Drugi u regionu po otvorenosti

0
907

Kako bi se dodatno unapredila transparentnost i otvorenost Narodne skupštine Republike Srbije, potrebno je pored ostalog objaviti tekstove amandmana koje podnose narodni poslanici.

Narodna Skupština Srbije nalazi se na drugom mestu po otvorenosti i transparentnosti rada u odnosu na zemlje u regionu, pokazali su rezultati istraživanja „Indeks otvorenosti parlamenta – Srbija i region 2015“ koji je sproveo Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Rezultati istraživanja pokazuju da je Narodna skupština Republike Srbije, sa ispunjena 74 od 123 indikatora (60%), unapredila svoju otvorenost, pre svega zbog veće saradnje sa organizacijama civilnog društva na nivou neformalnih parlamentarnih grupa. Takođe, Parlament Srbije, uz Parlament Albanije, jedini u regionu ima razvijen mehanizam poslaničkih kancelarija, koje se osnivaju na inicijativu samih poslanika, u cilju unapređenja direktne komunikacije sa građanima. Međutim, Parlament Srbije nije aktivan na društvenim mrežama iako bi to značajno unapredilo komunikaciju sa građanima.

“Otvorenost parlamenta podrazumeva da je omogućeno građanima da budu informisani o radu parlamenta, da pospešuju građansko učešće u zakonodavnom procesu, da omogućava građanima da utiču na rad parlamentaraca koji zastupaju interese građana i koji građanima treba da polažu račun” – istakla je Vukosava Crnjanski, direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).
Prvi po transparentnosti u regionu je Parlament Crne Gore, a iza Srbije, na trećem mestu je Parlament Albanije koji ispunjava 52 odsto indikatora, zatim hrvatski Sabor sa 50 procenata, Parlamentarna skupština Federacije Bosne i Hercegovine sa 45 odsto, i Parlament Makedonije sa 40 procenata.

Istraživanje je sprovedeno u periodu oktobar/novembar 2015. godine, a zasnovano je na proveri primene kriterijuma o otvorenosti parlamenata sadržanih u međunarodnoj Deklaraciji o otvorenosti parlamenata.

Iako Skupština Srbije objavljuje većinu dokumenta i podataka u vezi sa zakonodavnim procesom poput predloga zakona, usvojenih zakona, rezultata glasanja i stenografskih beleški, javnosti nisu dostupni amandmani koje poslanici podnose na predloge zakona.
“U Srbiji kao i većini drugih parlamenta u regionu nedostaje veća transparentnost u pogledu dostupnosti informacija sa sednica odbora. Iako građani Srbije mogu da prate sednice odbora putem prenosa uživo, građanima nisu javno dostupna, na zvaničnom sajtu Narodne skupštine, dokumenta sa tih sednica poput stenografskih beleški, rezultata glasanja, kao i dokumenta koja drugi državni organi dostavljaju odborima” istakla je Bojana Džulović iz inicijative Otvoreni parlament.

Da Vas podsetimo:  Mural Diane Budisavljević svečano predstavljen u Vranju

Kako bi se dodatno unapredila transparentnost i otvorenost Narodne skupštine Republike Srbije, potrebno je objaviti tekstove amandmana, unaprediti dostupnost informacija sa sednica odbora poput objavljivanja rezultata glasanja, aktivnosti članova odbora, dokumenta koja drugi državni organi podnose odborima. Takođe, dokumenta koja Skupština Srbije objavljuje na internet stranici bi trebalo da se objavljuju u tzv. otvorenim, mašinski čitljivim formatima, kako bi se omogućila njihova dalja tehnička obrada i upotreba. Pored toga, potrebno je i upotpuniti, pre svega, informacije o narodnim poslanicima, kako njihove biografske podatke, tako i podatke o aktivnostima u Parlamentu.

Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime