Dragana Marković i kosmički rezultati!

2
3047

U dnevnom listu Blic 20.09.2016. objavljen je intervju sa direktorkom Poreske uprave Srbije Draganom Marković, vrlo važna poruka je poslata narodu Srbije:

„Prošla su vremena kada se porez nije plaćao!“

dragana-markovic-foto-beta-1451256420-813141
Dragana Marković

Godinama unazad građanima i privrednicima servira se ista priča: rezultati Poreske uprave Srbije u naplati poreskih prihoda su kosmički, zato nikoga ne čudi što su danas još i bolji od „kosmičkih“! Setimo se samo hvalospeva od pre tri godine kada je na čelo Poreske uprave Srbije bio domaći Slovenac, osam puta najbolji poreski stručnjak u deželi, svetski ekspert nad ekspertima, Ivan Simič. Zbog izuzetnih rezultata u 2013. g. pomenuti ekspert je dobio nagradu „REFORMATOR GODINE“ od nevladine organizacije NALED. Dodeljeno priznanje nisu mogli da poljuljaju članovi Fiskalnog saveta objavljujući podatke po kojima je najbolji reformator činjenično imao najslabije rezultate u periodu od 2003.-2013. g., narodski rečeno: bio je nagori direktor Poreske uprave Srbije!

Siguran sam da će Fiskalni savet vrlo brzo sličnu ocenu dati i uvaženom stručnjaku, direktoru nad direktorima, gospođi Dragani Marković. Trenutna evazija (izbegavanje plaćanja) poreza u Srbiji i dalje je na nivou od 50%!!! U intervjuu datom dnevnom listu Blic direktor PU uopšte ne pominje kriminalne utaje (čak je i novinar ne pita) sa akciznom robom, švercom na Carini, brašnom, u kladionicama, na estradi, gde nestaje skoro 2 milijarde evra budžetskih prihoda (polovina od ukupno utajenih 4 mlrd. evra). Direktorki je mnogo bitno što će stanodavci u budućnosti plaćati porez na zakup.

Da bi svoje i te kako „dobre rezultate“ popravili u Ministarstvu finansija su odlučili da povećaju broj terenskih inspektora za 100, zbog čega je raspisan konkurs za prijem novih radnika. Mnogo medijske pažnje je posvećeno ovom oglasu koji bi broj inspektora sa 500 (!!!)povećao na 600. Danas, po izjavi Dragane Marković, Poreska uprava Srbije ima oko 5200 radnika (izvor Beta,28.09.2016.).
Neverovatno je da u Srbiji skoro svi zvaničnici kada pričaju o naplati poreza, radu poreskih službi, broju zaposlenih, redovno obmanjuju javnost, narodski rečeno „lažu kao pas“!

Da Vas podsetimo:  Građani većinom nezadovoljni radom lokalnih samouprava

Tokom 2013.g. direktor PU Ivan Simič je u više intervjua izjavio da u ovoj službi radi 6200 radnika, da terenskih poreskih inspektora ima između 600 i 700, da će početkom 2014. g. uvođenjem programa Objedinjene naplate zbog velikog rasterećenja službenika koji su radili na poslovima prijema obrazaca, oko 500 radnika biti preraspoređeno na poslove inspektora terenske kontrole. Novim rasporedom služba terenske kontrole je trebala da ima 1200 inspektora još pre dve i po godine, po najavi Ivana Simiča.

Kako je moguće da danas ima samo 500 inspektora? Gde je nestalo 700 radnika, i to u vreme kada poslednjih godina siva ekonomija non stop raste? Ko je smanjio broj radnika u poreskoj službi sa 6200 na 5200? Kada je to otpušteno 1000 radnika a da nismo niti jednu reč čuli o tome? Ako je tačno da inspektora ima samo 500 što nije ni 10% od ukupnog broja radnika, šta onda radi ostalih 90% radnika?

Za raspisani konkurs, osim malog broja inspektora, kao drugi razlog navedena je i starost ovih službenika koja je u proseku 56 godina. Zaboravljamo da su u tim godinama inspektori u najvećoj snazi, najiskusniji, da bi radni doprinos u otkrivanju nezakonitih radnji trebao biti najveći. Ako jeste, kako je moguće da takvim stručnjacima promiče 55 mlrd. US $ pranjem izneto iz Srbije od 5. oktobra do danas? Kako je moguće da akcizne robe ima na sve strane na crno? Kako je moguće da desetine hiljada šlepera sa robom na crno niko ne primeti, najviše sa brašnom, tekstilom, drugom kineskom robom? Da li je moguće da inspektori nikada ne idu u pekaru, sendvičaru na ćošku, kinesku radnju, kafanu, ne kupuju odeću, te nikada ne primete neizdavanje fiskalnih računa? Možda gledaju svoja posla? Ili su (pojedini) našli tezgu pa „čuvaju i pokrivaju“ po nekog pekara, dojavljuju Kinezima kada će biti kontrola pazara, dojavljuju vlasnicima restorana na Adi kada treba da prijave radnike preko omladinske zadruge? Možda za svoje usluge pokrivanja dobiju i nešto provizije, u dinarima ili evrima. Možda nekada nisu zadovoljni „sićom“ i traže i po par hiljada evra, pa i po desetak hiljada evra, zbog čega se malo-malo dese hapšenja poreskih inspektora i poreskih policajaca!

Da Vas podsetimo:  Milko Drobnjaković: Putokaz patriotskoj opoziciji

E moji poreznici, vi iz Ministarstva finansija koji utičete, i vi koji vodite državu, zaposlićete novih 100 inspektora, verovatno stranačkih i rodbinskih „kadrova“, biće još gore stanje, još veće utaje. Sve dok se ne promeni sistem rada, ne uradi reforma poreske službe u roku od samo pet radnih dana, dok „metla“ ne uradi svoje, nema boljitka. Uništivači, mahom domaći uz svesrdnu podršku stranog faktora, nastaviće sa sprovođenjem mera suprotnih od onih što nama trebaju. Verovatno to tako mora da bude.
Bar znamo istinu, sa namerom se sve radi na uništenju domaćih privrednika i standarda građana. Zato će se iseljavanje mladih, obrazovanih i sposobnih kadrova i dalje nastaviti, samo u nekim oblastima smanjiti (zdravstvu jer više neće imati ko da ode), rađanje dodatno smanjiti, mortalitet povećati. PIO fond će biti sve bliži bankrotu (neće imati ko da ga puni), EPS će po prelasku u ruke pametnim strancima povećati cenu struje na nivo evropskog proseka, isto će biti i sa vodom za piće prelasku u ruke stranaca, u flašama po litar će imati tržišnu cenu, iskrčene šume neće imati ko da obnavlja…

I da se vratimo na početak teksta i poruku Dragane Marković: Prošla su vremena kada se porez nije plaćao!

Najsiromašniji su to odavno shvatili, zato uvek i redovno izmiruju sve poreske obaveze! Isto važi i za preduzetnike, male privrednike! Isto ne važi za zaštićene privrednike, kriminalce u državnim redovima, političare, medijske magnate i dr.

Zato narode: ćuti i dalje, trpi još više sve dok…..

__________

NAPOMENA:

Utaje poreza u Srbiji dostigle su 4 mlrd. evra: 1,5 mlrd. PDV, 1,5 mlrd. evra doprinose na rad, 400 mil. evra akciza, 400 mil. evra por.na dobit, 200 mil. evra ostali porezi. Neporeski prihodi koji nestaju u „zaštićenim“ džepovima: 1,3 mlrd. evra samo na kradjama struje, 1 mlrd. evra na pljačkanju Zdravstevnog fonda – šest milijardi evra samo!!!

Da Vas podsetimo:  Pregovori o Kosovu idu ka bezuslovnoj kapitulaciji Srbije

Planirano ostvarenja budžetskih prihoda za 2016. g. je 8 mlrd. evra, ubrzo ćemo dokazati da još toliko nestaje! I to uz izuzetne rezultate Dragane Marković, o kojima ona ćuti, samo je premijer hvali. Šta bi bilo da su joj rezultati loši, verovatno bi naplata bila još katastrofalnija od sadašnje.

Dragan Radović

Dragan Radović

2 KOMENTARA

  1. Preporucila bih vam da se malo pozabavite statistikom pa da iz tih pdataka viditi od 90e godine do 20000te, kako se radilo kako su inspektori kvantatitivno i kvalitativno naplacivao porez, Mialim da bi vam to mogao biti dobar pokazatelj i pokazatelj kako trba raditi. U periodu od 45e
    do 90te nikome nije palo na pamet da ne plati porez, vec od 90te neke stranacke glavesine su to cinile….

  2. Ništa vi niste postigli i ništa vi niste naplatili. Bar ne ono što treba da postignete i da naplatite. Niste se izborili sa sivom ekonomijom, niste smanjili „beneficije“ ino investitorima, niste poboljšali kontrolu prikazivanja prihoda i rashoda pa samim tim ni iskontrolisali porez na prihod , pogotovo ino firmama. Ono što jeste to je, da ste sve vaše propuste, neznanja i nemoći svalili na leđa fizičkih lica odnosno građana i sitnih srpskih privrednika. A i tu naplaćujete i kontrolišete samo one savesne. Ko ništa ne prijavljuje i ne plaća za njega se i ne zna jer naša Poreska uprava nema ni sistem kontrole ni inspektore ali je, zato, svoj deo posla prebacila na komšije tipa Balkanski špijun i Lutriju. Sprdačina.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime