O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (47)

0
1019

renRen – izjava

14.10.1996. Z a g r e b (Tanjug) Specijalni izvestilac UN za ljudska prava na području prethodne Jugoslavije E. Ren izjavila je da nije zadovoljna brzinom kojom se odvija povratak izbeglih Srba u hrvatsku i pritom upozorila da su „oni koji su ostali i koji se vraćaju još u opasnosti“.

U intervjuu splitskom „Feral tribjunu“, Ren je rekla da nikako ne može prihvatiti tvrđenje hrvatske vlade o nekih 12.000 Srba koji su se vratili. „Prošla sam uzduž i popreko tim područjem i vrlo je malo povratnika“, kaže Ren i naglašava da je sklonija verovanju da se radi o svega hiljadu ili dve hiljade ljudi i da tu brojku navode i drugi međunarodni posmatrači.

„Mnogo je slučajeva pljačke, mnogo podmetnutih eksplozija, i čini se da vlast nije previše odlučna u zahtevu lokalnoj policiji da štiti tamošnje stanovništvo. jer, ako se Srbi ne vrate u Krajinu, to će otezati povratak Hrvata u I. Slavoniju, Baranju i Z. Srem“, kazala je Ren. ”Smatram da je veoma važno da se svi oni koji to žele vrate svojim kućama.

Roberts – izjava

15.10.1996. B a n j a L u k a (Tanjug) portparol međunarodnih policijskih snaga (IPTF) u Banja Luci A. Roberts izjavio je danas da su hrvatske vlasti i civilna policija pre dva dana sprečili kolonu od šest autobusa i devet putničkih automobila sa 490 izbeglih Srba, da posete svoje kuće i pravoslavna groblja u Drvaru. Kolona izbeglica iz Banja Luke, koju su pratili predstavnici IFOR i IPTF, sačekali su kod Drvara hrvatska policija i 150 civila ne dozvolivši drvarčanima dalje kretanje, objasnio je Roberts.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime