(Ne)saglasnost

0
55

Ili, kako bi to rekla pesma Manic Street Preachers-a, „If you tolerate this then your children will be next“.

Pišem ovaj tekst kako bi moja deca, koja su trenutno ljuta na mene jer sam odbila da učestvujem u još jednom protivzakonitom izvlačenju novca iz budžeta, jednog dana razumela ovu moju odluku.

Pišem zato što su moja deca normalizovala to da „dobijaju pare od Vučića“ ili „vaučere od Šapića“, kao da ih oni dele iz svog džepa a ne iz svih naših džepova.

A najviše pišem zbog toga što je samo par dana nakon što je objavljena vest o tome na koji način su zloupotrebljena sredstva koja su dodeljena na javnom konkursu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju ponovo, Vlada Srbije, na predlog tog istog Ministarstva, dana 29. novembra 2023. donela Uredbu o uplati 10.000,00 svim učenicima državnih i privatnih srednjih škola u Srbiji.

Neću ulaziti u to po kojim sve osnovama je ova Uredba protivzakonita. I nije prva u istoriji Vlade Srbije poslednjih godina. Ali ono što je specifičnost ove Uredbe jeste činjenica da uplata ne ide putem prijavljivanja na sajtu e-uprave, kao u prethodnim slučajevima kada se „pomoć“ delila nakon što je usvojen zakon o dodeli pomoći, već da je roditeljima srednjoškolaca ponuđeno da dostave broj svog računa i da potpišu saglasnost.

Bilo ko ko bi sutra osporavao zakonitost ove odluke, bio bi suočen sa argumentom Vlade da su je roditelji srednjoškolaca učinili pravno validnom činjenicom davanja saglasnosti.

Kao neko ko već 18 godina pruža pomoć i podršku žrtvama i pravnu pomoć, i vidi kako država milione i milione evra budžetskih sredstava daje novoosnovanim i fiktivnim nevladinim organizacijama, koje postoje samo u APR-u i nigde drugde, ja ne bih sebe mogla da pogledam u ogledalo kada bih potpisala ponuđenu saglasnost.

Da Vas podsetimo:  Kako su srpske porodice dobijale koju će slavu slaviti?

Na isti način su verovatno završila i sredstva koja su prikupljena po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportuniteta). Već šestu godinu za redom, na konkursima za dodelu tih sredstava, nijednoj nevladinoj organizaciji koja stvarno pruža pomoć i podršku žrtvama i besplatnu pravnu pomoć nisu dodeljena sredstva za pružanje besplatnih usluga građankama i građanima.

Potpisivanje saglasnosti bi za mene lično značilo saglašavanje sa tim što su milioni i milioni evra budžetskih sredstava otišli u (ne)poznatom pravcu i (ne)poznate ruke, kako bi Vlada Srbije „oprala“ svoj trenutno loš imidž.

Salašavanje sa činjenicom da i dalje nisu izmenjene protivustavne i diskriminišuće odredbe Zakona o finansijskog pomoći porodicama sa decom, da se deca koja žive u siromaštvu izmeštaju u hraniteljstvo, jer siromašni roditelj ne može da dobije ni 10% iznosa koji dobija hranitelj za brigu o detetu, da država godinama odbija da osnuje Alimentacioni fond kako bi sva deca imala minimum sredstava za život…

A u međuvremenu, dok traje prikupljanje saglasnosti, Šapić, čije se ime pominje u vezi sa fiktivnim organizacijama koje su dobile sredstva na javnim konkursima, drugu godinu za redom je ispraznio budžet Grada podelom vaučera svoj deci u Beogradu u vrednosti od 6.000,00 din.

Svesna sam dok ovo pišem da drugi roditelji u Srbiji, koji žive na granici siromaštva ili u siromaštvu, nemaju tu mogućnost koju ja imam da mogu da odbiju svoje srednjoškolce koji im traže da potpišu saglasnost. Ova Vlada je smislila savršen način da, preko srednjoškolaca, koji su pre svojih roditelja saznali da „Vučić daje pare“, legalizuje protivzakonitu Uredbu.

Ja sam kao roditelj stavljena pred đavolji izbor – da dam saglasnost na sve što se u ovoj državi radi protivzakonito ili da se suočim sa činjenicom da će moja deca biti ljuta na mene zbog odluke koju sada ne mogu da razumeju.

Da Vas podsetimo:  Koja je opština mladima najpopularnija: Nekada su svi išli na Novi Beograd, ali nije više tako

Zato podržavam sve one koji to mogu, da ne daju svoju saglasnosti i da ne učestvuju u normalizaciji i legalizaciji protivzakonitih postupaka Vlade Srbije. Jer ako i dalje budemo ovo tolerisali, našoj deci će nelegalnost postati normalnost.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime