Niš i dalje bez konstitutivne sednice

0
716

490x370_skupstinaKonstitutivna sednica Skupštine Grada Niša, koja je bila zakazana za danas u 9 sati, nije ni održana jer se na njoj nisu pojavili odbornici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, tako da nije bilo ni kvoruma.

U skupštinskoj sali našlo se svega 20 odbornika, dok je za rad neophodan najmanje 31. Na svojim mestima bili su odbornici koalicije “Niš, moj grad”, DSS-Dveri, Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke, ali su izostali najbrojniji naprednjaci, kao i socijalisti, ali i 2 od 3 odbornika Grupe građana “Iskreno za Niš”.

Najstariji odbornik Vladimir Domazet (DS) mogao je samo da konstatuje da nema kvoruma za rad iako je hteo da zakaže i ponovno zasedanje za 15 dana.

Neka građani Niša ocene ovaj postupak budućih vladajućih stranaka. Elememntarini red je bio da onaj ko je zakazao i dođe na konstitutivnu sednicu bez obzira da li ima kvoruma za njeno održavanje – kaže Domazet aludirajući na predsednika Skupštine Grada Mileta Ilića.

Ilić, sa druge strane, kaže da je pravo svakog odbornika da li će da prisustvuje sednici ili ne, a podseća da prema Poslovniku o radu parlamenta najstariji odbornik nema pravo da zakazuje sednicu, jer faktički novi saziv još nije ni konstituisan.

On to nema prava da radi, jer još nije izvršena verifikacija mandata što znači da prva ili konstitutivna sednica zapravo nije ni održana – rekao je Ilić.

Za opozicione odbornike današnji izostanak naprednjaka i socijalista predstavlja farsu, kukavičluk i, kako kaže Bojan Krstić iz Srpske radikalne stranke, nekorektan potez.

Ako konstituisanje Vlade zavisi od stranih ambasada, konstituisanje gradske Skupštine ne bi trebalo da ima veze sa vrhom. Ovo današnje odlaganje znači da čekaju odgovor iz Beograda sa kime da formiraju vlast – rekao je Krstić.

Da Vas podsetimo:  Sirovi, neprosvećeni apsolutizam

Slično mišljenje ima i odbornik SDS Dragoslav Ćirković koji kaže da “Niš odavno nema glavu” i da su građani na izborima obmanuti.

Glava Niša je u Beogradu i to je najtužnije. Ljudi su mislili da u Nišu postoji neko ko može da odlučuje o onome što se zove zaposlenje, nova radna mesta i infrastruktura, ali toga ovoga puta nije bilo – rekao je Ćirković.

Da se čeka formiranje valsti u republici odluka vrha SNS potvrdili su nedavno i predstavnici niških opština koji i dalje čekaju „odlike odozgo“.

Kako je pojasnio predsednik parlamenta Mile Ilić, konstitutivna sednica prema Zakonu o lokalnoj samoupravi mora da bude održana do kraja juna, preciznije do 1. jula, a ako se to ne desi, uvodi se privremeni organ.
Već viđeno

Iako su mnogi opozicioni odbornici isticali da je ovo presedan u niškom parlamentarnom životu, nije baš tako. Ista situacija je bila i pre 4 godine kada se na konstitutivnu sednicu nisu pojavili socijalisti, ali i odbornici DS i URS koji su tada bili na vlasti i u koalciji.

Ni tada, kao ni sada, na sednicu nije došao onaj ko je zakazao – predsednik parlamenta Mile Ilić, a u URS-u su tada rekli da nisu formirali skupštinsku većinu, pa nije bilo potrebe ni da se sastaju.
Perišić: Pregovori sa svima kojima je Srbija na srcu

Tog 14. juna 2012. godine aktuelni gradonačelnik Niša, a tada odbornik SNS Zoran Perišić, imao je, kako je rekao u emisiji “15 minuta”, osećaj gorčine u ustima, jer nedolaskom odbornika tada još uvek valdajuće većine, “energija i nadanje građana Niša nije dobila potvrdu”.

4 godine kasnije uradio je isto kao i oni koje je kritikovao, jer, kako kaže, Srpska napredna stranka još nije završila pregovore oko formiranja vlasti u Nišu.

Da Vas podsetimo:  Prepune čekaonice i kreveti na snimku iz bolnice u Aleksincu, građani poručili "Neka vidi Vučić"

Smatramo da je četvorgodišnji mandat koji čeka SNS sa koalicionim partnerima jako važan i da se posao ne može uraditi preko noći. Najvažnije je da građani znaju da ne postoje problemi u funkcionisanju vlasti i da aktuelna većina ima kontinuitet – rekao je Perišić.

On nije hteo da kaže sa kojom strankom ili strankama bi SNS u koaliciju, ali je rekao da su pregovori u toku.

Pregovaramo sa svima kojima je Srbija na srcu. Sa onima koji jedan demokratski proces žele da nastave ili učestvuju u njemu. SNS neće biti zatvorena ni prema kome – rekao je Perišić.

Iako to što nisu došli odbornici SNS i SPS može da znači da se Nišu smeši nova-stara koalicija, Perišić tu informaciju nije ni potvrdio ni demantovao, već je rekao “da smatra da je četvorogodišnja koalicija sa SPS bila uspešna”.

Mile Ilić iz SPS je na te konstatcije rekao da će se rado odazvati pozivu naprednjaka oko formiranja nove vlasti.

A. S.

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime