O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (277)

0
1813

NJUJORK TAJMS: ŠIPTARSKE GRUPE SPREMAJU ORUŽANU BORBU ZA OTCEPLJENJE KOSMETA

„Njujork tajms“ iz pera svog novinara Krisa Heyisa, koji uglavnom piše o zbivanjima sa prostora prethodne Jugoslavije, ali i iz Srbije, objavljuje danas intervju sa jednim od lidera terorističke organizacije „Oslobodailacka armija Kosova“ koji je, na najotvoreniji način, potvrdio da je cilj te organizacije oružani rat protiv Srbije.

U tekstu pod naslovom „Albanci u Srbiji se bore za nezavisnost“ iznose se brutalne istorijske neistine, pored ostalog i to da je „Kosovo nekada bilo deo Albanije i da je posle prvog svetskog rata dato Kraljevini Jugoslaviji“.

Autor teksta kaže da je intervju napravljen u Ženevi i da taj član oružane grupe „Oslobodilacaka armija Kosova“ nije želeo da mu se objavi ime, već se predstavio pod pseudonimom „Alban“.

Opisujući sagovornika, autor teksta kaže da srpska policija smatra da je „Alban“ jedan od najvećih terorista u Jugoslaviji, dok je on za Albance na Kosovu „najveći heroj“. U želji da čitaocima približi profil „Oslobodaliace armije Kosova“ autor teksta sasvim otvoreno kaže da je to grupa u senci koja je počela kampanju za oruženu borbu sa ciljem da Kosovo postane nezavisno, slobodno od srpske kontrole“.

U tekstu se zatim citiraju reči tog pripadnika terorističke šiptarske organizacije koji kažu da oni „nisu kao Irska republikanska armija ili baskijiski separatisti, koji predstavaljaju samo manji deo stanovništva“.

„Mi imamao podršku skoro čitavog albanskog stanovništva. Mi izvodimo napade na predstavnike srpskog režima. Naša meta je tajna policija i oni Albanci koji sarađuju sa srpskim režimom“, prenosi „Njujork tajms“ reči teroriste.

Autor teksta kaže da „Oslobodilačku armiju Kosova“ finansijski pomaže 700 000 šiptara koji žive u inostranstvu i da ta grupa ulaže veliki z napor ž da u narednih nekoliko meseci postane „glavni igrač u krvavoj balkanskoj areni“.

Da Vas podsetimo:  Vučić demantuje da je rekao kongresmenu Marfiju da će za 60 dana odlučiti o sankcijama protiv Rusije

Svet je do sada malo pažnje posvetio toj grupi Albanaca sa Kosova, kao da žali autor teksta, dodajući da „američki zvaničnici ipak shvataju tu organizaciju ozbiljno i veruje da ona ima potencijal da ozbiljno uzdrma srpsku kontrolu nad Kosovom“.

Već u sledećem pasusu, autor citira reči „Albana“ da je njegova grupa u akcijama ubila ili ranila nekoliko desetina Srba.

„NJujork tajms“ dalje kaže da „Alban Često tajno putuje na Kosovo“. Tokom razgovora „Alban“ je, objašnjavajući buduću strategiju terorističke grupe, nacrtao na parčetu papira jednu praznu kocku koja, kako je rekao, predstavlja srpsku vlast. Zatim je izneo i predviđanje da će ta vlast biti „razbijena“ u naredne tri godine.

Dodao je i to da su se članovi njegove grupe, zajedno sa Alačima iz Makedonije, borili kao dobrovoljci protiv Srba u Bosni.

Osim razgovora sa anonimnim šiptarom autor teksta navodi i izjave nekih drugih pripadnika albanske manjine koji žive u švajcarskoj i koji, svi redom daju veliku podršku „Oslobodilačkoj armiji Kosova“.

Izvesni Šemi Kurteši, kojeg „Njujork tajms“ predstavlja kao naučnika-politikologa, predviđa da će ta grupa uskoro postati glavna snaga na Kosmetu. Kurtešija doduše brine što je susedna Albanija slaba. „Zbog toga što je Albanija politički i ekonomski slaba, neće moći da nam pruži podršku. Bićemo sami“, žali se taj šiptar.

„Oslobodilačka armija Kosova“ planira da, jednom kada otcepi Kosmet od Srbije, organizuje referendum kako bi se šiptari odlučili da li žele da se ujedine sa Albanijom, piše „Njujork tajms“. Nujorški list zatim vraća film unazad i kaže da su se Albanci na Kosmetu pre šest godina, u vreme razbijanja prethodne Jugoslavije, nadali kako će i oni dobiti svoju državu. Kada su videli da im to nije uspelo, onda su se okrenuli bojkotu državnih institucija, uključujući i školstvo. Kosvski Albanci u inostranstvu, posebno 400 000 onih koji žive u Nemačkoj i Švajcarskoj, odvajaju oko tri procenta svojih prihoda za finansiranje samoproklamovane vlade u Prištini, kaže „Njujork tajms“.

Da Vas podsetimo:  Kakve veze dojave o bombama imaju sa vakcinacijom osnovaca? Nikakve

Sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ugasili su se delomično snovi o nezavisnom Kosovu, a albanski emigtranti sve snažnije podržavaju grupu „Oslobodilačka armija Kosova“, konstatuje list.

Što se tiče finansiranje te grupe, švajcarske vlasti su „registrovale“ da su šiptari, koji vode glavnu reč u mreži narkomafije, sve jače uključeni i u ilegalanu trgovinu oružjem. Zanimljivo je da do ovog teksta dolazi neposredno posla izjava nekih američkih zvaničnika koji su u skladu sa, kako i sam list navodi, tekovinama dejtonskog sporazuma, odbacili mogućnost za sprovođenje šiptarskih izbora na Kosovu van institucija Republike Srbije.

U isto vreme, analitičari u Njujorku ocenjuju da se objavljivanje ovog intervjua uklapa u kontinuirani napor za destabilizaciju Srbije, dela američkih političkih krugova koji su nedavno, uz pomoć tobožnje demokratske opozicije u Srbiji, organizovali okrugli sto u Njujorku.

Na tom skupu, zahvaljujući učešću najvičih predstavnika srpske opozicije, učinjen je pokušaj da se legalizuju separatistički planovi šiptarskih lidera. Očigledno je takođe, da je šiptarska politička vrhuška na Kosmetu uzdramana zbog činjenice da se režim u Srbiji pokazao mnogo čvršćim, nego što je izgledalo njima i njihovim mentorima u vreme demonstracija u Beogradu, kada su šiptarski separatistički lideri sa oduševljenjem pozdravljali proteste opozicije, videći u njima presudnu šansu za ostvarenje sopstvenih planova na Kosmetu i razbijanje Srbije.

(Politika, 12.05.1997.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime