Draga Ana

1
1339

Kao što red nalaže, prvo da ti čestitam ulogu mandatara za sastav nove Vlade. Bez obzira na to da li nam se politička mišljenja slažu, dolazak na takvu poziciju je veliki uspeh, ali i velika odgovornost koju mnogi ljudi ne bi prihvatili, a još manje bi je časno radili.

ana-brnabic-620x320Dalje, moram priznati da sam potajno navijao za tebe. Uz svo dužno poštovanje, NE zato što mislim da si ti najbolje od 7 miliona građana u Srbiji, već zato što su želje jedno, a stvarnost potpuno drugo.

A ta stvarnost kaže da su osim tebe mogućnosti bile partijski vojnici kakvi su Vučević i Selaković, a kuloari su pričali i o Zorani Mihajlović, Nebojši Stefanoviću, pa čak i o Lazanskom koji bi, verujem, uveo novu modu i u oblačenje i u ponašanje premijera. Naravno, tu je i „uvek nezgodni“ Ivica Dačić kome se često kao najveći plus pripisuje iskustvo u politici, a da se pritom nikako ne ulazi u detalje tog iskustva. Eto otkud moje navijanje – da ne bude da se opet Dačić odlično udao i da nosi celu zemlju u miraz.

I onda dođe taj dan.

OnajČijeSeImeNePominje je izašao pred kamere sa jedim ciljem – da nas obavesti ko će postati mandatar. Izgovorio je tvoje ime i rekao da si ga obavestila da imaš većinu za sastav Vlade.

Onda su neki nevaspitani novinari počeli da skreću sa teme, te da predsedniku postavljaju neka pitanja koja veze nemaju sa time, a on eto slučajno imao kod sebe neke uvećane slike sa poslednjeg odlaska u pozorište, pa je sa novinarkom Pinka valjda zaduženom za kulturu raspravljao o teatru apsurda i promovisao nekog mladog glumca, rekavši da je toliko dobro glumio bahatog pijanca da je pomislio da je stvarno bahati pijanac… ili tako već nešto, nisam se baš udubljivao.

Da Vas podsetimo:  Pаrtiјskа

Suština je bila da si TI, draga Ana, mandatar, a ne Selaković ili Dačić. I bio sam srećan zbog izbora, iako tužan zbog celokupnog skupa kandidata.

A onda si me lično TI razočarala i to nekoliko puta.

TI, draga Ana, treba da budeš predsednik Vlade. Šef svim ministrima. TI treba da ih biraš i donosiš sud o njihovom radu. Treba, na kraju krajeva, i da snosiš odgovornost za njihov rad.

Evo šta sam saznao o, valjda, TVOJIM stavovima samo par dana posle tvoje pobede.

Prvo što sam čuo je da će kostur TVOJE Vlade ostati isti. TI dakle misliš da su aktuelni ministri dobri u svom poslu? Da je Dačić (za koga na sajtu Vlade piše da govori engleski jezik – pa majko moja, je l’ čuo neko od vas ono njegovo obraćanje na engleskom) odličan za našeg prvog predstavnika u svetu; TI ceniš da je Stefanović doktor nauka koji odlično radi svoj posao i savršeno niveliše kada policija treba da reaguje, a kada ne izlazi na teren, ili pak izlazi, ali ne reaguje; TI smatraš da Rasim Ljajić ima ikakvu ulogu osim deklarativne i glasačke; TI sa ponosom stojiš iza toga da se u zdravstvu i prosveti odlično radi; da Vukosavljević uopšte ima ikakvu funkciiju, ili da je pak u kulturi i informisanju sve savršeno; da je Kneževiću sve oprošteno; da Krkobabić radi išta osim držanja govora pred izbore…?

Drugo, čujem da TI misliš da SPS treba da ima veću ulogu u TVOJOJ Vladi. Odakle ti to? Pazi, ne pojedini ljudi, već SPS.

Treće, a u vezi sa drugim, čujem da TI misliš nam treba još nekoliko ministarstava, a onda da baš TI misliš da su ti na čelu tih ministarstava potrebni Branko Ružić i Žarko Obradović. Draga, Ana, da li je moguće da prvo imaš imena budućih ministara, pa tek onda razmišljaš o njihovom resoru? I koji su to resori za koje TI misliš da su Ružić i Obradović savršeni?

Da Vas podsetimo:  VOLJA NARODA, MIRUJE DO SLEDEĆIH IZBORA...

Onda čujem da su ti resori verovatno ekologija i evropske integracije, pa mi tek onda bude nejasno zašto TI misliš da su pomenuta dvojica savršena. Nekako bih očekivao i da se obratiš i razrešiš nedoumice ili ponudiš objašnjenja, ali tebe nema.

Čujem da pričaš o vrednovanju i suđenju na osnovu tvog budućeg programa, sa čime se slažem u potpunosti, ali kakav je to program za koji ti je potrebna baš ta ekipa?

E, a onda čujem da kažu da si koristila neistine da bi napredovala. Predsednik je, minut pre one epske rasprave o teatru apsurda, izjavio da si mu TI rekla da imaš većinu za sastav Vlade, kad ono ispade da nemaš. Evo frke već par dana. Zar ne misliš da je to vrlo neodgovorno i neozbiljno i prema instituciji premijera i prema građanima? Zašto si rekla čoveku da imaš većinu ako nemaš?

Ima i onih koji pokušavaju da mi objasne sve ovo i kažu mi da to uopšte ne radiš ti. Ali, Ana, TI si mandatar. To je TVOJA Vlada, TVOJA odgovornost i TVOJ rad. Ono što će ostati iza tebe. I, ako je tako, zašto to dozvoljavaš?

Volim da dam malo kredita svakome, pa tako i tebi, ali ako si za samo par dana pokazala da baš TI misliš da Vlada sada odlično radi, ali da bi je stare vedete SPS-a još poboljšale, kao i da je sasvim u redu reći neistinu Predsedniku i dovesti zemlju pred vanredne izbore zarad ličnog napredovanja, onda ne samo da nisi najbolje od 7 miliona, već nisi ni najbolje od onog ponuđenog.

Ako pak nije tako, onda vidim samo dve opcije: ili ćeš biti Vučiću ono što je Cvetković bio Tadiću – a to je poražavajuće i ponižavajuće – ili ti je uloga da ne dođe do formiranja Vlade, pa da dobijemo još jedne izbore, a da za to naizgled niko ne bude kriv – što je poražavajuće, ponižavajuće i bezobrazno.

Da Vas podsetimo:  Mihailo Medenica: Vazda je to: „Ubi, Srbina!“- incident, ne više od toga!

Dakle, da li misliš da su sadašnji ministri super, da je neistina oko podrške OK i da nam svima fali još malo Žarka Obradovića, ili misliš da je Somborac u pravu što te crta sa kuvalom? Ne mogu da odlučim koja opcija je meni lično gora.

Branislav Sjeran

www.kolumnista.com / www.samojako.rs

1 KOMENTAR

  1. udba upravlja srbijom od 1944.do danas.ali sve gore od gorih dovode,valjda da se podsmevaju nama srbima.toliko nas mrze,da nam dovode sve gore i gore klimoglavce.ne mogu da nam oproste što mi srbi ne podnosimo tita i njegove crvene bandite,a pogotovu od kad smo većinski glasali protiv miloševića koji je bio njihov predstavnik.od tada koriste svaki nakaradni zakon sa zapada da ga donesu i izglasaju ovi njihovi klimoglavci u skupštini.jedan od tih je i zaštita pasa lutalica,gde psi lutalice imaju veća prava i zaštićeniji su od nas srba.namerno kažem nas srba,jer oni nisu srbi,već komunisti internacionalisti,koji su se stideli što su poreklom srbi,inače su se odrekli srpstva stupanjem u tu crvenu bandu.pojedini se i uslikaju u crkvi za potrebe propagande,a stoje kao u redu u prodavnici.zašto bi se oni stideli neke lezbejke,ona je tu da se mnogi smeju srbiji,inače ako su mogli da postave arkana i njegovbe krimose u skupštinu,što ne bi i ovu dedinu titovku-omladinku,još u kombinaciji sa jeremićem i ponošom.što reče jeremić,šta vas novinare briga za stanovemoje,mamine,ženine i ko nas finansira.valjda vi novinari znate kako je još davno vojna i civilna udba napravila svoje firme.pa normalno da će od tih opljačkanih srpskih para da finansiraju svoju decu,koja će ih zameniti.da ih čuvaju da ih narod ne izvede na sud.a šta to ima ta lezbejka da misli,ona samo treba da izvršava naređenja,uostalom to i vučko zna,kako mu kum nikola prenosi naređenja.njihov zadatak je da klimaju glavom i da izvršavaju.što se tiče tih ambasadora,oni samo uveličavaju veselje u ovoj vožnji ka ambisu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime