Klopka za opoziciju u Beogradu – sa Dodikom ni u crkvu skupa

1
371

Pijuckanje vina i sastančenje vlasti i dela opozicije iz Srbije sa vlašću iz Republike Srpske, nije uzbunilo samo srpsku javnost već i onu prekodrinsku u RS. Evo autorskog teksta Nebojše Vukanovića, poznatog hercegovačkog kolumniste i društvenog aktiviste, sa njegovog sajta Info na tu temu:

Vrlo je opasna izjava Milorada Dodika iz Beograda nakon sastanka sa Vučićem, da će sa opozicijom ići skupa na sastanak sa Šmitom na Jahorinu? To je klopka za opoziciju, i veoma je opasno ako opozicija nasjedne u njegovu zamku u pruži mu alibi slamku spasa sada kad je očito u teškoj situaciji.

Pogubna je svaka bliskost i saradnja sa Dodikom i jasno je da on želi ponovo da namami kao anakonda opoziciju da ga spasi iz teške situacije, a onda da joj slomije kičmu i odbaci je kao 2016. ili 2013. godine. Dodik mora da sam kusa i pojede čorbicu koju je sam skuvao, i ne treba mu pružati slamku spasa kad je u nevolji.

Treba se samo sjetiti šta je on radio i govorio 1998. ili 2006. godine kad su SDS i opozicija bili na meti udara OHR-a i međunarodne zajednice, i kada je Dodik sproveo odluku o smjeni izabranog predsjednika Republike Srpske Nikole Poplašena.

Ako Dodik ode na sastanak sa Šmitom, na Jahorini ili nekoj drugoj lokaciji, pogaziće sopstvene zaključke i odluke. Treba ga ogoliti pred narodom i pokazati njegovo pravo lice a ne pružati mu alibi.

Opozicija nema šta da traži na sastanku sa Milicom Zavjetnicom, Šešeljom juniorom, Boškom Obradovićem ili Sašom Radulovićem, lažnom dvorskom opozicijom u Srbiji, jer se na masovnom ručku ne može govoriti o ozbiljnim nacionalnim pitanjima. Jasno da Vučić nastoji, kao i Dodik, da uništi opoziciju na ovakvim klopkama. Ako želi da čuje stav opozicije u Republici Srpskoj Vučić treba da pozove opozicionare u Beograd i razgovara otvoreno sa njima, bez prisustva Dodika i SNSD-a, a ne da se uvijek daju epizodne uloge.

Da Vas podsetimo:  Gugl učionica i mentalno zdravlje: Zašto su nam deca nervozna?

izvor:http://ozonpress.net

 

1 KOMENTAR

 1. https://mojkontakt.com/2014/03/05/sjecanje-na-diktaturu-visokog-predstavnika-15-godina-od-smjene-nikole-poplasena/

  Izvod iz teksta o smeni Nikole Poplašena – Tačno je ovo što je poslanik Narodne Skupštine Nebojša Republike Srpske Nukanovi Vukanović napisao:

  „…Poplašen izjavljuje da je smjena “nedemokratska i nedejtonska”, te da je ne može prihvatiti.

  Dodik: Dobar potez Vestendorpa

  Dodik ne reaguje odmah, ali kasnije izjavljuje da je ”instituciju predsjednika RS ugrožava predsjednik Nikola Poplašen i treba učiniti nešto da se ona zaštiti, a odluka Karlosa Vestendorpa bila je dobar potez da se to učini”.

  Istog dana, 5. marta, saopštena je odluka o Brčkom kao neutralnom distriktu kada i Dodik podnosi ostavku jer je godinu prije toga javno obećao da će podnijeti ostavku ukoliko Brčko ne pripadne RS. Vestendorp moli Dodika da preispita svoju “preuranjenu odluku”. Međutim, već 7. marta, Dodik je nagovijestio da bi ostavku mogao da povuče pošto ga ostali političari RS nisu slijedili.

  Na vanrednoj sjednici Skupštine RS, 7. marta skupštinska većina podržava Poplašena i glasa protiv Vestendorpove odluke. Protiv glasaju i Dodikovi koaliconi partneri socijalisti i poslanici iz stranke Biljane Plavšić, dok su poslanici SNSD bili uzdržani.

  U ponedeljak 8.marta Vestendorp pokazuje da ne haje ni za odluku skupštine RS i Poplašenovu smjenu proglašava konačnom.

  ”Dobro je što je otišao!”

  Poslanik SNSD, pokojni Nenad Baštinac, izjavljuje u utorak 9. marta: “Poplašen za nas nije predsjednik. Vestendorp je u pravu, jer ima ovlašćenja da to uradi.”

  Nešto kasnije smjenu podržava i Dodik, koji je ostao premijer Srpske do januara 2001. godine: ”Pravo je visokog predstavnika da posegne za tom odlukom, koje je dobio po Dejtonskom sporazumu, u kojem je sadržana klauzula da je on iznad Ustava BiH i ustava entiteta. Nije Vestendorp diskvalifikovao Poplašena već se Poplašen sam diskvalifikovao u proteklih pet mjeseci, vršeći funkciju na samo njemu svojstven način. On je ugrožavao demokratski razvoj RS, i u tom pogledu joj je nanio mnogo štete. Dobro je što je otišao”…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime