Frilenseri najavljuju proteste. Pregovori ponovo neuspešni

1
401
Protest Udruženja radnika na internetu; Foto: printscreen

Jučerašnji pregovori predstavnika frilensera i Vlade Srbije ponovo su se završili neuspehom. Iz Udruženja radnika na internetu najavili proteste.

Predstavnici Vlade su izneli neprihvatljiv predlog od kog nisu hteli da odstupe, kako je novinarima nakon sastanka saopštio Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu (URI).

Rešenje koje nudi Vlada nije bolje od prethodnih i uvelo bi sto hiljada ljudi u dužničko ropstvo, ocenio je Pogačar.

Nasuprot tome, jedino rešenje koje URI smatra prihvatljivim je da radnici na internetu plaćaju porez od sredine oktobra 2020. godine, a da se svi prethodni dugovi otpišu.

Pogačar je poručio „Tražili su bes, dobiće bes“ i pozvao na protest koje će URI organizovati 24. aprila.

On je najavio da će URI pre toga dati podršku protestu koji 10. aprila organizuju ekološka udruženja, te da će samostalne demonstracije organizovati i pre 24. aprila u slučaju da država počne da sprovodi najavljene mere pre kraja sledećeg meseca.

Pogačar je ocenio da se predstavnici Vlade pribojavaju kontramera i izrazio spremnost URI-ja na nove pregovore. Predstavnici URI-ja smatraju da bi po predlogu Vlade svi koji zarađuju više od 350 evra mesečno bili u izuzetno nepovoljnom položaju.

URI je pred pregovora prezentirao frilenserski kalkulator koji svakome ko radi na internetu može poslužiti da izračuna koliko bi dugovao državi prema prethodnim, a koliko prema novom predlogu.

Prema novom predlogu, zaostala dugovanja bi se obračunavala tako što se od prethodnog mesečnog prihoda oduzme neoporeziva osnovica od 18.300 dinara i 43% prihoda koji se računaju u normirane troškove.

Na preostali iznos bi se plaćalo 20% na ime poreza, 10.3% na ime zdravstvenog osiguranja i 25.5% za penziono osiguranje. Izračunati dug bi se delio na 120 mesečnih rata.

Da Vas podsetimo:  Vučić naredio: 8 000 kamera da špijunira svaki korak građana u Beogradu

Porez na buduću zaradu bi se obračunavao tako što se od zarade oduzme isti iznos na ime neoporezive osnovice, ali ne i normirani troškovi.

Predstavnici Vlade su ranije izneli da bi uvođenje neoporezivog dela na zarade mera ključno poboljšala položaj većine frilensera, budući da po proceni Ministarstva finansija 80% radnika na internetu zarađuje manje od 200 evra. Iz URI-ja, međutim, poručuju da ta procena nije tačna.

Uz to, kako objašnjava Katarina Pavlović, pravna savetnica URI-ja, Vlada pitanje statusa radnika na internetu namerava da reši tako što bi sve koji zarađuju više od 500 evra prevela u status preduzetnika. Ocena URI-ja je da bi i u tom statusu frilenseri imali neizdrživo velika poreska opterećenja.

Dok Vlada zastupa mišljenje da je otplata poreskog duga na rate i period od deset godina pravedna, predstavnici URI-ja smatraju da većina frilensera jednostavno nema uslova da tolike namete i dug plaća.

Predlog koji su predstavnici Vlade izneli na jučerašnjim pregovorima već naredne sedmice će biti predstavljen parlamentu.

Izvor: Mašina

 

1 KOMENTAR

  1. Срамота је шта ради алава и незасита власт која је намерачила да отера и оне младе које досад није а који су се сами снашли и још при том уносе девизе у земљу.
    Опозиција да има мозга придружила би се овим младим људима у протестима.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime