Neki to vole svojeručno

0
1921
Foto: pixabay.com

Povodom vesti – U poljskom gradu Vilunu, mestu gde su 1. septembra 1939. godine pale prve nemačke bombe kada je Nemačka bez objave rata napala Poljsku, što se smatra i početkom Drugog svetskog rata, a u prisustvu poljskog državnog vrha koji je predvodio Predsednik Andžej Duda, održana je glamurozna godišnja komemoracija. 

Na komemoraciju su pozvani oni najvažniji – Donald Tramp, predsednik SAD-a, koji se u očekivanju najavljenog uragana Dorijan zahvalio na pozivu i na komemoraciju poslao potpredsednika Majka Pensa, kao i oni najzaslžniji – delegacija Nemačke na čelu sa predsednikom Frank-Valter Štajnmajerom i kancelarkom Angelom Merkel, od zemalja bivše Jugoslavije Hrvatska i Crna Gora i Albanija, tako da nisu u pravu oni kritičari koji kažu da je od ovih najzaslužnijih tu greškom uletela samo Crna Gora, dok ostali to zaista i jesu, ali kao predstavnici one druge strane. Poznata je stvar da Poljaci vole da popiju, a tada su moguće i ovakve greške.

Pomenuti su i oni koji su bili pozvani, ali su odbili da dođu – Predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko, u znak protesta što na komemoraciju nije pozvana Rusija, koja je podnela najveći teret tog rata i imala preko 20 miliona žrtava, kao i Predsednik Evropskog saveta, bivši poljski premijer Donald Tusk, zbog „dnevnopolitičkih pozivnica“, što je i najkompetentniji komentar ove fešte.  

Rimejk Don Kihota Običaj je da veliki svetski događaji, kao što je gore opisana fešta, posluže kao osnova za neki muzički događaj, tako da Poljska, zemlja slavnog kompozitora Frederika Šopena, ne želi da taj događaj propusti, pa će kako se saznaje u tu čast biti snimljena  opereta, rimejk Don Kihota, slavnog španskog pisca Miguela Servantesa. 

Pisanje libreta za ovu operetu preuzeće akteri opisane komemoracije – predsednik Andžej Duda i onaj koji mu je kako se pretpostavlja najviše pomagao i u režiji pomenutog događaja, poljski premijer  Mateuš Moravjecki. 

Da Vas podsetimo:  NEOBJAVLJENI iskaz Milenkovića o Jovanjici: „Ne znaš u šta si upao, ovo je zajednički projekat VOA i BIA“

Predsednik Duda će preuzeti i ulogu Don Kihota (alternacija nemački predsednik Štajnmajer), a premijer Molovjecki ulogu Sanča Panse (alternacija Angela Merkel). Time će kako se smatra biti definitivno potvrđeno prijateljstvo između ove dve zemlje i zaboravljene žrtve drugog svetskog rata – 18% poljskog življa tragično nastradalih u tom ratu i odat pomen za 200.000 Rusa palih u borbama  za oslobađanje Poljske. 

Dulčineu će pevati hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović – piše se muzika na tekst „da je hrvatski narod srazmerno broju stanovnika, najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi.“ (nije navedeno da li je tu uračunato i 250.000 Srba proteranih iz Hrvatske tokom akcije „Oluja“).

Traži se uloga za Mila Đukanovića i albanskog predsednika Edi Ramu – njih dvojica će verovatno ići u paru, kao alternacija jedan drugom. 

Umesto komentara – Kao što rekoh u naslovu, u pitanju je čisto samozadovoljenje, ili što bi Englezi rekli – Selfsatsfaction, pa da okrenemo malo na veseliju stranu, setih se jednog vica – Uzeo Mujo kredit od banke, kupio stan, opremio ga i pozvao Hasu na kafu. Haso se oduševio, pa kaže – joj što je ovo lepo, daj, matere ti, da ovde jednom dovedem Fatu. Mujo se opirao, na kraju je morao da pristane ali je upozorio Hasu – Pazi, vidiš da je sve novo, nemoj da napraviš neko sranje….. Sutradan, kad je Mujo došao u stan, imao je šta i da vidi … krš i lom. Pozove Hasu i besno se izviče na njega … Na kraju, šta će, upita Hasu – Dobro, ba, al’ reci mi bar kakva je Fata bila. – Ma jebeš Fatu, nije ni bila, odgovori mu Haso.

Da Vas podsetimo:  Zašto se skupština isključila kad je reč o Kosovu? #Parlament

Dragiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime