Kotor je akropola hrvatske Boke!?

0
1075

Dok je u Beranama, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić proglašen počasnim građaninom, u Kotoru je izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Slobodan Prosperov Novak po ko zna koji put sa zvanične adrese susjedne države prenio neskrivene pretenzije prema Boki.

Slobodan-Prosperov
Slobodan Prosperov Novak

Očigledno je da režim nastoji da automatski anulira proglašenje Nikolića počasnim građaninom Berana, podgrijavanjem hrvatske pretenzionističke retorike. Prosperov Novak, inače pomoćnik ministra kulture prve hrvatske vlade, dugogodišnji predsjednik hrvatskog PEN-a, direktor Dubrovačkih ljetnjih igara i Tuđmanov opunomoćenik u Dubrovniku tokom rata 1991. godine je u svom obraćanju prilikom otvaranja „Don Brankovih dana muzike“ ispred katedrale Svetog Tripuna bio izričit.

„Dirnut sam prvo zato što su Dani organizovani… U ime mog velikog pokojnog prijatelja don Branka Sbutege. To me posebno opterećuje da bilo što kažem i rado bih šutao. A ne može se ćutati u ovoj akropoli hrvatske Boke, velikom svetom mjestu kulture hrvatskog naroda u Boki Kotorskoj. Ne mogu se ovdje ne sjetiti svih Bolica, Paskalića, Nenadića, Zanovića, Zmajevića i bez te misli čovjek ne može biti na ovom trgu. S druge strane, prisjetio bih se još jedne hrvatske filharmonije. Prisjetio bih se da su Dubrovačke ljetnje igre ovdje 1991.godine u vrtu Biskupove palate organizovale predstavu koju su pred rat dale, a zvala se simbolično ,Majstore, dolaze ozbiljna vremena, ugasite svijeću. Govorili su se stihovi pjesnika Slavka Mihalića. Nije bilo naveče, jer tad nije ni moglo biti organizovano, bili su prvi dani rujna, vidjele su se prve kolone, počela je agresija na Dubrovnik. Prošlo je 25 godina i ovo nije samo glazbeni trenutak i već i istorijski. Biće i istorijski kada završimo ovaj govor, ako pozvone zvona ovog grada, i sva zvona su jednaka, kao što su i zvukovi tih zvona jednaki, i neka kao što je Don Branko želio, sa zvonima započnemo ovo veče“, rekao je Novak. NJegovo izlaganje su pratili burni aplauzi ispred katedrale Svetog Tripuna, a događaju su prisutvovali i zvaničnici opštine Kotor koje je predvodio potpredsjednik Tvrtko Crepulja.

Da Vas podsetimo:  SRPSKI JEZIK BEZ GRANICA

Slobodan-Prosperov-publika
Slobodan Prosperov, Kolindin izaslanik: Kotor je akropola hrvatske Boke

Dok brojni hrvatski zvaničnici ne propuštaju nijednu priliku da podsjete da je Boka u kojoj danas živi preko 80 odsto pravoslavaca „zaljev hrvatskih svetaca“ uz odobravanje lokalnih i državnih vlasti, sa druge strane se „na nož“ ili uobičajeno prećutkivanje dočekuje bilo kakva zvanična promocija bogate duhovne zaostavštine Srba u Boki.

in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime