O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(282)

0
1142
Mesić i Tuđman / skrinšot Youtube

MESIĆ OPTUŽIO TUĐMANA

Hrvatska je imala mnogo direktniju ulogu u ratu u Bosni, nego što njeni lideri priznaju, izjavio je predstavnicima Haškog tribunala Stjepan Mesić, nekada bliski saradnik hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, javljaju agencije.

Uz tu izjavu, hrvatska sredstva informisanja Mesića nazivaju izdajnikom, pošto je, kako navode, dao dokaze protiv Tuđmana Međunarodnom sudu UN za ratne zločine na tlu nekadašnje Jugoslavije.

Tuđman je uvek javno negirao da kontroliše hrvatske lidere u Bosni i da je tamo slao hrvatske trupe. Prema Mesićevom svedočenju, međutim, Tuđman i Gojko Sušak, hrvatski ministar odbrane, izdali su naređenje da hrvatske vojne jedinice budu upućene u Bosnu.

Hrvati su u Bosni držali nekoliko logora sa više hiljada muslimanskih i srpskih zatvorenika, rekao je Mesić i dodao da su ljudi u hrvatskoj vladi morali znati za postojanje tih logora. On je naveo da mu je jedan član vladajuće stranke ispričao da su Hrvati u Bosni, u Prozoru, „pobili toliko muslimana da su morali da ih tovare u kamione“.

(Večernje novosti, 10.5.1997.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime