Kuda idu srpski mediji? Olja Bećković odlazi sa svojom kultnom emisijom?

2
1294

Olja

Olja Bećković odlazi sa svojom kultnom emisijom „Utisak nedelje“ sa B92. Priča se da joj je TV Pink dao nepristojnu ponudu… A Predrag Sarapa, autor „Sarapinog problema“ od ove jeseni neće voditi ovu emisiju na beogradskoj televiziji Studio B…

Ove dve vesti samo su zapečatile sudbinu posrnulog srpskog novinarstva koji u stopu prati loše stanje u državi. Televizija B92, nekadašnji bastion slobodnog novinarstva, centar dobre informative, medij koji je aktivno učestvovao u rušenju režima Slobodana Miloševića, pretvara se u još jednu ružičastu televiziju. Ovih dana najavili su još jedan rijaliti sa sve turbo zvezdom… Nove gazde, ali i vreme i država u kojoj živimo nametnula se neka pravila ponašanja i poslovanja.

Jednostavno, obrazovni, kulturni, informativni, ali onaj pravi, nezavisni mediji više ne prolaze. Samo zabava za narod, profit i profit. Zaglupljivanje i zatupljivanje. Onako bulevarski, do besvesti. Sa porcijom dnevnih vesti. Strogo doziranih. Naravno, vlasti ovakva situacija i te kako odgovara. Da B92 i Pink i bukvalno budu konkurenti. Zato i ne čudi peticija i bunt ljudi koji su stvarali ovu medijsku kuću. Svesni su da nove gazde drže ovaj medij, ali bar učtivo mole da mu promene ime. Jer to više nije onaj isti B92…

Studio B deli sudbinu ove države i naroda. Setimo se početka devedesetih kada je ovaj gradski medij pobegao sa državnih jasli. I opšte euforija. Kapitalizam, liberalizam… Bekstvo iz okova komunizma i kontrole države. Nezavisna televizija Studio B. Koliko godina smo gledali taj znak u uglu ekrana. Novinari borci protiv režima Miloševića, dnevnik ove televizije godinama jedini izlaz u svet. Želja da se i pored udaraca sa svih političkih strana obezbede sloboda i neutralnost. Studio B danas: gradska televizija koja ide drugačijim putem i bori se da pošto-poto ostane državna. Iako novi zakoni ne dozvoljavaju da država upravlja medijima, u ova teška vremena jedini spas je da bude na buxetu. Političari lako grabe plen. Najpre je prethodna gradska vlast od nje napravila lokalnu televiziju, ali u kojoj je brutalno promovisala svoju politiku. Nova vlast nastavila je gde i ona stara. Samo što ne promoviše samo svoju politiku na lokalnom nivou, već i na republičkom. Još brutalnije. Na stotine zaposlenih u ovom mediju nemaju izbora. Zavise od političara, pa se i prilagođavaju novim vlastima. Ono za šta su nekada izveštavali da je dobro, danas nije i obrnuto ono što u Beogradu nekada nije bilo dobro danas je super. Zato i ne čudi odluka novog rukovodstva da u sklopu jesenje programske šeme nema emisije Predraga Sarape i još jednog kolege i koleginice. Doduše, koleginica je shvativši o čemu se radi, prešla na drugu televiziju.

Da Vas podsetimo: 

Sarapa je dakle u problemu. Gadnom problemu. Ali i novinari. Krug se polako sužava. Očigledno je da mediji ne mogu da opstanu u vreme ekonomske krize, da i država mora da pomogne. A kada država „pripomaže“ onda se zna kako prolaze mediji. I zna se na koji način se prave nove programske šeme… Nekada su se uz pomoć policije gasili mediji, danas to nije potrebno. Dovoljno je da se zavrnu slavine sa svih tokova. Na mnogo elegantniji način moćnici lako preuzimaju ovu važnu polugu kojom misle da će što duže ostati na vlasti.

Utisak je o Srbiji danas veoma problematičan…Znaju to Olja i Sarapa.

Rajko Nedić

srpskiglas

2 KOMENTARA

  1. bastion slobodnog novinarstva ?! dok su zuti bili na vlasti b92 je bio njihovo najubojitije medijsko orudje. a ova je davnih dana zasluzila da je sklone sa tv-a sa obzirom na uvijek pokazanu pristrasnost i lincovanje neistomisljenika u njenim emisijama.

  2. Tekst je veoma dobar i tacne su sve premise i cinjenicno je utemeljen. Istini za volju, treba reci da je pomenuti Sarapa talog, doduse za mrvicu manje stetan od nekih svojih kolegam koji su sve, samo ne i novinari!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime