Da li je GRECO zaključio da je Srbija na dobrom putu?

0
805

Prema oceni Grupe država protiv korupcije (GRECO), Srbija je ostvarila izvestan napredak u sprečavanju korupcije među tužiocima, sudijama i poslanicima, ali i dalje nije u potpunosti primenila nijednu od trinaest preporuka koje je ovo telo Saveta Evrope donelo još 2015. godine. O tome da već četvrtu godinu Srbija ne uspeva da implementira nijednu preporuku, nije bilo reči u tekstu Alo-a koji je entuzijastično naslovljen sa „GREKO zaključio da je Srbija na dobrom putu: Što pre doneti izmene Ustava“.

Tekst iz ALO-a zapravo je saopštenje Marija Spasića, generalnog sekretara Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“ iz Trstenika u kome se navodi da je GRECO „zadovoljan napretkom Srbije u pogledu antikorupcijskih sistemskih mera koje Narodna skupština, Ministarstvo pravde i čitava Vlada sprovode“ i da je Srbija „pozitivno ocenjena“.

„Ostalo je izmeniti Ustav u delu pravosuđa, gde će biti uvedeni novi mehanizmi za dodatno ojačavanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, što je u završnoj fazi. Takođe ostalo je još i da se donese Zakon o sprečavanju korupcije gde je Ministarstvo pravde završilo javnu raspravu“, citira Alo Marija Spasića ne objašnjavajući šta zapravo stoji u dokumentu ovog tela.

A u njemu GRECO zapravo konstatuje:

„Srbija nije zadovoljavajuće sprovela ili nije na zadovoljavajući način postupila po bilo kojoj od 13 preporuka (…) Deset preporuka je delimično sprovedeno a tri nisu sprovedene“konstatuje se u samom izveštaju GRECO. 

Međutim, zbog činjenice da je u odnosu na evaluaciju od prošle godine Srbija „delimično sprovela“ tri preporuke koje su tada bile među nesprovedenim, kao i zbog nekoliko pozitivno ocenjenih stvari – usvajanja novog Zakona o lobiranju, Nacrta zakona o sprečavanju korupcije, ovo telo ističe:

„Imajući u vidu gore navedeno, i uprkos činjenici da nije sprovedena nijedna preporuka, GRECO zaključuje da se sveukupan nivo usklađenosti ne može više smatrati globalno nezadovoljavajućim“, piše u dokumentu.

Da Vas podsetimo:  Pretilac

Ostalo je, dakle, još 13 preporuka koje Srbija već četvrtu godinu ne implementira. Između ostalog, i dalje nije u potpunosti sprovedena preporuka da donošenje zakona po hitnom postupku bude izuzetak, a ne pravilo, da se promene procedure za izbor sudija, predsednika sudova, tužilaca, da se revidira način evaluacije njihovog rada, da se ojača uloga Visokog saveta sudstva i Agencije za borbu protiv korupcije…

„Kako je većina tih preporuka vezana za ustavne amandmane, Savet Evrope nije mogao da učinjeni napredak tretira u potpunosti ispunjenim, dok se Ustav ne promeni… Dve od tri preporuke koje u potpunosti nisu ispunjene se odnose na donošenje novog Zakona o sprečavanju korupcije. Uzimajući u obzir da će se i predlog ovog zakona uskoro naći u skupštinskoj proceduri, njegovim usvajanjem biće ispunjene i te dve preporuke“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde. 

Prošlogodišnja evaluacija ispunjenosti preporuka odjeknula je u domaćoj javnosti jer je, uprkos konstataciji da „Srbija nije ispunila nijednu preporuku“, Ministarstvo pravde ustvrdilo da je u izveštaju tog tela navedeno da su preporuke „u većem delu ispunjene“.

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić za Raskrikavanje navodi da „ovaj izveštaj treba pre svega čitati tako da Srbija ni do marta 2019. godine nije ispunila u celosti nijednu preporuku za koje je rok bio kraj 2016. godine“.

„Sve ostalo su tumačenja da li je stanje više ili manje loše, koja nemaju nikakvu drugu svrhu osim propagande“, konstatuje Nenadić.

Da Vas podsetimo:  „Kretenizacija medija u Srbiji je neviđena“: Sagovornici Danasa o izjavi Aleksandra Stankovića da su srpski mediji brutalniji od hrvatskih i da ne želi više intervju sa Vučićem?

On dodaje i da je sprovođenje ovih preporuka važno za prisupni proces Srbije Evropskoj uniji koja„drži do nalaza GRECO što ovom izveštaju daje na značaju“.

GRECO je, kako se navodi na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, osnovao Savet Evrope 1999. godine sa ciljem da nadzire usklađenost zemalja članica sa antikoruptivnim standardima Saveta Evrope.

„Osnovna ideja postojanja GRECO je da se (…) unapredi kapacitet država članica za efikasniju borbu protiv korupcije, da se identifikuju nedostaci u nacionalnim zakonodavnim rešenjima i ubrzaju neophodne izmene“, navodi se na sajtu Agencije.

GRECO ima 49 članica, a Srbija je članica od 1. aprila 2003. godine.

Marija Vučić
Izvor: raskrikavanje.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime