Kupovina stranaka i jalovost opozicije

0
1233

U političkom životu u Srbiji uveliko je zaživela jedna kreativna novina, poznatija kao „kupovina“ stranaka. Politički „lideri“ koji žele da „imaju svoju stranku“ (citiramo Dragana Đilasa), odlučuju se da izvrdaju Zakon o političkim strankama tako što „preuzimaju“ već postojeće stranke. Time se izbegavaju zakonske formalnosti i procedura (dovoljno je samo održati skupštinu neke opskurne stranke, na njoj promeniti naziv stranke, program i statut te imenovati nove ograne). Po pravilu, predsednik stare stranke postaje potpredsednik „nove stranke“. U javnosti kruži priča da se takva saradnja plaća i u kešu kojim se podmiruje rukovodstvo registrovane stranke, pa se za tu transakciju odomaćio naziv „kupovina“ stranke.

Taj recept u poslednje vreme primenili su Boris Tadić, Aleksandar Šapić, Vuk Jeremić i Dragan Đilas.

Poseban biser oko kupovine stranke napravio je svojevremeno Boris Tadić, koji je u politički samoubilačkom potezu neposredno pred vanredne parlamentarne izbore 2014. godine otcepio deo Demokratske stranke i time je doveo na ivicu cenzusa, a da ni sam nije ostvario bolji rezultat, da bi danas njegova stranka bila mrtvac koji hoda. Ako se u manipulaciji Borisa Tadića sa preuzimanjem jedne od brojnih „zelenih“ stranaka“ nekakvo opravdanje može naći u činjenici da nije bilo vremena za overu 10.000 potpisa, to nije slučaj sa Jeremićevom, Šapićevom i Đilasovom kupovinom stranke.

Opravdanje pred javnosti za takav čin nalazi se u relativno visokom zakonskom cenzusu od 10.000 overenih potpisa građana, kao i troškovima osnivanja (istina je da je overa potpisa kod notara radi osnivanja stranke 360 dinara, dok je u opštinama koje su to radile pre uvođenja notarskog sistema cena 5 puta niža).

Međutim, niko ne može da nas uveri da pomenuti političari ne mogu da odvoje par desetina hiljada evra za potrebe osnivanja stranke, posebno kada znamo da je, prema zvaničnim podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Jeremić obezbedio nekoliko miliona evra za predsedničku kampanju a Dragan Đilas više stotina hiljada evra za gradske izbore prošle godine.

Da Vas podsetimo:  Za najsiromašnije u Srbiji inflacija veća od zvanične

Ali pravo pitanje koje se postavlja je šta Srbiji mogu da ponude političari koji ne žele (ili ne mogu) da odvoje nekoliko meseci terenskog rada, da formiraju inicijativne odbore u 20-tak gradova i da strpljivo prikupljaju potpise, ubeđujući buduće članstvo u svoje programe i ideje?

Poslednji primer je „formiranje“ stranke Dragana Đilasa, gde je po njegovim rečima došlo do „ujedinjenja“ nekoliko stranaka, međutim, tu se radilo samo o de fakto kupovini jedne od „zelenih“ stranaka, pošto Levica Borka Stefanovića nije stranka već samo udruženje građana (koje se može registrovati sa 3 potpisa). Tužno je bilo slušati i govor Dragana Đilasa na „osnivačkoj“ skupštini njegove stranke „slobode i pravde“, gde smo mogli čuti praktično samo dve „ideje“: da svojim parama garantuje da će „nacionalizovati“ PKB (on pri tome neće dati svoj novac za nacionalizaciju PKB-a, već će to platiti građani iz budžeta), a da rešenje kosovskog pitanja vidi u „deklaraciji pomirenja koju će usvojiti 2 skupštine“, uz uspostavljanje direktne saradnje tužilaštva i policija (2 države, samo je to nedostajalo da kaže)… Praktično, neka varijanta tzv. Išingerovog plana o „2 Nemačke“, čime se Đilas očigledno nudi zapadnim faktorima. To je potkrepljeno i deklaracijom koju su Borko Stefanović i on objavili, gde se javno naglašava da Srbija u svemu priznaje „Kosovo“, odnosno u kojoj se manje-više jasno poručuje zapadnim silama da će biti kooperativniji od Vučića.

Izgleda da je od pomenutih političara, doduše post festum, jedino Vuk Jeremić shvatio koliko je vođenje ozbiljne političke stranke ozbiljna stvar, pa je više puta rekao dao je formiranje stranke težak i zametan posao, posredno upućujući poruku Draganu Đilasu.

Nekome će se možda učiniti da je ovo samo cepidlačenje. Međutim, krah građanskih protesta i nedostatak ideja opozicije o daljim pravcima političke borbe pokazuju da je za zdrav stranački život ipak potrebno uložiti i truda i vremena i ideja, a ne samo novac i „kombinaciju“.

Da Vas podsetimo:  VREME KAD JE SVE SVETO PRESTALO DA POSTOJI

Bogdan Petrović
Izvor: bogdanpetrovicblog.wordpress.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime