Mali odbacio kritike: Ima novca za povećanja, ni govora o ekstra zaduživanju

0
33
Beograd, 11.02.2021. – Premijerka Ana Brnabic i ministar finansija Sinisa Mali predstavili su novi paket mera podrske privredi i gradjanima, danas u Palati Srbija u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da su domaće javne finansije u potpunosti stabilne i odbacio kritike o najavljenom povećenju plata i penzija i izdvajanjima za najmlađe.

Mali je za televiziju Prva kazao da je to set mera koje podižu životni standard građana ali i, kako je naveo, pokazuje snagu domaće ekonomije i javnih finansija.

Prema njegovim rečima, te mere pokazuje „u suštini opravdanost i potvrdu ispravnosti ekonomske politike“ koju sadašnja vlast sprovodi deset godina.

„Imamo prostor za ovo. Nema govora o nekom dodatnom ekstra zaduživanju, mi plan zaduženja ne menjamo do kraja godine“, kazao je on, govoreći o merama koje je sinoć predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mali, inače funkcioner Srpske napredne stranke, odbacio je kritike da najava tih izdvajanja predstavlja predizborno „potkupljivanje građana“ i da će dovesti do novog zaduživanja države.

„Čuo sam i par kritika, nekoliko puta. Kažu, to nisu Vučićeve pare, to su narodne pare. Pa čekajte ljudi, a šta se dešavalo 2008, 2009, 2010, 2011? Što se tada neko nije setio pa iste te narodne pare podelio sa građanima“, pitao je on.

Od 20. avgusta prijave za pomoć od 10.000 dinara po detetu, isplate u septembru

Ministar finansija izjavio je da će od 20. avgusta početi proces prijavljivanja za najavljenu meru Vlade Srbije – po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti.

„Mi ćemo već 20. avgusta, kao što je predsednik Vučić obećao, pokrenuti taj proces prijavljivanja. Biće jednostavno, Uprava za trezor. Imaćete ime i prezime, jmbg majke, jmbg deteta, i račun u banci gde želite da mi vama uplatimo taj novac. To je negde oko 11,9 milijardi dinara koje ćemo potrošiti na to. Prošle godine smo tri puta pomagali mlade, između 16 i 29 godina. Prvo je bilo 100 evra u februaru, pa još sto evra u junu, pa nakon toga pet hiljada dinara krajem godine. Dakle, stvarno se trudimo da građanima Srbije pokažemo da nam je ekonomija stabilna i da nam je privreda i dalje jaka“, rekao je ministar finansija.

Da Vas podsetimo:  Linglongu dozvoljeno da gradi skladište otpada bez izrade ekološke studije

Pomoć od 10.000 dinara po detetu biće isplaćena u septembru.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime