Čekajući tehnički ekspoze

0
927

20267-aleksandar-vucic-580x0Da li ste primetili kako su u medijima o Velikom Vođi prestali da pišu kao o „premijeru u tehničkom mandatu“ ili „premijeru tehničke vlade“? Da li ste primetili kako su u medijima prestali da pominju Velikog Vođu kao „mandatara za sastav nove vlade Srbije“? Da li ste primetili da su „ministrima u tehničkoj vladi Srbije“ jednostavno izbrisali taj opisni deo? Vrućina urednicima? Štede na slovima? Ili znaju više nego vi i ja? Da će stara vlada manje – više biti – nova?

Ne znam. Medijima je bitnije da po ovim letnjim danima dolivaju ulje na vatru pisanjem o događanjima u Hrvatskoj. Dobro, tu i tamo se zakači poneka monstruozna crna hronika, neka golotinja s mora, ali – događaji u Hrvatskoj (koji se naravno, tiču Srbije) – e, to je prava stvar. To donosi tiraž. Podiže broj klikova. Podstiče kolektivnu amneziju i sprečava racionalno razmišljanje kod Srba.

KAKO VAM (NAM) SKREĆU MISLI

Dovoljno je da u našim medijima napišeš kako je u Hrvatskoj „povampireno ustaštvo“, a svi poskoče. Čim čujemo kako je „poništena presuda Stepincu“, ili kako je „NDH bila povijesna volja hrvatskoga naroda“, pobesnimo. I svi sa ove strane granice zaboravimo na to da nam je neko još 2012 obećavao bolji život do kraja 2014 (što danas ilustruje posebnim, naručenim istraživanjima, začinjenim metodologijama kojekakvih svetskih gulanfera). Zaboravimo da se i dalje lečimo SMS porukama. Zaboravimo kako nam oslobađaju kriminalce, mafijaše, tajkune iz zatvora, a oni odmah potom uz pomoć advokata traže odštetu od države.

Isto je i „tamo“ kod „njih“, u „lijepoj njihovoj“. Pustiš u tisak kako se u Beogradu povampirilo četništvo ili velikosrpstvo, citiraš dva – tri puta Šešelja ili Tomu Bajčetinskog, začiniš to sa nekim „zavetnikom“ ili nekom trećom desničarskom opcijom i… Lepota! Besplatna promidžba tiska, kako bi se reklo u „Europskoj Hrvatskoj“… Svi pobesne, kada od svojih govnara čuju one rečenice o „ćetništvu“, ili „velikoj Srbiji“. I oni zaborave da su zaduženi kao Grčka i da njihova ministarstva (baš kao ni naša, doduše) ne rade ništa da ih izvuku iz govana.

Da Vas podsetimo:  Mušmule i Višnja

Svi sa ove strane granice, čim pročitamo kako nas „ustaše“ prozivaju za velikosrpstvo zaboravljamo da je zapravo kod naših komšija sezona izbora, u kojoj su političari (baš kao i ovde) nekreativni retardi, koji umeju samo da obećavaju „med i ml(ij)eko u EU“, više direktnih stranih investitora, porast plata i penzija (pardon: plaća i mirovina) i naravno – obračun sa „ćetnicima“. Mnogo je onih koji bi rado verbalno ratovali (baš kao i ovde), ali ne bi mrdnuli svoje dupe – kada bi zaista ponovo bilo gusto. Jer – svi (stariji) znaju. Rat se nikad, ali baš nikad, ne može dobiti. Čak i kada ga vojno dobijete, ostanu strahovi, stresovi, poremećaji, bolesti.

Svi sa ove strane granice zaboravimo da su kod nas izbori bili 24. aprila. A to je bilo odavno, zar ne? Zaboravimo kako nam je (tehnički) Veliki Vođa obećavao najbržu borbenu vladu (koja će, naravno, da liči na najbolju fudbalsku reprezentaciju na svetu). Veliki Vođa nam je ipak mudro, u pauzi pisanja ekspozea, rekao da ćemo morati još malo da se strpimo.

Zaboravimo kako nam je (tehnički) Veliki Vođa obećao da ćemo vladu dobiti pre nego što se u Velikoj Britaniji završi referendum o odlasku iz Evropske unije. Ali, znate kako je… Prvo ekspoze, pa onda vlada, za koju on zna kako će izgledati.

Zaboravimo kako još nismo dobili odgovor ko je kriv za zlostavljanje radnika u stranim fabrikama (pročitaj više ovde), ko je kriv za mafijaško ponašanje komunalne policije, zaboravimo da nam niko nije objasnio kako su to zatvorenici iz Gvantanama došli u Srbiju… Veliki Vođa nam je, u pauzi pisanja ekspozea, rekao kako je „to urađeno u skladu sa Ustavom“. Istina, u četvrtom delu Ustava Republike Srbije koji se bavi nadležnostima Republike Srbije postoji Član 97 Stav 17 koji daje teorijsku mogućnost za tako nešto.

Da Vas podsetimo:  Budućnost fudbala u Srbiji

Ali, samo li neko pomene ustaštvo, zaboravlja se sve. Zaboravlja se čak i samo značenje reči „eskpoze“, koji svi tako željno očekujemo, a koji (tehnički) Veliki Vođa i mandatar piše još od… Uh, ko bi ga znao od kad! Elem, ekspoze je reč koja se u srpskom jeziku upotrebljava kako bi označila zvanično izlaganje, izveštavanje, referat o nekom pitanju.

NEGO, ŠTA JE STVARNO TAJ EKSPOZE?

Ekspoze o radu buduće vlade je, zapravo, dragi moji, šarena laža i nije potrebno provesti dva meseca u pisanju istog. Ako ne verujete – pročitajte (postoji mogućnost da to pronađete na internetu) poslednjih pet ekspozea i videćete da su vrlo, vrlo slični. Zapravo, podsećaju na Resavsku prepisivačku školu. Barem mene.

Ekspoze po standardima aktuelnih političara može da se napiše za pet minuta. Ako kucate sporo:

„Vlada Srbije će se u narednom mandatu i dalje boriti za svako novo radno mesto dovođenjem direktnih stranih investicija i realizacijom infrastrukturnih projekata. Na tom polju radićemo još više kako bismo zaštitili ekonomske interese države Srbije. Dalje sprovođenje i unapređenje finansijske discipline (čitaj – naplata raznih harača) doprineće stabilizaciji državnog budžeta koji će zbog nastavka saradnje sa MMF-om morati da bude i restriktivan i investicioni. Na planu spoljne politike nastavićemo sa praksom da usko sarađujemo sa našim prijateljima u Briselu kako bismo u trajanju mandata otvorili još i poglavlja __________ (upisati brojeve po volji), ali ćemo sarađivati i sa prijateljima u Vašingtonu, Moskvi i Pekingu, jer Srbija mora da ide ka Evropi, ali mora da se stara o svojim interesima. Vlada Republike Srbije će se nepokolebljivo boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima kao što je to i do sada radila i neće biti povlašćenih. Vlada Republike Srbije razviće posebnu strategiju daljeg razvoja bezbednosnih snaga naše države. Vlada Republike Srbije zaustaviće stranačko zapošljavanje i smanjiće državnu administraciju. Vlada Republike Srbije učiniće sve da se situacija u: zdravstvu, prosveti, kulturi i sportu poboljša. Vlada Republike Srbije pristupiće ozbiljno poboljšavaju položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva koje je u prethodnom periodu podnelo veliki teret stabilizacije čitave države“.

Da Vas podsetimo:  DOSMANLIJE

Eto. Možda još neka rečenica tamo i ovamo da se doda. I to vam je sve. Pozabavite se malo manjinama, obećanjima da će u medijima biti sve super, da će ljudska prava biti zaštićena kao što su polarni medvedi i – šta ćeš lepše!

Ali, džaba. Kako su vam pomenuli ustaštvo, vi ste zaboravili na sva obećanja.

Za mene je, dragi moji, svaki političar koji nema spreman sastav svoje vlade i program njenog rada pre izbora – prevarant i baraba.

Odoh, dragi moji. Javite Velikom Vođi da ima ekspoze viška kod mene. Nek nam konačno otkrije ta „nova“ imena u svojoj vladi. Pa da nastavimo da se davimo.

Aleksandar Bećić

kolumnista.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime