KOMNEN KOLjA SERATLIĆ: Piskaralo ostaje piskaralo

0
438

Trag u vremenu iz crnog šešira

 

Mnogi ambasadori iz Srbije ne znaju šta da rade u zemlji prijema, oni ne znaju šta im je delokrug rada, zbog čega ih je imenovala zemlja odašiljanja za ambasadora, šta im omogućavaju, a šta zabranjuju Bečke konvencije, bilateralni sporazumi na osnovama Bečkih konvencija. Može se donekle oprostiti onim neznalicama u malim zemljama, ali, avaj šta da radimo sa ambasadorima velikim zemljama kao što je Rusija (ovog puta ću zaobići onu muzičarku koja je ambasador u Velikoj Britaniji i koja se, takođe bavi Koronom).

 

Tako nas je Miroslav Lazanski, nekadašnje „Politikino piskaralo“ obavestio u inrevjuu sa nekom Čkonjević, da je Rusija u katastrofalnom koronalnom stanju, maltene svi Rusi su zaraženi. Sve da je i tako, strani ambasador o tome nema pravo da govori javno, jer je to mešanje u untrašnje stvari zemlje prijema. Naročito ako dolazi iz male zemlje koja zavisi od ruske podrške u UN.

Osetio je da ta tema – zvana Korona – nije na njegovom velikom komentatorskom nivou, pa se latio da nam objasni sastanak Putina i Bajdena u Ženevi. Između ostalog taj veliki mag kaže: „Da su za sada ocene ruske javnosti vrlo pozitivne, kao i u ruskim medijima i među političarima“. Zamislite kaže: „za sada“, ne zna se ko je gori ili on ili ta Čkonjević, koja ga nije priupitala šta to znači „za sada“. Zatim nam Lazanski iz Moskve otkriva tajne sa tog sastanka: “Glavne teme su bile teme sa vojnim karakterom – pre svega sporazum START, obe strane su se dogovorile da se ide u neku vrstu poboljšanja sprovođenja tog sporazuma, zatim oblast sajber bezbednosti gde su obe strane definisale ona područja koja bi trebalo da budu izuzeta od sajber napada, pored toga oko Ukrajine podržan je Minski sporazum što je za Moskvu vrlo važno da je Vašington naglasio da taj sporazum treba da se ispoštuje”. „Sajber bezbednosti“, „sajber napada“. Ni novinar(ka) ni izvanredni onemoćali ambasador nisu sigurni šta znči „sajber“- ta skraćenica od engleske reči cybernetics- kibernetika.

Da Vas podsetimo:  Srbija na pragu demografske starosti

„Kada govorimo o sankcijama Rusiji o čemu Brisel često priča, ne zaboravimo da Amerika gleda svoj interes i ako je trgovačka relacija između Amerike i Rusije porasla 54 odsto onda se pitamo gde je tu Evropa”, poručio je Lazanski, dodavši: “to su priče za novine, u stvarnosti je to nešto sasvim drugo”. Mudro je na kraju to ponovo zacemetirao: „Kada govorimo o sankcijama Rusiji o čemu Brisel često priča, ne zaboravimo da Amerika gleda svoj interes iako je (ne znam šta znači ovo iako, valjda je trebalo da kaže jer je) je trgovačka relacija između Amerike i Rusije porasla 54 odsto onda se pitamo gde je tu Evropa”, ponovo poručivši „da kada pričamo o sankcijama to su priče za novine, u stvarnosti je to nešto sasvim drugo”.

 

Izvor:Vidovdan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime