Lukašenko i Dugin: Ništa bolje od marksizma-lenjinizma nikada nije izmišljeno

1
233

Tokom sastanka sa ruskim filozofom Aleksandrom Duginom, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da od ideje marksizma-lenjinizma ništa bolje nije izmišljeno.

Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube, CNN, Pixabay

“Kažu da je marksizam-lenjinizam loš. Hajde, neka im bude, ali ništa bolje od toga nije izmišljeno. To je bio ceo jedan pogled na svet. Danas to nemamo. Nudili su mi od tada razne ideologije, sve sam ih odbio jer nijedna nijedna narodna i ne pristaje ljudskom srcu. Nemamo uopšte državnu ideologiju. Nema je ni Rusija.”, rekao je Lukašenko, prenosi portal Princip.info

Foto: Belta

“U pravu ste. Ideologije nisu konstrukt, veštački PR. Moraju se roditi iz naroda, iz istorije. Savremena agresija od strane kolektivnog Zapada nije samo napad NATO-a nego i napad ideologije. A, ne možete se boriti protiv ideologije neideološkim metodama. Ranije smo imali marksizam-lenjinizam, kakav god da je bio, bio je celovit sistem. Čini mi se da ste tome bliži, jer niste dozvolili oligarhiji da se razvije. Mi, nažalost, jesmo, i sada je teško izboriti se sa njom jer nam se meša u sve. Sada, zahvaljujući našem predsedniku pokušavamo da je iskorenimo, ali po koju cenu? Sada nas istorija primorava da slušamo narod i pratimo istorijski progres, i tako damo formu toj ideologiji pozajmljujući iz marksizma, sovjetske istorije, ruske istorije, pravoslavnih korena.”, odgovorio je Dugin.

1 KOMENTAR

  1. Marks je bio u pravu da su ekonomski odnosi baza svih ostalih odnosa, i dobro je objasnio sta se desavalo do njegovog vremena. Potpuno je promasio u njegovim predvidjanjima sta ce se u buducnosti posle njega desavati. U stvarnosti, svaki pokusaj ostvarenja necega sto je trebalo da bude blize komunizmu se zavrsio katastrofom, sistem bi se na kraju pretvorio u nekavog frankenstajna, ni komunizam ni kapitalizam.
    Kapitalizam kakav je danas podrazumeva jednu jedinu imperiju na svetu koja u stvarnosti zivi od pljacke i koja mora stalno da raste i osvaja ono sto jos nije osvojila i da bezobzirno unistava prirodne resurse (sve to pokriva propagandom da se bori za „slobodu i demokratiju“).
    Ono sto postoji sada u Kini je najuspesnije sto je ikada postojalo, market ekonomija sa vladom kojoj su interesi svih a ne samo super-bogatih oligarha vazni. Takav ogroman progres za toliko ljudi za tako kratko vreme nije niko drugi nikada postigao, i to bez osvajanja i pljackanja kolonija. (naravno, nije ni taj sistem idealan, ali je daleko bolji nego sto zapadna propaganda priznaje).

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime