Da li Nebojša Zelenović ima 29 savetnika i pomoćnika?

0
809
Nebojša Zelenović / Foto: YouTube Screenshot

Da li je tačno da gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ima 29 savetnika i pomoćnika? Ovo pitanje javno je pre nekoliko dana postavio Nebojši Zelenoviću šabački odbor Srpske napredne stranke. Na osnovu čega je šabački SNS ovo upitao – ne znamo, jer nismo dobili odgovor od njih, ali ćemo mi, svakako, pokušati da odgovorimo.

Proverili smo prvo šta stoji na zvaničnom sajtu Grada Šapca, gde je, najpre pisalo da Zelenović pored svog zamenika Dušana Kostadinovića ima pet pomoćnika i gradskog urbanistu. Dakle – sedmoro.

Na sajtu su bila navedena sledeća imena: Jelena Topalović Petrović, pomoćnik gradonačelnika za uključivanje građana, Aleksandar Simić, pomoćnik gradonačelnika za sport i kulturu, zatim Goran Stojićević pomoćnik gradonačelnika za pitanja mladih, Aleksandar Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa malim i srednjim preduzećima i Dejan Marković, pomoćnik gradonačelnika za pitanja iz oblasti komunalne uredjenosti gradskog, prigradskog i seoskog područja i Katarina Dubljanin – glavni gradski urbanista.

Kako bismo utvrdili brojčano stanje savetnika i pomoćnika, kontaktirali smo i samog Zelenovića koji nam je u odgovoru napisao da su “tvrdnje šabačkog SNS tačne koliko i to da je Vulin služio vojsku”.

Imam četiri od dozvoljenih pet pomoćnika u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i jednog savetnika – Miloša Miloševića, prethodnog gradonačelnika u tri mandata”, rekao nam je Zelenović. Dakle, ukupno petoro.

Proverili smo: Zelenović može da ima najviše pet pomoćnika
Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, u gradu do 100.000 stanovnika gradonačelnik može postaviti najviše tri pomoćnika, dok u gradu koji ima više od 100.000 stanovnika, može postaviti najviše pet pomoćnika, u skladu sa podacima poslednjeg popisa stanovništva. Kako je Šabac grad koji prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. sa prigradskim naseljima ima više 115.884 stanovnika, gradonačelnik ima pravo na ukupno pet pomoćnika.

Međutim, nakon što smo pitali Zelenovića zbog čega se podaci na sajtu i njegove tvrdnje ne poklapaju, kazao je da je u pitanju greška na info-portalu koja će biti ispravljena, što se odmah i dogodilo.

Da Vas podsetimo:  Predsedniče, odakle vam to da komšije zbog niskih cena kupuju u Srbiji?

Tako se sada na sajtu navodi da Zelenović ima četiri pomoćnikaJelenu Topalović Petrović, Gorana Stojićevića, Dejana Markovića i Aleksandra Prodanovića, koji je pomoćnik gradonačelnika za evropske infrastrukturne projekte.

Kada je reč o savetniku gradonačelnika, iako nam je rečeno da će se i taj podatak naći na sajtu, do objavljivanja ovog teksta ga na zvaničnom sajtu Grada Šapca još uvek nema.

Dakle, Nebojša Zelenović, prema sada ažuriranim podacima na zvaničnom sajtu Grada Šapca ima četiri pomoćnika. Gradonačelnik tvrdi da ima i jednog savetnika (još uvek ga nema na portalu), što je ukupno pet.

Da zaključimo, ako je suditi prema dostupnim informacijama, nije tačno da Nebojša Zelenović ima ukupno 29 pomoćnika i savetnika.

Provera u toku: Šabac grad sa najmanje zaposlenih u javnom sektoru
U odgovoru Istinomeru, Nebojša Zelenović je rekao “da je Šabac grad koji ima najmanji broj zaposlenih u gradskim službama po glavi stanovnika u Srbiji – 1.276”.’Poređenja radi, Leskovac ima 2.400, a Pančevo 2.800′, rekao je Nebojša Zelenović.

Ovu tvrdnju ćemo, svakako, proveriti kada prikupimo sve podatke od Republičkog zavoda za statistiku.

Miljana Miletić
Izvor: istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime