je Nemačka poražena, a Srbija ozvaničena kao pobednik u Prvom svetskom ratu.

Da Vas podsetimo:  Nemački papir protiv Srba: Ne pariraju SAD i Rusiji pa iskaljuju bes nad Beogradom i Banjalukom

Vidovdan je i od 1921.godine zajednički, ”bratski” praznik Srba i Nemaca, jer je tog dana usvojen Vidovdanski ustav, kojim je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca proglašena parlamentarnom, naslednom monarhijom (a kasnije ćemo objasniti vezu sa braćom Nemcima).

Vidovdan je zajednički ”bratski” praznik i od 1942.godine, jer je na taj dan počela Staljingradska bitka, najkrvaviji okršaj u ljudskoj istoriji, u kojem su naša braća Nemci poraženi od Rusa.

I zajednički treba da proslavljamo Vidovdan i zbog 1948.godine, kada je, na taj dan, Jugoslavija isključena iz Informbiroa, pa Vidovdan 2006.godine kada je Slobodan Milošević iz Srbije bratski isporučen Hagu, pa…

Ali, braćo Nemci, imate li i vi utisak da je vaše braće Srba danas ovako malo – zato što ste ovde dolazili mnogo i ostajali dugo? U razdobljima koja Svet poznaje i pamti kao Prvi svetski rat i Drugi svetski rat?

Kada ste za jednog u ratu ubijenog Nemca streljali stotinu braće Srba, a 50 za ranjenog brata Nemca?

Na osnovu ove matematike, braćo Nemci, strahujem da vi ni danas nećete biti zadovoljni sa obećanih ”5 odsto više”.

Zahvalni smo vam na vašem današnjem izdanju i novoj praksi da u Srbiju ne dolazite tenkovima i sa puškom o ramenu! Sa oreolom investitora donosite mašine koje bi mi možda danas imali, da nas niste uništili. Ljubimo vam današnje stope koje ne mogu da prekriju tragove vaših čizama, i zahvalni smo što ćete zaposliti naše mlade stručnjake. I logično je, braćo Nemci, da ih zaposlite ovde, a ne u Nemačkoj, jer ćete ih ovde plaćati pet puta manje nego u Nemačkoj! I neće im, sutra, kada odu u penziju, nemački penzioni fond isplaćivati penzije, nego bratski srpski!

I neće među novom braćom biti nesporazuma, kao sa starom braćom, Hrvatima. Ovde je ona ”kopča” između Srba, Hrvata, Slovenaca i Nemaca, iz 1921.godine, kada su Hrvati i Slovenci postali braća Srbima u Kraljevini SHS. Iz te bratske zajednice Hrvati su se otrgli 1941.godine osnivanjem ustaškog pokreta i države. E, te ustaše su u nemačkom uglednom rečniku ”Duden” sve do jula 2016.godine tumačene kao ”hrvatska nacionalistička partija koja se borila protiv srpskog centralizma u Jugoslaviji 1941.godine”!

Da Vas podsetimo:  Za Zapad je svako srpsko povezivanje stvaranje velike Srbije

Dijasporska Humanitarna organizacija ”28.Jun” – osporila je ovakvo tumačenje pojma ”ustaša” i u rečniku sada piše: ”Ustaše su pripadnici hrvatske fašističke organizacije čiji je glavni cilj tokom njenog postojanja 1941-45.godine bio secesija od Jugoslavije i etnička homogenizacija Hrvata, tokom okupacije počinili su masovna ubistva Srba, Jevreja i Roma”.

Urednici ”Dudena” javno su se izvinili ”svima koji su osetili ratne zločine ustaškog režima za vreme Drugog svetskog rata i njihovog terorizma između 70-tih i 90-tih godina”.

Zato, braćo Nemci, pemet u glavu – kada budete u svom rečniku objašnjavali pojam ”braćo Nemci”! U najbezazlenijem slučaju, možete reći da je srpskoj braći svojstveno da se dele i odlaze na različite strane; možete, kao primer, navesti Srbe, rođenu braću Makarija i Mehmed pašu Sokolovića, čijoj razdvojenosti današnji Srbi podižu spomenik u Andrićgradu; možete navesti da su rođena srpska braća odlazila – ko u partizane, ko u četnike, u Drugom svetskom ratu, na dve strane…

Usud je, ovde, da dva brata odu na dve strane, ali još se nije dogodilo da te dve strane postanu bratske!

Ne nadajte, braćo Nemci, se da ćete biti naša braća!

Naša su braća oni kojima naš predsednik nikada nije javno rekao: ”Braćo Rusi!” Iz one Armije koju ste, braćo Nemci, pokušali da satrete kod Staljingrada i bili satrveni, kao i u Beogradu, od te Crvene armije, čiji je hor, pre nekoliko dana, pevao u bratsku slavu dva naroda, pred Hramom Svetoga Save, u Beogradu!

Nismo, tamo, videli braću Nemce iz beogradske ambasade,a čuli smo ”Tamo daleko”, pesmu koju naš predsednik najviše voli u izvedbi Rusa, a nisu nam ni braća!

Džaba svim nemačkim horovima da uče ovu pesmu, jer nju ona ”druga strana” ne ume da peva!

Da Vas podsetimo:  Može li Jasenovac postati deo našeg nacionalnog identiteta

Tako vam je, braćo Nemci, i unutar Srba: braća partizani i braća četnici ne mogu ni danas da oproste jedni drugima, ali zato braća Srbi galantno praštaju braći Nemcima koji… Koji čak neće ni braćom da nas nazovu!

Da nam jednom, samo jednom kažu: braćo Srbi.

Da nam ”daju mandat”, pa da zauvek raskrstimo sa njima, kao sa pravom braćom!

Radoje Andrić

iskra.co

5 KOMENTARA

  1. Jbga, rodjeni smo pod ovim nebom takvi kakvi smo, a kod Svabe ti je nase ogledalo gomila nepismenih gastarbajterskih prostaka i budala koja se odlepila od Matice i napravila nam tamo sliku koja i danas predstavlja i tebe i mene. Bez uvrede „gospodo“ gastarbajteri. Imati novac ne znaci imati mozga. Sljakao sam dve godine u IT firmi u Nenackoj i te germanske svinje nikako nisu mogli da prihvate da sam mnogo inteligentniji od njih. Sada sam u Srbiji radm odavde za njihove firme i sa njihovim firmama. Za vece pare. Znas sta je zanimkjivo? Sto me sada uvazavaju tri puta vise hahaha. Mislim da se jos nisu oporavili od soka kad san im tresnuo u lice da necu da radim tamo. Niti su pametni, niti su bokji radnici, a o lepoti da ne pricamo. Svesni su toga i to ih jako razgnevljuje. Udavice njih polako migranti, samo polako. Zivela Srbija !

  2. NEMCI SU POTOMCI SRBA , NAROCITO SEVERNA NEMACKA….IMA NA HILJADE ARTEFAKTA KOJI TO POTVRDJUJU
    A LUZICKI SRBI jesu li Nemci ili Srbi ILI Japanci
    Na treitoriji Nemacke ima najmanje 100 Srpskih prvoslavnih crkvi
    A biti s nekim brat nije dokaz sloge NAPROTIV

  3. Исправка, Слободан Милошевић је изручен Хашком казамату на Видовдан 2001. а не 2006.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime