Izetbegović blokira rad Predsedništva

0
501

Sarajevo — Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić obavestio je javnost da je bošnjački član Bakir Izetbegović napuštanjem sednice blokirao rad najvišeg organa vlasti.

ivanic
Mladen Ivanić

Ivanić je naveo da Izetbegović nije želeo da glasa o jedinoj tački dnevnog reda – zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Izetbegović je, kazao je Ivanić, napuštanjem sednice želeo da pokaže da ona nije održana, ali se to nije dogodilo.

„Sednica je održana, ona je prekinuta, a to znači da odluka o reviziji presude nije donesena“, rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.

Objasnio je da je sednicu najpre napustio Izetbegović, a potom i hrvatski član Predsedništva Dragan Čović.

Istakao je da je ovo bio poslednji ili jedan od poslednjih pokušaja da se odlučivanje po ovom pitanju vrati u institucije BiH.

Objasnio je da je dnevni red sednice sa sobom nosio i određeni rizik jer se, kako je rekao, moglo dogoditi da on, koji je protiv zahteva za reviziju presude, bude preglasan.

Da je bilo glasanja, Ivanićeva je procena da bi Izetbegović bio „za“, on bi bio „protiv“, a Čović bi bio „uzdržan.

Ponovio je da smatra da bivši agent Sakib Softić nema ovlašćenje da podnosi zahtev za reviziju presude bez stava državnih organa, što može imati duboke implikacije u BiH i regionu.

„Ušli smo u vrlo ozbiljnu krizu, najozbiljniju posle Dejtona i vrhunac vaninstitucionalnog delovanja“, upozorio je Ivanić dodavši da sve ovo što se odigralo u Sarajevu nema veze sa tužbom BiH protiv Srbije, već sa načinom odlučivanja u BiH.

„Tužba me ne zanima, jer sam uveren da ona nije legitimna. Zanimaju me načini odlučivanja, paralelizmi i vaninstitucionalno delovanje i to je stvar o kojoj sam hteo da na Predsedništvu razgovaramo“, rekao je istakavši da ni na koji način ne pokušava da na ovaj način brani Srbiju.

Da Vas podsetimo:  Uticaj Srbije i Hrvatske na politički razvoj BiH

Ukazao je da je veliko pitanje kada će Predsedništvo ponovo moći da se sastane i da li će i na koji način moći da donosi odluke.

Što je do njega, kaže, učiniće sve da taj sistem funkcioniše.

Odgovarajući na pitanje novinara, Ivanić je rekao da je nerealno očekivati da se politički predstavnici u BiH ubuduće ponašaju kao da se danas ništa nije dogodilo.

Ipak, smatra da na sve treba gledati „hladne glave“, te dodao da su suštinska pitanja dugoročna stabilnost i da zato svi akteri moraju razmisliti o posledicama.

„Mi nismo napravili blokadu. Ja nisam napravio blokadu. Šta je moja greška?“, rekao je Ivanić i upozorio da su implikacije današnje sednice vrlo ozbiljne, zato što je u pitanju najozbiljnije državno telo.

Prema njegovim rečima, odluka o zahtevu za pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije doneta je bez stava države.

„Sednica je održana, odluka nije doneta zato što je Izetbegović blokirao njeno održavanje“, rekao je.

Ivanić je rekao da od srpskih predstavnika u državnim institucijama BiH očekuje da donose razumne odluke, sa jasno izraženim političkim stavovima.

„Moramo pokazati da odluke u BiH ne mogu biti donošene voljom samo jednog naroda“, zaključio je Ivanić.

Izetbegović: Odluka o reviziji već postoji, doneta je 2004. (presuda je donesena 2006)

Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da nije bilo potrebe da se Predsedništvo BIH danas uopšte izjašnjava po pitanju zahteva za reviziju tužbe protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, jer je tu odluku Predsedništvo već donelo 4. oktobra 2004. godine.

„Nije bilo potrebe da se ove odluke nanovo donose. Jedino pravno zasnovana odluka koju smo danas mogli doneti jeste da se agentu oduzimaju prava koja su mu ranije data, ali gospodin Ivanić nije želeo da se izjasni o tome“, rekao je Izetbegović.

Da Vas podsetimo:  Da li je HARP kriv za oluje, tornada, uragane i poplave?

On je dodao da je hrvatski član Predsedništva Dragan Čović prvi napustio sednicu Predsedništva, kako ne bi, rekao je, došlo do preglasavanja unutar Predsedništva.

„U javnosti prethodnih dana pokušava da se prikaže da je revizija pokrenuta jednostrano, od bošnjačkog naroda, jedne trećine Predsedništva, mene ili nešto slično. To nije tačno. Odluka je donesena pre 15 godina, tada je imenovan i agent i tada je odlučeno o svim ovim procesima“, rekao je Izetbegović novinarima.

Očekuje da će Sud u Hagu potvrditi legitimitet agenta Sakiba Softića.

Obrazlažući napuštanje sednice Predsedništva, Izetbegović je rekao da je to učinio jer odluka Predsedništva nije bila precizno definisana i nije prošla Sekretarijat.

www.nspm.rs / Sputnjik-Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime