„Hulje lepo zbore, al’ nitkovski rade“!

1
2014

„Hulje lepo zbore, al’ nitkovski rade“!

Zmaj Jova Jovanović

poreska-uprava-600x338Dnevni list BLIC objavio je tekst o samitu ministara finansija održanon u Bečićima u kome navodi:

„Bez jakih i reformisanih poreskih uprava u regionu ne može se efikasno boriti sa sivom ekonomijom, poručili su danas direktori poreskih uprava na zatvaranju samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona u Bečićima, koji je organizovao nedeljnik NIN.“

Da je služba Poreske uprave Srbije najveći krivac za sivu ekonomiju koja odnosi  50% svih budžetskih prihoda napisao sam i objavio, tačno pre punih šest godina. Još tada sam pojasnio da je siva ekonomija najveći resurs Srbije za izlazak iz teške ekonomske krize, da niti jedna reforma poreske politike neće dati rezultate ukoliko se ne uradi temeljita reforma poreske službe. Sama reforma se radi za samo pet radnih dana, od ponedeljka do petka, ne u roku od nekoliko godina kako nas neprestano ubedjuju i obmanjuju mnogi „eksperti“.  Objavljeni tekst dostavio sam   i  tadašnjeg predsednika Republike Srbije Borisa Tadića, njegova služba je isti  prosledila direktoru PU Srbije Dragutinu Radosavljeviću, koji je (gle čuda)  na iznetu kritiku morao pismeno da odgovori: predsedniku i meni.  Kao i svaki državni službenik, direktor PU  je veličao ostvarene rezultate u naplati poreza, iako su oni bili veći  jedva 1% od polovine svih mogućih poreskih prihoda.

Od tada, do danas, punih šest godina non-stop obaveštavam predsednike vlade, ministre iz raznih ministarstava, bivše i sadašnje, razne agencije za borbu protiv korupcije, Tužilaštvo, predstavnike MUP-a, SBPOK-a, Poreske uprave Srbije, razne izmišljene stručnjake, vodje parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, vlast i opoziciju,  poslanike svih  stranaka, novinare najjačih medija (Politika, Novosti, Blic, Kurir, Informer, Krik, Birn, Insajder, Nova ekonomija, Ekonometar), televizije sa nacionalnom frekvencijom (RTS, PINK, B92, PRVA TV, N1) , verovali ili  ne: BAŠ NIKOGA NIJE ZANIMALO MOJE PISANJE, ARGUMENTACIJA O KRIMINALU RAZARAJUĆIH RAZMERA!!!

Da Vas podsetimo:  Каd ćе sе Srbi suočiti s istinom

Kako je moguće da tek posle šest godina u Bečićima tako važne regionalne ličnosti izgovaraju da će uraditi sve ono što je moralo biti uradjeno  još pre više od pola decenije?

A za  šest godina,  do danas, zbog nerada svih nabrojanih u trećem pasusu, utajivači su uskratili budžet Srbije za najmanje:

 1. 12 milijardi evra PDV-a
 2. 2 milijarde evra akciza
 3. 10 milijardi evra poreza i doprinosa za zarade
 4. 8 milijardi drugih poreskih prihoda (porez na dobit, na dividende i dr.)

UKUPNO 32 MILIJARDE EVRA!!!

Gde je završilo 32 mlrd.evra (zbir tačaka 1 do 4), u čijim džepovima?  Sve se zna ali niko ne želi da priča o ovome.

Ko to ćuti?

Baš ovi koji se sada u Bečićima oglašavaju.  Istom porukom su se javili i prethodne godine, i pre dve godine, svake godine od kada su počeli da se okupljaju pod pokroviteljstovm NIN-a!

Za sve to vreme utaje poreza u regionu bile su sve veće i veće.  Imamo li razloga da sumnjamo da njihov cilj nije bio suzbijanje sive ekonomije, već obrnuto, zaštita PBM (političko-birokratske mafije) koja se bogatila kriminalom, sve vreme „pokrivena“  jakim državnim službama i institucijama.

U narednim godinama opravdano možemo očekivati  još veći kriminal zaštićenih, još veću sivu ekonomiju, još veće pljačkanje naroda.

Da će tako stvarno i biti, bar u Srbiji, potvrdjuje usvojen od strane Vlade Nacionalni program za borbu protiv sive ekonomije, predložen od  NALED-a i Saveza za fer konkurenciju, lobističkih grupa koje sve rade na štetu privrednika Srbije.  Program predvidja suzbijanje ovog zla za samo 4% u roku od 5 godina, ali ne predvidja  suzbijanje visokoorganizovanog kriminala, u kome učestvuje deo korumpiranih  državnih službenika, a  koji :

 1. na Carini prošvercuju (u tudje ime i ko zna čiji račun) 4 mlrd.evra,
 2. u NBS „ne primete“ ko godišnje pranjem iznese 4 do 5 mlrd. US $
 3. ne primete 20 hiljada šlepera kada prevoze brašno na crno
 4. ne primete 700 hiljada radnika na crno
 5. ne znaju ko plasira preko milijardu evra akcizne robe na crno (najveći distribureti goriva u naloprodajnim objektima, cigarete, kafa) najčešće iz domaćih fabrika koje su privatizovale najjače svetske kompanije.
 6. se ne mešaju u rad EPS-a, te ih ne zanima nestanak četvrtine godišnje proizvodnje struje.
Da Vas podsetimo:  LEČIŠ DRUGE, A KADA TEBI TREBA – PORAZ

Pomenutim programom predvidjeno je i rigorozno kažnjavanje malih privrednika i preduzetnika, zatvaranje njihovih delatnosti, verovatno da bi se što pre oslobodilo   tržište za razne  svetske trgovačke gigante koji sve više osvajaju tržište Srbije.

Neka reč i o organizatoru skupa, renomiranoj izdavačkoj kući NIN i njenom glavnom uredniku.   Milanu  Ćulibrku više puta sam upućivao mejlove, kao  najveći istraživač i poznavalac sive ekonomije,  sa zahtevom da obradimo ovu  temu. Cilj mi je bio da pokažemo da glavni akteri nisu na  uličnim i pijačnim kartonskim tezgama, već u dobro zaštićenim krugovima (kriminalizovani deo birokratije, zaštićeni biznismeni i političari koji sve pokrivaju).  Odbijao je, eskivirao je bolje rečeno.  Jedino što mi je tražio bilo je da napišem tekst o kradjama struje iz EPS-ove mreže, obzirom da zna sve moje analize (unazad nekoliko godina) kojima pokazujem da je „neko“ ukrao preko 4 mlrd.evra struje u period 2012.g.-2016.g. Napisani tekst, dostavljen, veliko srpsko novinarsko pero ipak nije objavio. Odćutao je!  Koju igru igra g. Ćulibrk, kao i uvek,  vreme će pokazati.

Do tada, čitaćemo i slušaćemo obmanjivačke priče o epskim rezultatima u borbi protiv sive ekonomije, privrednog kriminala, plasirane od raznih  ministara i direktora poreskih uprava.  Činjenično, iza kulisa , u tami hodnika ekslkuzivnog hotela Splendid, isti  obmajivači će i narednih godina  dogovarati „kombinacije“ zarad ličnog bogaćenje, na štetu svih gradjana regiona.

U Beogradu,  18.06.2017.

Dragan Radović

1 KOMENTAR

 1. Svaka cast Radovicu za visegodisnje uporno dokazivanje (kako kazete) kriminala drzavnih sluzbenika. Svi mi smo znali da su u nekoj meri birokrate uzimali novac za sebe, sada vidimo da su to astronomski iznosi i da je svaka druga prica odvlacenje paznje. samo nastavite, hvala vam na svim objavama do sada.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime