Ko nas vodi? Gde su „sabrani u ime moje“?

0
509
Nikola Veragić / Foto: printscreen

Nisam znao da su patrijarha Irineja toliko poštovali, ne samo najviši funkcioneri države i vladajuće stranke, nego i skoro svi političari i intelektualci iz patriotskih stranaka i pokreta koje su u opoziciji i kritikuju vlast zbog njene politike prema KiM.

Ako su i jedni i drugi iskreno poštovali patrijarha Irineja, i ako se i jedni i drugi iskreno bore za Kosovo i Metohiju, zašto se tako surovo međusobno obračunavaju?

Da li je patrijarh Irinej mogao da ih okupi i pomiri, ili, bar da se dogovore da se ne napadaju na taj način? Zašto nisu negovali saborni duh, umesto što su stvarali podele u društvu, koje je još uvek na ivici građanskog i bratoubilačkog rata? Gde je nacionalna strategija za KiM? Kako nisu mogli da se saberu bar zbog toga?

Ako u strankama koje su na vlasti ima toliko iskrenih vernika, odakle toliko kriminala i korupcije u državi? Zašto su takvi režimski mediji? Zašto opozicione patriotske stranke, pokreti i organizacije, ne mogu da stvore jedinstveni patriotski blok, koji će da smeni lošu vlast? Zašto nema kulture dijaloga? Odakle toliko mržnje i zavisti?

Duh Sveti je izvor sabornosti, sve vodi Duh Sveti. Glava Crkve je Hristos. „Gde su dvoje ili troje sabrani u ime moje, tu sam ja među njima“ (Mt. 18; 20). Sa druge strane, „svako carstvo koje se razdeli samo u sebi opusteće; i svaki grad ili dom koji se razdeli sam u sebi, neće se održati“ (Mt. 12; 25). Ko je među nama: Onaj koji (nas) sabira, ili, onaj koji (nas) deli? Šta je Hristos poručio lažnim (zlim) slugama?

Da li su svi političari, koji sad toliko žale za patrijarhom, i ponosno ističu koliko su bili bliski sa pokojnim patrijarhom, licemeri, ili su samo neki od njih licemeri? Da li su to samo predsednik SNS-a i njegovi sledbenici? Ako su oni najveći problem, zašto nema sabornog duha u pravoslavno-patriotskom delu opozicije? Ko je stvorio raskole u SPC?

Da Vas podsetimo:  Pošto antitela?

Da li je patrijarh Irinej mogao više da učini na stvaranju boljih međuljudskih odnosa i zajedničke (nacionalne, državne) strategije, ako su ga, zaista, svi toliko poštovali? Da li je slučajno to što je dan nakon patrijarha Irineja, preminuo vladika Artemije? Da li su patrijarh Irinej i vladika Artemije mogli da oproste jedan drugom i ostave pomiren narod iza sebe, a ne ovako duboko podeljenu crkvenu zajednicu i raskol u SPC? „Ako se ko uzda da je Hristov, neka misli opet u sebi da kako je on Hristov tako smo i mi Hristovi“ (2. Kor. 10; 7). Da li će sukobi da se nastave čim prođu dani žalosti?

Da li će nakon smrti mitropolita Amfilohija, patrijarha Irineja i vladike Artemija, stanje u SPC postati bolje ili gore? Da li će političari i dalje da se mešaju u izbore za novog patrijarha i novog mitropolita? Da li oni koji ostaju da vode SPC mogu da odole takvim pritiscima i odneguju saborni duh? I izvade „zloga između sebe“ (1. Kor. 5; 9-13), uvek kad se takav pojavi, a da nikad ne stvore raskol?

Dakle, ko nas vodi? Gde su „sabrani u ime moje“?

Nikola Varagić
Izvor: Stanje Stvari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime