Martinović: Opozicija neka plače

2
2277
Foto: nspm

Poslanici u Skupštini Srbije potrošili su sve vreme namenjeno za raspravu u pojedinostima o predloženom državnom budžetu za 2018. godinu, tako da o podnetim amandmanima neće ni biti reči.

Poslanici su potrošili sve vreme namenjeno za raspravu, Skupština Srbije neće razmatrati amandmane na Predlog budžeta za 2018.

Vreme od 600 minuta je potrošeno posle tri dana rasprave o prvim tačkama dnevnog reda koje se tiču rebalansa državnog budžeta za 2017. godina, a utrošila ga je uglavnom vladajuća većina, obrazlažući više od 300 gotovo istovetnih svojih amandmana.

Pojedinim poslaničkim grupama i ovlašćenim predstvnicima poslaničkih grupa ostalo je svega još nekoliko minuta koji im pripadaju na osnovu broja poslanika u parlamentu. Te minute su poslaničke grupe „čuvale“ ne bi li uspele bar nešto da kažu o budžetu za narednu godinu.

U Skupštini Srbije je nastavljeno pretresanje amandmana na izmene Zakona o budžetskom sistemu, treći dan zaredom. Raspravu prate kritike opozicije o tome hoće li ostati vremena za amandmane na predloženi budžet za 2018, a poslanici vladajuće koalicije odgovaraju da će i ubuduće podnositi veliki broj amandmana na zakonske predloge. Iz Dosta je bilo poručuju da vladajuća koalicija krade vreme i najavljuju krivičnu projavu.

Aleksandar Martinović: Ubuduće će na svakoj sednici biti ovoliko amandmana SNS, a vi kukajte do mile volje

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Matinović izjavio je u Skupštini Srbije da će ta stranka nastaviti da podnosi amandmane na zakone koji će doći na sledećim sednicama parlamenta.

Martinović je tokom rasprave o amandmanima na izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu rekao da već treći dan opoziciju u Srbiji boli činjenica da su poslanici SNS-a podneli veliki broj amandamana.

„Ubuduće će na svakoj sednici biti ovoliko amandmana SNS-a, zato što ćemo vam pokazati kroz te amandamane kakva je politika i program i koalicionih partnera. A vi kukajete do mile volje, ako treba daćemo im maramice pa neka plaču zajedno sa Oliverom Jovićević, Jugoslavom Ćosićem, voditeljkama, šminkerkama, blogerkama i ostalim vođama vaših opozicionih stranaka“, rekao je Martinović.

Da Vas podsetimo:  Saveznička pomoć

On je to naveo odgovarajući na negodovanje opozicije što su poslanici vladajuće većine podneli velik broj amandmana na predložene zakone koji prethode budžetu za 2018. godinu, a zbog čega, kako procenjuju, neće biti rasprave u pojedinostima o budžetu za narednu godinu.

Martinović je tim povodom naveo da ne zavisi od SNS-a da li će se stići do budžeta ili ne.

„Doživeli ste debakl na izborima 2014, 2016. i 2017. godine, a vremena za raspravu imate onoliko koliko vam je narod dao. Za to nije kriva SNS“, istakao je Martinović.

On je dodao i da poslanika opozicije juče ceo dan nije bilo u skupštinskoj sali i da je „bilo više ministara iz vlade nego svih poslanika opozicije zajedno“.

Đorđe Vukadinović: Ovo je jedinstven slučaj da sama vlast vrši opstrukciju parlamenta besmislenim amandmanima

Đorđe Vukadinović iz Kluba Nova Srbija – Za spas Srbije poručuje da je na delu opstrukcija kakva do sada u srpskom Parlamentu nije viđena.

„Mi upravo ovih dana u Skupštini Srbije prisustvujemo nečemu istorijskom, prvi put u istoriji ovog parlamenta gledamo kako vlast vrši opstrukciju tako što uporno obrazlaže besmislene amandmane. Ovo je dosta redak, gotovo jedinstven slučaj čak i u svetu, a građanima treba da bude jasno da se može dogoditi da Skupština okonča raspravu, a da ni jedan amandman o budžetu za 2018.godinu ne dođe na dnevni red, jer se rasprava o amandmanima prekida kada se vreme potroši“, rekao je Vukadinović novinarima u Skupštini Srbije.

Saša Radulović: Kradu nam vreme za raspravu o amandmanima, DJB će podneti krivične prijave protiv Marinkovića i Arsića

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović kaže da vladajuća koalicija u parlamentu krade vreme predviđeno za raspravu o amandmanima na predložene zakone. Najavljuje krivične prijave protiv predsedavajućih, Vladimira Marinkovića i Veroljuba Arsića.

Radulović je na konferenciji za novinare u parlamentu rekao da su poslanici DJB analizom utvrdili da je u današnjoj raspravi predsedavajući sednici Vladimir Marinković na svakom govorniku iz SNS-a „ukrao“ između 30 i 50 sekundi.

Da Vas podsetimo:  Ko čini elitu u Srbiji i gde je ona na svetskoj lestvici odlučivanja?

Radulović kaže da su danas pojedinačno poslanici SNS za obrazlaganje svojih amandmana utrošili manje od dva minuta, koliko je i predviđeno, ali da je predsedavajući to beležio kao puna dva minuta za raspravu o jednom amandmanu.

Dodao je da je tri puta pokušao na to da upozori Marinkovića na sednici, ali da mu to nije bilo omogućeno.

Naveo je da je takve „krađe“ vremena bilo i juče između 18 i 20 sati, kada je sednici predsedavao Veroljub Arsić.

„DJB će podneti kriviču prijavu protiv Marinkovića i Arsića i svih koji nam kradu vreme“, istakao je Radulović.

Kako je rekao, „obrukao se“ i ministar finansija Dušan Vujović u pokušaju da opravda vladajuću koaliciju, koja je podnela veliki broj amandmana, a koji, kako je ocenio, ništa ne menjaju u zakonima, već se tako samo troši vreme i onemogućavaju poslanici opozicije da govore o amandmanima na budžet.

Radulović kaže da je ukupno vreme za raspravu o svim amandmanima 600 minuta, ali tvrdi da SNS pokušava da velikim brojem amandmana koje su poslanici te stranke podneli na dva zakona, koji po dnevnom redu idu pre budžeta za 2018, potroše sve vreme predviđeno za raspravu.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da nije dobro što tri dana slušaju „vladajuće hunte“, koji govore da se nešto nalazi u budžetu, a u stvari se ne nalazi.

Poslanici opozicije već nekoliko dana upozoravaju da vladajuća većina želi da onemogući raspravu o budžetu za narednu godinu tako što je podnela amandamane na više predloga zakona o kojima i raspravljaju, i na taj način „jede“ vreme za raspravu u pojedinostima o budžetu, s obzirom da je objedinjena rasprava o svim tačkama koje su na dnevnom redu.

Da Vas podsetimo:  Besplatni udžbenici za sve đake u Srbiji koštali bi 0,1 odsto BDP-a: Šta je onda problem?

Opozicija ističe i da zbog toga neće biti rasprave o njihovim amandmanima na predlog budžeta za narednu godinu.

U amandmanima koje je vladajuća većina podnela najčešće se navodi da se „planiranje, priprema i donošenje i izvršenje budžeta Republike Srbije realizuje tako da u najvećoj mogućoj meri podrži“ investicije, regionalni razvoj, efikasnost lokalne samouprave.

Beograd — Skupština Srbije nastavila danas raspravu o amandmanima na izmene Zakona o budžetskom sistemu.

Poslanici će treći dan raspravljati o amandmanima, a juče su razmotrili 207 amandmana na izmene Zakona o budžetskom sistemu na koji je podneto 417 amandmana.

Sledeća tačka dnevnog reda su amandmani na predloženi budžet za 2018. godinu. Na Predlog budžeta za iduću godinu podneto je 919 amandmana.

Na zakonske predloge koje razmatra parlament, među kojima je i budžet za 2018, podneto je ukupno 2.317 amandmana.

Opozicija negoduje što su poslanici vladajuće većine podneli veliki broj amandmana na zakone koji prethode budžetu, a koji, navode, ništa ne menjaju i neće biti ni usvojeni, ali za čiju raspravu je potrebno dosta vremena. Na dnevnom redu sednice koja je počela 6. decembra, uz predloženi budžet za 2018. godinu je još 30 tačaka.

Šef poslanika SNS Aleksandar Martinović je juče kazao da ta partija pozdravlja odluku da se Ministarstvu odbrane dodeli 11 milijardi dinara više i dodao da će taj novac biti iskorišićen za opremanje vojske.

Tokom rasprave, poslanici su polemisali i o stanju u namenskoj industriji. Ministar za rad Zoran Đorđević je na izjave poslanika DS da je Dragan Šutanovac uveo red u sistem odbrane odgovorio da je srpska namenska industrija 2012. godine bila u katastrofalnom stanju.

Oštru raspravu poslanika vladajuće koalicije i opozicije izazvala je izjava šefa poslaničkog kluba SNS Aleksandra Martinović‡a da je Šutanovac zaposlen u Jugoimportu.

U međuvremenu je u skupštini održan i Odbor za finansije koji je predložio parlamentu da Nebojšu Savića ponovo izabere za predsednika Saveta guvernera NBS.

NSPM (Agencije)

2 KOMENTARA

  1. Motka braco i sestre… motka… pa ili cemo je u.rati ili ce nekom da puca po ledjima. Demokratija…institucije…sudovi…pravo…pravda…samo prazne reci dok se ne uoblice motkom! Al Srbi samo udaraju po tasterima…zasad…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime