De-dolarizacija ide dalje

0
1029

rusia-venecuela-751Iako su mnogi sumnjičavi kada se govori o uspešnoj de-dolarizacija sveta, izgleda da je grupa BRIKS ipak pokrenula nezaustavljiv proces.

Nakon brojnih bilateralnih ugovora o korišćenju nacionalnih valuta, među kojima je onaj Kine i Rusije svakako najvažniji, kao i potpunoj de-dolarizacija ekonomije u Kazahstanu i spoljne trgovine Irana, itd …, hegemonija američkog dolara je ovih dana pretrpela još jedan udarac.

Naime, analitičari smatraju kako je dogovor Venecuele i Rusije da ove godine zaživi binacionalna rusko-venecuelanska banka bez sumnje izazov hegemoniji dolara i američkoj privredi. Meksički dnevni list Cambio de Miochoacan tako je opisao najavu venecuelanskog ambasadora u Moskvi koji je potvrdio ovu vest.

„Svet je podeljen na privredne blokove koji gravitiraju u orbitama regionalnih sila. Zemlje BRIKS-a predstavljaju najveći od tih blokova. Strateško partnerstvu s tom grupom je sve popularnije u Latinskoj Americi, gde su političari, u finansiranju trgovinske razmene usmereni na okretanje centrima različitim od Sjedinjenih Država „, kaže meksički analitičar Hugo Rangel Vargas.

Za Venecuelu, kaže autor, samit 2014. između grupa BRIKS i UNASUR je bio presudan u promeni finansijskog kursa. U tom smislu, najava venecuelanskog ambasadora „može biti težak izazov za SAD“, dodaje Vargas.

Binacionalna banka će pružati usluge klijentima u Rusiji i Venecueli, a prioritet će imati finansiranje projekata u obe zemlje naftnom i gasnom sektoru, elektroenergetskom sektoru, rudarstvu, metalurgiji, infrastrukturi, mašinogradnji i petrohemijskoj industriji.

„Rusko-venecuelanska binacionalna banka je zamišljena još 2006. godine i prvobitno je bila ideja Vladimira Putina. Sa venecuelanske strane prihvaćena je 2009., as radom će početi ove godine“, rekao je Juan Vicente Torrealba Paredes, ambasador Venecuele u Ruskoj Federaciji.

Završni dokument o radu banke će biti potpisan tokom sastanka zajedničke međuvladine komisije ove godine u Kazanu, rekao je venecuelanski ambasador u intervjuu za portal Sputnik.

Da Vas podsetimo:  A F O R I Z M I

„Sve tačke sporazuma su dogovorene, svi zakoni su u redu i sve je zaključeno. Osnovni kapital banke će biti 4 milijarde dolara, uprkos problemima koje imamo zbog ekonomskog rata i uplitanja u naše poslove tokom proteklih 16 godina „, rekao je Paredes.

Prema ambasadoru, „binacionalna banka će pomoći u jačanju rusko-venecuelanskih odnosa i pomoći Rusiji i Venecueli u postizanju ekonomskih i društvenih ciljeva“.

„S ovom bankom imamo divnu prespektivu“ zaključuje Juan Vicente Torrealba Paredes.

Vest da će nakon dugogodišnjih pregovora ova banka ipak početi s radom je ujedno i potvrda da je Venecuela odlaskom Huga Čaveza pretrpela veliki gubitak, ali da nije skrenula sa zacrtanog kursa.

Važno je napomentui da aktivnosti ove banke neće biti ogrnaničene samo na Venecuelu ili Rusiju, nego će zajednička banka poslovati u celom svetu, kao što je bila želja pokojnog predsednika Huga Čaveza,a prema dogovoru sa ruskim delegacijom 2009. na čelu sa Igorom Sečinom.

Čavez je tada rekao da će banka promeniti privredne i finansijske aktivnosti između dve zemlje. Ubrzo, kao potvrda njegovih reči, otvorili su se kancelarije u Moskvi, Karakasu i Pekingu.

Arhitekta ovog projekta je bio ruski predsednik Vladimir Putin, kada je 2006. godine ponudio uspostavu zajedničke finansijske rusko-venecuelanske institucije. Rusku stranu je u tehničkim pregovorima zastupala Gazprombank i VTB banka, a venecuelansku Fond za nacionalni razvoj (Fondo De Desarrollo Nacional).

Mogućnost poslovanja ove banke van granica dveju zemalja je posebno važna zemlje grupe ALBA i PetroKaribe, dve regionalne grupe zemalja Latinske Amerike koje se otvoreno protive zapadnom imperijalizmu i neokolonijalizmu.

srbin.info (altermainstreaminfo.com.hr)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime