Istorijska presuda u Srbiji – prva pobeda uzbunjivača

0
977

Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je prvu pravosnažnu presudu po Zakonu o zaštiti uzbunjivača, utvrdivši da je novosadska uprava za inspekcijske poslove izvršila štetnu radnju prema uzbunjivaču Mariji Beretki koja je ukazala na malverzacije u komunalnoj inspekciji prilikom naplate parkinga.

Marija_Beretka_presuda
Marija Beretka

U presudi se konstatuje da je uzbunjivač Marija Beretka bez stvarnog i objektivnog razloga, a kao odmazdu za izvršeno uzbunjivanje, prebačena na drugo radno mesto. Istom presudom sud je zabranio Gradu Novom Sadu da ponovi štetnu radnju prema tužilji i naložio da joj omogući obavljanje posla nadzornika u oblasti komunalne inspekcije. Sud je takođe utvrdio da je Grad Novi Sad povredio čast i ugled uzbunjivača Marije Beretke zbog čega će morati da joj isplati 100.000 dinara, a tuženom je naloženo i da presudu o svom trošku objavi u listu sa tiražom od najmanje 100.000 primeraka koji izlazi na celoj teritoriji države.

Ovu pravosnažnu presudu Apelacioni sud je doneo na sednici veća 22. maja 2017. godine, a Beretka ju je primila 5. juna, tačno na drugu godišnjicu početka primene Zakona o zaštiti uzbunjivača.

Postupak koji je Marija Beretka vodila uz savete i instrukcije pravnog tima Pištaljke, ali i medijsku podršku našeg portala, trajao je oko dve godine, što je za prilike u srpskom pravosuđu izuzetno efikasno.

Beretka se za pomoć Pištaljci obratila u septembru 2015. godine, dok je čekala odluku Apelacionog suda o žalbi zbog odbijanja Višeg suda u Novom Sadu da joj odredi privremenu meru. Pištaljka je od tada u stalnoj komunikaciji sa Beretkom kojoj daje pravne savete, ali i piše o njenom slučaju. Ona je u filmu snimljenom povodom prve godišnjice primene Zakona o zaštiti uzbunjivača izjavila da joj je Pištaljka pomogla u borbi za pravdu. Beretkin kolega Zoran Pandurov, koji joj je pomogao da prijavi zloupotrebe i koji je i sam dobio sudsku zaštitu kao osoba povezana s uzbunjivačem, izjavio je u intervjuu Nedeljniku da se „mnogo toga promenilo kada je Pištaljka objavila tekst“. „Sud je promenio stav i stao u zaštitu Marije“, rekao je Pandurov.

Da Vas podsetimo:  Fiskalni savet: Za 10 godina Srbija za kazne i penale platila milijardu evra

Marija Beretka je paralelno vodila radni spor po ovom pitanju koji je takođe uspešno završila u svoju korist. Tužbu za zaštitu u vezi sa uzbunjivanjem podnela je Višem sudu malo pre početka radnog spora. Viši sud je u prvostepenom postupku stao u zaštitu uzbunjivača, ali je presudu iz aprila prošle godine Apelacioni sud vratio na ponovno odlučivanje. Nova presuda Višeg suda u korist Marije Beretke usledila je u februaru ove godine, a konačno, drugom odlukom Apelacionog suda, Marija Beretka je uspela da pravosnažno ostvari zaštitu kao uzbunjivač.

Viši sud u Novom Sadu je presudom od pre dva meseca zaštitio i Zorana Pandurova, ali se Grad Novi Sad žalio i na ovu presudu, pa se očekuje odluka Apelacionog suda. Marija Beretka se zamerila svojim šefovima u Upravi za inspekcijske poslove Novog Sada tako što je ukazala na korupciju u radu ove uprave. Nakon toga, premeštena je na poziciju koja ne odgovara njenoj stručnoj spremi i radnom iskustvu. Beretka je ukazivala da njen šef Vladimir Balaban i njegovi saradnici ukidaju prekršajne naloge privilegovanim vlasnicima vozila parkiranih na zelenim površinama, da falsifikuju podatke kako bi službene automobile prikazali kao privatne zbog blaže kazne, kao i da predmete drže u fiokama do zastarevanja.

Navode Marije Beretke potvrdio je i inspektor novosadske kriminalističke policije Milan Korać koji je je posvedočio da su on i njegove kolege po Beretkinoj prijavi izvršili pretres u Upravi za inspekcijske poslove i da su tamo otkrili „klasično krivotvorenje dokumentacije”.

Sadašnjem zameniku načelnika Uprave za inspekcijske poslove Vladimiru Balabanu sudi se za zloupotrebu službenog položaja. Nakon što su dva ročišta u Osnovnom sudu u Novom Sadu odložena zbog njegovih zdravstvenih problema, on je na rošištu održanom pre dve nedelje izjavio da nije kriv i da će se za sada braniti ćutanjem.

Da Vas podsetimo:  Poljoprivrednici ne odustaju od blokada dok im država ne ispuni zahteve

Vladimir Balaban je umešan u još jedan postupak o kojem je Pištaljka pisala. Naime, Balabana i njegovog kolegu Dejana Šijaka, gradsko veće na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem nezakonito je postavilo na funkcije vršilaca dužnosti načelnika i zamenika načelnika Uprave za inspekcijske poslove.

N. Grujić

www.pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime