Detalj zbog kojeg gledamo u zlatnu kapiju Beograda

2
1356

Neka sad zaneme svi hejteri koji su kritikovali novogodišnje ukrase po Beogradu u koje se svake godine ulaže i svake godine izgledaju isto – jer ovako nešto još nismo videli na ulicama našeg grada.

Počelo je „nacionalnim tunelom“ na Obilićevom vencu, za koji pojma nismo imali ni zašto je tu, ni čemu služi, ni gde vodi. Zapravo, ne znamo ni sad, ali je baš zbog svoje beskorisnosti i besmislenosti postao lokalna atrakcija. Onda je dobio „produžetak“ u vidu zlatnog lavirintakoji nas je uverio da nas neko zeza, a ubrzo se ispostavio podjednako kvalitetan koliko je i koristan. Međutim, sad je stiglo vreme za glavni novogodišnji detalj na glavnom šetalištu glavnog grada, ukras koji će ostavljati bez daha sve one silne strance koji dođu da troše pare u Beogradu, a Beograđane ispuniti ponosom: zlatna kapija Beograda.

I to ne jedna. Izgleda da ćemo imati čitav niz ovih ogromnih konstrukcija raspoređenih po Knez Mihailovoj, koje će svojim sjajem potpuno zaseniti gradilište na Trgu republike.

A dok nas sav taj sjaj i svo to zlato ne zanese – stigli smo da obratimo pažnju na detalje. S jedne strane je grb Beograda, s druge dvoglavi orao sa četiri „S“, a u sredini blista – velika, zlatna kruna!

I sad će se i neki naivniji namrštiti i podsetiti da Srbija već duže vreme nije kraljevina, te da ovaj simbol nema mnogo smisla čak ni u vezi sa novogodišnjim praznicima. Neki će, možda, pomisliti da su ukrasi ponovo kupljeni preko veze ili na rasprodaji nakon što ih se zasitila neka kraljevina ili zabavni park. Sigurno ima i onih koji će tu prepoznati poruku i tendencije aktuelne vlasti. Nažalost, ima i onih koji će bez pogovora prihvatiti: Živeo kralj!

Da Vas podsetimo:  Dačić otkrio Vučićev predlog: Obilaznica oko Beograda biće nazvana po Milutinu Mrkonjiću

Ana Kalaba
Izvor: Noizz.rs

2 KOMENTARA

  1. Zlatne kapije, tuneli, jarboli, ukrasi sa satovima koji nista ne pokazuju su stvarcice sa Aliexpress-a ili nekog drugog kineskog skladista. Sluze za brzo i jednostavno pranje para. Vrlo su jeftini u nabavci, a putem namestenih javnih nabavki i transfernih cena dostizu evropsku cenu u finalnom racunu. Takodje mislim da se vodji i prikolicama to zaista i svidja. A mislim da se svidja i vecini glasaca koliko to god zvucalo neverovatno beogradjanima. Ciljna grupa to voli.

  2. Одличан чланак, браво Ана !
    А недалеко од те позлаћене капије ограђен је и затворен центар центра Београда. Поплочава се Трг Републике. Што ће трајати (рекли су) 420 дана. 14 месеци. Скоро годину и по дана ћемо кроз заштитне ограде гледати два раднике како постављају плочу по плочу.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime