Javna rasprava bez javnosti

0
521
Ili svi ili niko – Pokrajinski sekretarijat nije uspeo da stvori uslove za odrzavanje Javne rasprave. kaze Dusan Kokot iz Gradjanskog preokreta

Interesi investitora ispred ljudskih prava

Duboko ukorenjeno neznanje i lenjost

Nećeta valjda da zaustavimo gradnju fabrike – Nemanja Ercegv. d. Pomocnik pokrajinskog sekretara

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine pokušao je organizovati javnu raspravu o drugoj studiji o proceni uticaja na životnu sredinu dela buduće fabrike guma kineskog Linglonga u Zrenjaninu.  Održavanje javne rasprave bilo je predviđeno u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, gde nije bilo moguće primiti sve predstavnike zainteresovane javnosti i medija, po rečima Nemanje Ercega, v. d. pomoćnika pokrajinskog sekretara. Javna rasprava podrazumeva mogućnost da svi zainteresovani građani i mediji mogu prisustvovati javnoj raspravi. Uprkos tome, što su zainteresovani građani i mediji insistirali da se javna rasprava odloži, kad već nema uslova za održavanje, organizator je održao „javnu raspravu“ za nekoliko građana. Problemi sa organizovanjem javnih rasprava su naročito eskalirali od proglašenja pandemije Covid 19.

Nema Javne rasprave bez javnosti i medija insistirao je Mirko Popovic iz RERI-ja

ZAKON O DRŽAVNOJ UPRAVI NALAŽE DA SE JAVNA RASPRAVA ORGANIZUJE KADA SE BITNO MENJA UREĐENJE NEKOG PITANJA ILI KADA TO POSEBNO ZANIMA JAVNOST: Javna rasprava traje najmanje 20 dana, a rok za dostavljanje predloga ne može biti kraći od 15 dana


Bez razloga policija je stitila zaposlene u Pokrajinskom zavodu za zastitu prirode

Ovo je bio povod za razgovor sa Mirkom Popovićem, programskim direktorom u Regulatornom institutu za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Dusan Kokot iz Gradjanskog preokreta obavestava gradjane da se nece odrzati Javna rasprava jer organizator nije u mogucnosti da obezbedi da svi zainteresovani udju na raspravu

Ukoliko se lokalna zajednica protivi projektu idite na neko drugo mesto!

Zelena patrola: Koliko je važno učešće javnosti prilikom donošenja odluka u oblasti zaštite životne sredine?

Gradjani spreceni da ucestvuju na Javnoj raspravi

Mirko Popović: – Učešće javnosti je najvažnije! To je pre svega naše pravo, a ne samo mogućnost. A odricanje od prava je istovremeno odricanje od slobode. Odricanje od slobode je, za mene, odricanje od zajednice, odricanje od slobode je odricanje od resursa i predaja istih onima koji, očigledno, neracionalno upravljaju njima u jednom okviru koji definišu korupcija i neodgovornost. Dakle, učešće javnosti je najvažniji korektivni instrument, posebno u državama i društvima,koje se nisu dovoljno naučile da je životna sredina naše zajedničko dobro. U poslednje vreme veliko je interesovanje građana i udruženja da učestvuju u procesu donošenja odluka. Javne vlasti umesto da se raduju zbog toga čine sve kako bi onemogućili građane da učestvuju u ovim procesima. Javne rasprave istovremeno omogućavaju da se građani informišu o projektima koji će se graditi u njihovim sredinama. Osim toga, tu se vodi dijalog između građana,lokalne zajednice, nosioca projekta i javnih vlasti. Suštinska poruka je: Ukoliko se lokalna zajednica protivi projektu idite na neko drugo mesto! Projekat, ne samo da treba da zadovolji one formalne kriterijume, on treba da se integriše u lokalnu zajednicu, jer sam investitor postaje deo te lokalne zajednice. On treba da bude deo zajednice a ne neprijatelj zajednice. Ovde imamo državu i investitore koji se često ponašaju kao neprijatelji lokalne zajednice u kojoj žele da realizuju projekte.

Da Vas podsetimo:  Država daje novac za licencu Partizana: Da li se tako kupuje mir na jugu?
Gradjani koji su dosli na Javnu raspravu ostali su ispred zatvorenih vrata

Javne vlasti nisu u stanju da odgovore na izazov

Zelena patrola: – Kako izgledaju javne rasprave u Srbiji?

Javna rasprava pod budnim okom policije

Mirko Popović: – Javne rasprave u Srbiji imaju sve elemente jedne birokratsko administrativne forme u kojoj je jedini cilj da se upravo ta forma zadovolji. I to nam – posebno – pokazuju poslednji slučajevi u vreme krize koja je izazvana pandemijom Covid 19 , kada javne vlasti nisu u stanju da odgovore na taj izazov. O tome svedoče primeri koje smo gledali poslednjih meseci, u Zrenjaninu i Novom Sadu, kao što je javna rasprava za fabriku guma „Ling Long“. Ono što im samo ime kaže javne rasprave su javne. Kad je nešto javno tu ne postoji nikakva mogućnost da se neki građanin spreči da u tome učestvuje. Ukoliko nema uslova javna rasprava ne bi trebalo da se zakazuje niti održava. Postavlja se pitanje: Šta je to toliko hitno? Kud se investitor i javne vlasti žure? Zbog čega se interes investitora stavlja ispred: tj ispred interesa države da štiti osnovna ljudska prava svojih građana. interesa građana, ispred vladavine prava. Ne postoji veće pravo od osnovih ljudskih prava! Ne postoji ekonomski interes koji može biti važniji od poštovanja ljudskih prava. A mi upravo sada imamo da se interesi investitora štite a osnovna ljudska prava bezočno gaze. Mi samo želimo da se sprovode zakoni. Branim naše pravo da živimo u uređenom društvu. Mi ne smemo odustajati. Sledeći put ne treba da nas bude 50 već 150. Građani treba da pokažu da su nepokolebljivo posvećeni tome da zaštite svoja prava: pravo da znaju i pravo da učestvuju u procesu donošenja odluka! Ponašanje javnih vlasti pokazuje duboko ukorenjeno neznanje i lenjost i građani su, upravo, žrtve takvog stanja.

Da Vas podsetimo:  Nude nam parizer, dok torbice savetnice premašuju 20.000 evra: A tek Vučićev "fundus"...
Mirko Popovic iz RERI-ja za Zelenu patrolu

Možda, najdrastičniji primer je javna rasprava u vezi sa planom područja posebne namene za termoelektranu Kolubara B. Zbog epidemioloških razloga nije mogla da se održi u Lazarevcu, javne vlasti nisu predvidele broj učesnika u javnoj raspravi, morali su da odlože tu raspravu. Da bi mesec dana kasnije organizovali javnu raspravu u Beogradu, tako što su objavili oglas ujutro a održali javnu raspravu istog dana. Sada je ovaj predmet pred Upravnim sudom.


Organizatori su pokusali da organizuju javnu raspravu prema spisku od 20 gradjana
Policija za potrebe odrzavanja Javne rasprave

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime