Naprednjački urbanizam

0
221

Ako ste pomislili da je Čačak grad šampion po neverovatnim urbanističkim rešenjima i eklatantan primer urbanističkog haosa, niste se prevarili. Ali ako ste pomislili da je po tome Čačak jedinstven primer u Srbiji, onda niste u pravu.

Izmenama zakona i pravila gradnje, aktuelna vlast u Srbiji stvorila je zakonski osnov za haos u gradnji i potpuno divljanje investitora. I to važi na teritoriji cele Srbije. Evo primera iz Loznice, na koji nam je ukazala Ruža Helać predsednica Vojvođanske zelene inicijative.


Ovaj objekat, verovali ili ne ima građevinsku dozvolu, što će reći da su u nadležnim gradskim službama saglasni da se stanarima susedne zgrade na nepun metar udaljenosti od njihovih prozora i terasa, izgradi nova zgrada koja će u potpunosti da im zatvori pogled na spoljnu sredinu, da im zakloni osunčanost i od dana napravi noć.

Nova vlast, nova pravila gradnje, novo trčanje za profitom,novo gaženje svih tradicionalnih pravila gradnje i kolektivnog stanovanja, novo iživljavanje nad običnim građanima, ili je bolje reći – u Srbiji ništa novo.

Ako se neko i pobuni, bolje bi mu bilo da ćuti, jer ona bela tabla na ogradi brani investitora i izvođače ove kapitalne gradnje od svake odgovornosti i daje im argumente da kritičare pozovu na sud.

A i zašto kritikovati ovako vredne graditelje. Radove su prema građevinskoj tabli započeli 15. jula i za samo petnaestak dana već stigli do drugog sprata. Da im pozavide i Kinezi i Japanci na tako brzoj gradnji.

izvor:http://ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime