Evo zašto je BUNDEVA najbolja namirica koju danas možete pojesti

0
595
Foto: pixabay.com

Od bundeve mogu da se pripremaju i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i sveže ceđen sok.

Ovo moćno povrće (da, iako je slatkog ukusa pripada grupi povrća) nezaobilazna je namirnica na našim trpezama kad dođe hladnije vreme.

Lekovita svojstva bundeve su brojna, zbog čega se u vreme virusa i prehlada posebno preporučuje, a stručnjaci kažu da bi bilo mudro jesti je najmanje tri puta nedeljno. Evo za šta je sve dobra…

1. Jača imunitet

Bundeva je bogata vitaminom C (jedna čaša bundeve sadrži do 11 mg ovog vitamina) koji igra važnu ulogu u povećanju otpornosti organizma na infekcije. Takođe, sadrži cink, a ova dva nutrijenata su izuzetno važna za zdravlje imunog sistema.

2. Čuva srce

Redovna upotreba bundeve može da smanji nivo “lošeg” holesterola koji direktno utiče na rad srca. Osim toga, ovo povrće sadrži veliku količinu magnezijuma koji normalizuje krvni pritisak, te smanju je rizik od moždanog i srčanog udara.

3. Potpomaže mršavljenje

Kuvana i pečena, ili sveže ceđeni sok od bundeve, spada u dijetalnu hranu koja se preporučuje gojaznima, dijabetičarima, kao i obolelima od želuca i tankog creva. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata hranljivim vlaknima bundeve obuzdava apetit, a istovremeno obezbeđuje dovoljno kalorija.

4. Smanjuje rizik od raka

Beta-karoten, kojim bundeva obiluje, višestruko štiti organizam od brojnih štetnih uticaja, a ovo povrće obiluje i druge karotenoide (žuto-narandžastim pigmentima koji su prisutni u biljkama) koji smanjuju rizik nastanka tumora, uključujući rak dojke, pluća i grlića materice. Poznata je uloga beta-karotena u zaštiti kože od štetnog uticaja UV zračenja na razvoj karcinoma kože.

Izvor: dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime