Lokalni štabovi svakoga dana daju informacije o virusu korona

0
561
Zlatibor Lončar / Foto: YouTube Screenshot

“Svaki lokalni štab možete da vidite svakoga dana, na svakoj televiziji daje informacije o stanju u svom regionu. (…) Štabovi apsolutno izlaze svima u susret i žele da daju informacije, što rade svakog dana. Što je lako proverljivo.“ – Ministar zdravlja o zvaničnim informacijama o virusu korona. (Tanjug, 21. 4. 2020. godine)

Ministar Zlatibor Lončar izneo je tvrdnju da lokalni štabovi svakodnevno daju informacije o stanju obolelih od virusa korona u svojim mestima, dodajući da oni svim zainteresovanim “izlaze u susret”. Istinomer je već pisao o tome sa kakvim se problemima u informisanju suočavaju novinari i građani van Beograda. Zid ćutanja institucija uobičajeni je problem u većini gradova u Srbiji, a javnost je dodatno uznemirila odluka Vlade od 28. marta, koja je ubrzo povučena.

Naime, premijerka Ana Brnabić izjavila je 2. aprila da će Vlada Srbije povući Zaključak o informisanju tokom pandemije virusa korona i to na izričitu molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Premijerka je preuzela krivicu na sebe za donošenje uredbe. „Moja je glupost i moja odgovornost, moja je glupost što to nisam obrazložila, kad smo to doneli“, navela je.

Međutim, iako formalno taj pristup nije usvojen, činjenica je, na osnovu podataka sa terena, da informisanje u manjim sredinama, zavisi od slučaja do slučaja.

“Svaki lokalni štab možete da vidite svakog dana”

Ministar Lončar tvrdi da informacije o virusu korona sa lokalnog nivoa svakodnevno dolaze do građana, ali i da štabovi iz svih mesta rado daju informacije i svima izlaze u susret.

Međutim, da li je to baš tako?

Početkom aprila, Ljiljana Stojanović, glavna i odgovorna urednica “Jugpressa”, portala sa juga Srbije, rekla je za Istinomer da informacije od institucija – ne dobijaju. Ono što saznaju iz Beograda, kako je napomenula, svodi se samo na brojke. I novinari u Valjevu suočavaju se sa istim problemom. Prema rečima Darije Ranković, glavne i odgovorne urednice portala “Kolubarske”, informacije “eventualno dobijaju” tri medija bliska gradonačelniku Valjeva. I u Kragujevcu je, kako nam je rečeno, podignut zid ćutanja. Glavna i odgovorna urednica “Glasa Šumadije” Jovanka Marović izjavila je da gradonačelnik Radomir Nikolić nije, za sve vreme otkad je na vlasti, razgovarao sa novinarima, osim onda kada gostuje na RTV Kragujevac, lokalnoj televiziji koju finansira Grad kroz subvencije iz budžeta.

Da Vas podsetimo:  Keš ili kartica – nepotrebno pitanje

Po principu – kako je kome funkcioneru volja

Prema poslednjim podacima organizacije CRTA, situacija nije ništa bolja u odnosu na početak aprila kada je Istinomer analizirao dostupnost informacija u unutrašnjosti.

Kragujevački Krizni štab od proglašenja vanrednog stanja imao je jednu konferenciju za novinare. Nakon toga izdali su jedno saopštenje, koje je objavljeno na sajtu Grada. Gradonačelnik, koji je i komandant Kriznog štaba, za ovih, skoro 40 dana, izjave daje za RTS, ‘Pink’ i Radio televiziju Kragujevac. Novinari drugih medija ne mogu da dobiju izjavu. Slična je situacija sa Kliničkim centrom u Kragujevcu. U tom gradu jedino Institut za javno zdravlje Kragujevac redovno dostavlja kompletne izveštaje svim medijima i zainteresovanim novinarima. Glavni epidemiolog u Institutu dr Predrag Delić redovno odgovara na pitanja novinara o epidemiološkoj situaciji u Šumadiji. Stav ove zdravstvene ustanove je da je informisan građanin jednako važan kao i zdrav čovek”, navode u Crti.

Prema podacima Crte sa terena, u Užicu su se nadležni novinarima obratili samo na početku krize i od tada samo daju povremena saopštenja; u Subotici, takođe, nema svakodnevnih obraćanja javnosti; a u Vršcu su nadležni u informativnim programima zastupljeni tako što medijima prosleđuju svoje izjave i priloge. Gradonačelnik Bora se često obraća javnosti, ali ne svakodnevno.

Ubu su česte konferencije za medije, i to na njihovoj lokalnoj televiziji. U Valjevu je krizni štab tek od skoro počeo da se pojavljuje u javnosti. U Novom Pazaru su nadležni na raspolaganju za potrebne informacije. Smederevo nema svoj Zavod za javno zdravlje, tako da zavise od požarevačkog. Gradonačelnica Smedereva obraća se javnosti svakih nekoliko dana, tako što jedna televizija snimi njenu izjavu, ali nema konferencija za medije”, navodi Crta.

Da Vas podsetimo:  Na Prokopu sve po starom – nova faza, novi početak, novi rok

Dakle, iako ministar Lončar tvrdi da se lokalni štabovi svakodnevno obraćaju javnosti na tamošnjim medijima, to ne odgovara stvarnosti. Zato Istinomer izjavu ministra Zlatibora Ločara ocenjuje kao – “neistinu”.

*Istinomer je deo CoronaVirusFacts alijanse koju čini više od 100 fektčeking medija koji se bore protiv dezinformacija u vezi sa pandemijom COVID-19. Više o radu alijanse pročitajte ovde.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime