Nije bilo subverzivnih ideja pri odabiru fotografije za naslovnu NIN-a

0
759
Foto: printscreen (Nova S)

Zamenica glavnog i odgovornog urednika NIN Vesna Mališić izjavila je u „Utisku nedelje“ na televiziji Nova S, da nije bilo subverzivnih ideja prilikom odabira, kasnije povučene, fotografije za naslovnu stranu tog nedeljnika, snimljene tokom sajma naoružanja na kojoj su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i snajper.

Gostujući u emisiji „Utisak nedelje“ ona je rekla da kolegijumu od četiri urednika nije palo na pamet da će se to tumačiti kao bilo šta subverzivno i da se krenulo od pretpostavke da je Srbija normalna država.

Mališić je navela i da je bila iznenađena kada se podigla prašina i da nije mogla ni da se seti da je na fotografiji bio puškomitraljez.

Kako je objasnila, ideja je bila na naslovnoj strani bude Vučić, a da je ovo bila jedina fotografija koja je mogla da se poveže sa pratećim tekstom o aferi Krušik.

“Volela bih da smo imali fotografiju iz Krušika, ali nismo”, rekla je Mališić.

Sa druge strane, predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović smatra da je NIN napravio grešku i da je kolegijum urednika trebalo da odabere drugu fotografiju.

Prema Radomirovićevim rečima, čim je video naslovnu stranu NIN odmah je primetio snajper uperen u Vučića, ali da ipak ne misli da je to bio poziv na ubistvo predsednika.

“Tako bi svaka vlast u bilo kojoj demokratskojzemlji tumačila”, rekao je Radomirović.

On smatra i da je tako provokativnom naslovnom stranom, NIN hteo da „podrije“ intervju koji je dobio od savetnice za medije predsednika Srbije Suzane Vasiljević i da se dodvori svojoj čitalačkoj publici.

Mališić je negirala takve optužbe.

“Mi ne možemo dovoljno da pazimo, mi možemo samo da nestanemo”, rekla je zamenica glavnog i odgovornog urednika NIN.

Da Vas podsetimo:  REM i dalje ne reaguje zbog emitovanja privatnog snimka na nacionalnoj TV: Mitrovićevo izvinjenje kao najava blage kazne za Pink

Glumac Branislav Trifunović, ipak, ne vidi ništa sporno na naslovnoj strani koja je naknandno povučena i podseća da je reč o fotografiji sa sajmanaoružanja.

Trifunović je ocenio da živimo u “ludnici” ikonstatovao da aktuelna vlast priziva nasilje i da je spremna na sve kako bi opstala.

“Oni nas tereju da ih mrzimo”, ocenio je Trifunović i dodao da je reč o ozbiljnom poremećaju.

On je uputio i apel da se ne naseda na tu mržnju, uz ocenu da je aktuelna vlast toliko isfrustrirana i bolesna da joj treba zagrljaj.

“Oni ne prestaju da nas uvlače u sukobe. Ako ovako nastave da rade mi ćemo početi da se bijemo po ulicama sa njima, što je katastrofa”, rekao je Trifunović.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime