Insert o pravima i vladavini vođa u Srbiji

0
541
Foto: unsplash.com

Napisaću može se reći insert jedne istine o situaciji vladavini vođa pod državnIm pokroviteljstvom. 

Da bih prikazala pravo stanje vladavine zakona i prava koje imamo u Srbiji u državnim institucijama, navešću rukovođenje dekana Fakulteta tehničkih nauka i rukovođenje istog u svojoj vlastitoj firmi. 

Bio je dekan ali se on pravim imenom zove vođe s obzirom na vladavinu zakona i prava i to  15. godina. O pravima rukovođenja, ovlašćenja i dr. u kratkim crtama navodim.

Fakultet ima potpunu autonomiju. Po zakonu, Statutu i pravilnicima koje donosi fakultet u svemu odlučuje i vlada dekan, navešću samo neka ovlašćenja po Statutu a Statut se donosi na osnovu Zakona, a oni su:

  • naredbodavac je za izvršenje finansijskog plana, 
  • donosi Pravilnik o radu, 
  • Pravilnik o sisitematizaciji poslova na Fakultetu, 
  • donosi opšte akte, 
  • donosi plan zapošljavanja i sam odlučuje koga će zaposliti, 
  • Zaključuje i otkazuje ugovor o radu sa svim zaposlenima
  • Pravo o raspodeli sopstvenih sredstava 
  • Pravo da nagrađuje zaposlene, povećava plate, 
  • tu su javne nabavke, i tako dalje.

Ako otvrite sajt nekog od fakulteta potražite Statut  i uverite se kakva prava ima dekan, i da li se ovakvim zakonom može štititi interes države.

Država isplaćuje plate a velika sredstva koja ima fakultet niko nikad ne kontroliše, te tako zloupotrebe po ovom zakonu se ne mogu ni utvrditi.

Citiraću jednu njegovu rečenicu “Ja sam dekan i mogu da radim šta hoću”.

Ova rečenica govori sve.

Država nema pravo da se meša u rad fakulteta, šalje pare za plate koliko traži fakultet.

Izmenama i dopunama zakona dalo se samo još veće ovlašćenje rukovodiocima.

Treba li zakon da se menja.

Navela sam neke stavke iz Statuta fakulteta po kome dekan ima sva ovlašćenja u rukovođenju i slobodi odlučivanja. U slučaju da mu nije nešto po njegovoj volji i bahatosti on sam donese zakon zato su mnogi asitenti ispod proseka 8% što nije po zakonu, bez obzira na reference napredovao je u zvanje profesor koji je njegov čovek, a kako sve prođe na Univerzitetu? Pa tako što se sve isto radi u dilu. 

Bahat, pre svega, pojedinima je dao mnogo, obogatio ih a drugima ulivao strah jer mu nisu bili naklonjeni, sve je smeo, ponižavao službenike u prisustvu stranaka, službenica koja je menjala jedne prilike njegovu sekretaricu, ponašao se vulgarno, terao je da svakih pet minuta uđe u njegov kabinet i pita goste koji su inače bili iz njegove stranke šta hoće da piju i tako na svakih pet minuta morala je da uđe i pita a pijanaci zajedno sa njim dobacuju, provociraju, do trenutka krajnosti,i tako 5 sati podeljeno sa 5 minuta, ropstvo i iživljavanje. Visokoškolska ustanova gde je zastupljen nivo poštovanja i čestitosti. Kako zaboraviti ovaj prostakluk i poniženje. I mnoge druge,nesmeš da kažeš ništa šta god da ti radi,odmah preti otkazom pa moraš da ćutiš, jer nemaš kome da se žališ. 

U radni odnos je primao svoje, kumove prijatelje, švalerkinu decu, rodbinu. Bez odgovarajuće škole, otvarao nova radna mesta menjao sistematizaciju.

Isplaćivao je ugovore o delu, tako da su pojedini već kupili stanove, kola udoban život, žive u luksuzu, račune po restoranima, putovanja, izlete i sve i svašta davao je i delio.

Bilo je par puta prijava, i to od strane čestitih i važnih ljudi, inspekcija dođe i prođe Kakve su nadležnosti inspekcije ili Agenciji protiv korupcije i kriminala. Nikakve oni kad nađu nepravilnosti donesu zaključak da je bilo nepravilnosti i tu se završava.

Svojoj sekretarici koja je jedva završila srednju školu, dao je radno mesto šefa Kabineta dekana, odmah joj povećao platu 10%, za zvanje,inače je šef protokolnoj  knjizi u kojoj evidentira poštu, apsurb, upisao je na njegovom državnom fakultetu te tako brzinski prvo završi višu dekan promeni sisitematizaciju i koeficijent, jer mora da joj plati diplomu, ponovo joj dade vetar u leđa pa od te siline verovatno joj je proradio hormon pamđenja brzo završi i fakultet i master, opet dekan promeni sisitematizaciju pa joj dade novi koeficijent i sada ona ima veću platu od hirurga, naravno, poslove sekretarice i dalje jedino obavlja. 

Uskoro ćemo biti država gde ima najviše završenih fakulteta a najmanje obrazovanih.

i tako službenici se ugledaše jedni na druge pa svi završiše fakultete i dobiše duple i duple plate. Javašluk ponavljam najgore vrste.Bahatost koja briše svu čast i poštovanje. 

Okupirao je Fakultet, državne pare i sredstva. Šta god da je uradio niko ga neće kazniti. 

E sad kakav je on direktor u svojoj privatnoj firmi.

Da Vas podsetimo:  Sve će to narod platiti!

U njegovoj firmi je gazda.Tu nema šefa kabineta. Njegovi zaposleni rade od jutra do sutra, nema nagrađivanja, jedan radi za dvojicu, i samo koga mora da zaposli i prijavi. Radnici koji rade fizičke poslove su neprijavljeni. Nikome nije plati diplomu to što si inženjer danas moraš da kopaš, razvlačiš kablove i td. Nikome ne plaća izlete letovanja,restorane, nema šef pa 10%,nema lažnih angažovanja.Kako je to radio sa državnim sredstvima.

Svaki dinar gleda kome i koliko će da plati, ne poveća platu ne zapošljava rodbinu, neškolovane, ovde isključivo plaća rad i to nedovoljno. U svojoj firmi kaže ja sam direktor nema razbacivanja ovo je moja firma nemožete da primate platu a da ne obavite posao nema sedenja, efektivni rad mora da je na delu. Tu svak sve radi.

I u državnom i u privatnom, zakona i prava nema, kako hoće tako i vlada, samo što državnu uništava a privatnu uvećava. 

Ovakvi decenijama uništavaju i vladaju, obogate se i ostave radnike na ulicu a koji su zakonom zaštićeni. Kako se radi po ostalim državnim institucijama, moramo probuditi svest političarima koj kroje samo propast da apelujemo da se nešto menja.Da naša omladina dostojanstveno živi,da imaju svoja prava, mogućnost zapošljavanja da se dokažu u svojim znanjima da više nisu suočeni nepravdom gde u državnoj firmi posao dobije samo onaj koga rukovodilac hoće da zaposli.

Slavica Đorđić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime