Diskriminacija dece po mestu rođenja

0
60

Političari pre izbore obećavaju i ono što je moguće i ono što nije moguće, važno je samo da građani poveruju i tako lakoverni daju svoj glas za političara koji vrlo brzo zaboravi šta je obećao.

Tako je nedavno gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obećao da će Grad Beograd omogućiti besplatan boravak svim beogradskim mališanima upisanim u vrtiće, a onima malo starijim da će Grad Beograd platiti udžbenike za školu. Kako je obećao, tako je i progurao takvu odluku na sednici Skupštine grada.

Kako čujemo, tu njegovu inicijativu predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić negativno je ocenio, a u pojedinim gradovima po Srbiji opozicija je počela da postavlja pitanje zašto samo beogradska deca imaju takve beneficije a ne i ostala deca u Srbiji.

Ovim povodom oglasio se i Opštinski odbor Pokreta Dveri u Gornjem Milanovcu, saopštenjem u kome se kaže:

Građane Gornjeg Milanovca želeli bismo da upoznamo sa jednom apsurdnom situacijom koja se tiče najmlađih, i to ne samo u našoj opštini, nego u celoj Srbiji.

Kod nas je bilo ovako:

„Predsednik opštine Dejan Kovačević posetio je prvu bebu rođenu u milanovačkom porodilištu u 2023. godini – devojčicu rođenu 1. januara. Tom prilikom njenoj mami, Radmili Marković, uručio je poklon vaučer u vrednosti od šezdeset hiljada dinara.“ (4. 01. 2023. zvanični sajt opštine Gornji Milanovac)

A u Beogradu ovako:

„Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je jutros prvorođenog dečaka u 2023. godini i tom prilikom njegovoj majci uručio poklon Grada Beograda u iznosu od 300.000 dinara.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić je nakon ovog obilaska posetila i prvorođenu devojčicu, koja je takođe od Grada Beograda dobila poklon od 300.000 dinara.“ (01. 01. 2023. „Novosti“)

U Beogradu je bilo i ovo:

Da Vas podsetimo:  “Zvezdanim stazama” u “zlatno doba”, ali čime?

„Gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio je da od ponedeljka, 19. decembra, počinje podela vaučera u vrednosti od šest hiljada dinara za svu decu Beograda, zaključno sa učenicima završnih razreda srednje škole. Poklon-vaučere će dobiti i svi zaposleni koji rade s decom u vrtićima i školama, saopštila je Gradska uprava.“ (16. 12. „Danas“)

Ali i ovo:

„Od 1. septembra 2023. pohađanje državnih i privatnih vrtića za svu decu u Beogradu biće besplatno, a svi učenici osnovnih i srednjih prestoničkih škola besplatno će dobiti nove udžbenike, najavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić…“ (26. 12. „Kurir“).

Mi se sada pitamo, a pitamo i građane, kao i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, sledeće:

1. Da li su beogradska deca najugroženija u Srbiji pa da prva treba da dobiju besplatne udžbenike i vrtiće?

2. Da li je prosečna plata u Beogradu najmanja u Srbiji?

3. Da li među decom koja žive u istoj državi treba da postoje tolike razlike?

4. Da li su uslovi za školovanje u Beogradu najteži u Srbiji?

5. Da li su prve bebe i porodilje u Beogradu pet puta vrednije od onih u Milanovcu ili u nekoj drugoj opštini u Srbiji?

6. Da li su uslovi za porođaj u Beogradu najlošiji u Srbiji?

7. Otkuda Beogradu tolike pare? Da nije možda zbog toga što se u njega slivaju iz cele Srbije?

8. Ako već ima toliko para, zašto ih Beograd ne podeli solidarno sa najsiromašnijim opštinama u Srbiji?

9. Da li se gradonačelnik Šapić, kada je predlagao gradskoj Skupštini ovakve odluke, bar na trenutak setio đaka-pešaka po zabačenim selima Srbije?

10. Najzad, šta Ministarstvo čini da svoj deci u Srbiji obezbedi jednake uslove rasta i razvoja? Zar ćemo dopustiti da elementarni standardi života i rada dece zavise od toga u kojoj opštini ili u kom gradu žive?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime