Brisel žmuri na albansko oružje

1
843

EU Albancima toleriše sve ono što ne bi nikome na svetu. Bilo koju količina oružja koju teroristi švercuju u Makedoniju, EU bi trebalo da shvati ozbiljno.

© AFP 2017 ERIC FEFERBERGPrema poslednjim informacijama koje prenose beogradski mediji, oko 800 terorista, pripadnika OVK, tajno je, sa tovarima oružja i municije, ušlo na teritoriju Makedonije u dva navrata.

Vesti ovakve vrste ne prenose samo srpski mediji. Državni javni servis Grčke, televizija ERT, pozivajući se na obaveštajne krugove svoje vojske, objavljuje da Albanci imaju opasne namere u pogledu napada na grčku teritoriju i izveštavaju da je situacija blizu eskalacije.

Takođe, u regionu rastu tenzije zbog sve agresivnijeg ponašanja albanskih političkih lidera koji glasnije i jasnije zahtevaju formiranje „Velike Albanije“.

Istovremeno, nikome nije jasno šta EU radi i zbog čega ne reaguje na sve veću zabrinutost balkanskih lidera u pogledu ponašanja albanskih političkih prvaka.

Analitičar Dragomir Anđelković podseća kako se EU ponašala tokom terorističke pobune u Kumanovu 2015, kada je poginulo ili ranjeno oko 100 ljudi.

„EU se tada postavila maltene kao arbitar između terorista i legitimnih državnih organa, a ne kao neko ko osuđuje terorizam. U takvim okolnostima, ako progledaju kroz prste onima koji stoje iza masovnih napada, ubistava i pogibija, onda je očekivano da će tim pre da se prave naivni kada je u pitanju oružje“, kaže Anđelković i dodaje da bi svaka ozbiljna količina oružja namenjena pobunjenicima morala da bude ozbiljno shvaćena u EU.

„Evidentno je da oni ne reaguju ni zbog jako velikih količina, kao i zbog svega onoga što može da izazove eksploziju i sukobe na Balkanu. Naprosto, odgovor je da EU toleriše Albancima ono što ne bi nikome na svetu“, kaže Anđelković.

Da Vas podsetimo:  Da se osvrnemo ili kako sagledati haške presude

Srpska vlada je u Brisel poslala četiri zahteva: da relevantni međunarodni akteri osude agresivnu retoriku koja Zapadni Balkan gura u nove sukobe; da se nastavi dijalog Beograda i Prištine; da se za krizu u Makedoniji nađe izbalansirano, mirno političko rešenje; da bezuslovno budu uvažavane međunarodne norme u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država.

Zasad na srpske zahteve iz Brisela nije stigao nikakav odgovor, ali je zato u Evropskom parlamentu formirana Grupa prijateljstva sa Kosovom, pod patronatom osvedočene zagovornice kosovske nezavisnosti, potpredsednice EP Ulrike Lunaček.

Osnivanju Grupe prijateljstva sa Kosovom u EP prisustvovao je i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, koji se tom prilikom sastao sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku Federikom Mogerini, kao i komesarom Johanesom Hanom.

Nikola Joksimović

www.rs.sputniknews.com

1 KOMENTAR

  1. soroš i njegovi su planirali destabilizaciju cele evrope.ti soroševi jevreji su i planirali prebacivanje arapa u evropu sa namerom ratnih sukoba.to isto rade sa libijom,irakom,sirijom i ko da nabraja.to isto rade i na balkanu sa šiptarima,u bosni sa muslimanima,koristeći naravno,one maloumnike tzv borce za islam.jedini koji im se ozbiljno suprotstavio je viktor orban,baš je pravi.on je kao pravi predstavnik svog naroda,naredio da se ogradi mađarska i još važnije,done zakon da ni jedan stranac ne može kupiti mađarsku zemlju,za razliku od ovih komunista u beogradu sa vučićem,koji se još hjvale,kako će doći arapi i kupiti srpsku zemlju.e,za to će pred zakonom,odgovarati,svi učesnici u tom podrivanju srbije,kad tad.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime