Laž o završenom postrojenju u Rači koja traje sedam godina

0
1425
Foto: printscreen (pistaljka.rs)

Opštinska vlast u Rači poslednjih sedam godina lažira stvarnost i u zvaničnim dokumentima objavljuje da je postrojenje za preradu otpadnih voda završeno, iako ono ni do danas nije pušteno u rad. U Službenom glasniku opštine Rača od 17.12.2012. godine,  u okviru „Lokalnog plana za upravljanje otpadom opštine Rača u periodu 2012-2022. godine“ lokalna vlast je objavila da je „u opštini Rača izgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda, čije se puštanje u rad očekuje u bliskoj budućnosti, kada budu zadovoljeni neophodni uslovi“, iako fabrika tada nije ni postojala. Više od sedam godina kasnije istu neistinu ponavlja i Aleksandar Senić, poverenik Srpske napredne stranke za Raču, koji obmanjuje javnost da je fabrika završena iako je ona tek sada puštena u probni rad koji će, kako tvrdi izvođač radova Danilo Radulović, trajati najmanje nekoliko meseci.

U vreme kada je u Službenom glasniku opštine Rača objavljeno da je postrojenje izgrađeno na mestu na kome je trebalo da bude fabrika nalazila su se dva nedovršena bazena i tri nedovršene šupe, o čemu je Pištaljka prva pisala.

Službeni glasnik opštine Rača je šest godina kasnije pobio svoju tvrdnju o izgrađenoj fabrici iz 2012. godine, pa je u broju od 13.2.2018. godine objavljen program korišćenja subvencija opštine Rača u kome se navodi da je za završetak radova na postrojenju za preradu otpadnih voda  planirano da se izdvoji 13.475.000 dinara. U istom programu tačno je navedeno šta je sve još potrebno uraditi da bi se „završena“ fabrika završila: dovodni kolektor, interna kanalizacija, odvod prečišćene vode, završni radovi na objektima u okviru kompleksa, uređenje zemljišta i dovod struje. I ovim dokumentom je potvrđeno pisanje Pištaljke da fabrika nije završena.

Da Vas podsetimo:  Pošta Srbije - rupa bez dna

Međutim, time se nije stalo sa praksom da se fabrika u Rači proglašava završenom iako to nije, pa je tako poverenik SNS-a za opštinu Rača Aleksandar Senić 2016. godine za emisiju Agrodan rekao da je opština Rača pobedila na konkursu za izgradnju fabrike meda, u konkurenciji 32 opštine, jer je „jedna od retkih opština koja ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda“.

Do današnjeg dana ova fabrika nije puštena u rad, a nakon što je Pištaljka pisala o brojnim malverzacijama koje su se dešavale u ovoj opštini, početkom novembra 2019. godine Skupština opštine Rača formirala je anketni odbor sa ciljem da se ispitaju sve eventualne zloupotrebe u prethodnih deset godina. Među projektima koji su se našli „na tapetu“ pored gradnje postrojenja za preradu otpadnih voda su i fabrika pijaće vode, glavna ulica, postrojenje za preradu PET ambalaže, upotreba novčanih sredstava za sanaciju štete od poplava 2014. godine, kapitalni radovi u mesnim zajednicama, kao i rekonstrukcija parka u Rači.

Koliko je anketni odbor koji čine predstavnici vladajućih stranaka zaista zainteresovan da otkrije šta se dešavalo sa gradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda svih ovih godina, govori i činjenica da je predsednik anketnog obora Branislav Milutinović na zasedanju održanom 17.02.2020. godine sam izjavio da nikada do tog dana nije otišao do fabrike.

Anketni odbor se u svom ispitivanju izvođača radova na ovoj fabrici Danila Radulovića iz firme „Radus“ nije ni previše interesovao kako je potrošen novac građana izdvojen za gradnju ovog postrojenja do 2016. godine u godinama kada su se na mestu planirane i plaćene fabrike nalazila tek tri poluizgrađena objekta, na šta je ukazao uzbunjivač Tomislav Veljković.

Da Vas podsetimo:  Firmi Dejana Stankovića bez osnova ozakonjene hiljade nelegalno podignutih kvadrata

Umesto takvih pitanja predsednik anketnog odbora Branislav Milutinović (SNS) se još na sednici SO Rača održanoj 30.12.2019. godine bavio se time da li je uzbunjivač zaista uzbunjivač. On je u svom izlaganju naveo da je „tražio od načelnika opštinske uprave da mu dostavi podatak da li je takozvani uzbunjivač Veljković zaista uzbunjivač? Da li ga je proglasila opštinska uprava, da li u svom dosijeu ima rešenje da mu je neko dao status uzbunjivača?…“ potpuno zanemarujući činjenicu da je uzbunjivač svako ko izvrši uzbunjivanje u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača i da ne postoji papir kojim neka institucija dodeljuje ili priznaje status uzbunjivača i na taj način odbornike doveo u zabludu.

Milica Vojtek
Izvor: Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime