O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(17)

0
1285

ustašeH a g (AFP) Delegacija RS i Haški tribunal istakli su, u zajedničkom saopštenju, da „svi ratni zločinci, bez obzira na etničku ili veu pripadnost, treba da budu izvedeni pred sud u Hagu ili pred sudove u RS“.

Saopštenje je izdato posle trodnevnih razgovora u Hagu predstavnika Haškog tribunala i delegacije RS koju je predvodio ministar pravosuđa M. Arsović, koji je izjavio da je delegacija boravila u Hagu „radi razmene mišljenja o saradnji sa tribunalom na koju se RS obavezala dejtonskim sporazumom“.

U saopštenju se ističe da je suđenje svim ratnim zločincima „suštinski važno za povratak pravne države u Bosnu i uspostavljanje trajnog mira“ u regionu. RS i Haški tribunal su se složili da su „sve strane u sukobu činile zločine“, a državni tužilac tribunala se obavezao da ce „ispitati sve elemente dokaza za pojedinačnu odgovornost političkih i vojnih lidera svih strana u sukobu“.

RS – nestali

B a nj a l u k a (Tanjug) Državna komisija za razmenu ratnih zarobljenika i nestalih lica iz RS raspolaže podacima da se još 1.156 pripadnika vojske RS i 808 civila vodi kao nestalo.

Reč je uglavnom o ljudima nestalim iz mesta u zapadnim delovima RS, koji su došli pod vlast MH federacije tokom jesenje velike ofanzive prošle godine.

MKCK: tragične posledice operacije „oluja“

Butros Gali: Drastično pogoršanje situacije u Hrvatskoj
B e o g r a d (Tanjug) Od početka o. g. maltretiranje preostalog srpskog stanovništva u severnoj Dalmaciji, Lici, Baniji i Kordunu sprovodi se redovno, a učestalost incidenata dovela je do stvaranja „klime bezakonja i stalnog straha kod starih Srba“, navodi se u izveštaju MKCK, objavljenom povodom godišnjice operacije „oluja“.

butro-gali-2Kako se navodi u izveštaju, akti nasilja idu od verbalnog maltretiranja i zastrašivanja do prebijanja, paljenja, pljački, vandalizma, upotrebe eksplozivnih naprava i u ekstremnim slučajevima do ubistava. Ne mali broj lica bili su žrtve pljačkaša više puta, a otete su im sve vrednosti, stoka, pa čak i humanitarna pomoć.

Da Vas podsetimo:  Ko su (ne)dobronamerni posmatrači sa Zapada koji su kontrolisali srpske izbore?

Srbima povratnicima na ova područja kuće su namerno paljene i minirane, što je dovodilo i do teških ranjavanja i pogibija vlasnika, navodi se u izveštaju .

Hrvatska vlada izvestila je da je od januara do maja 1996. u požarima i eksplozijama uništeno 89 kuca, a da je 12 lica ubijeno posle napada.

MKCK konstatuje da za masovniji povratak izbeglih Srba vlada Hrvatske mora stvoriti „klimu poverenja i učiniti mnogo više na poboljšanju ukupne bezbednosne situacije u kojoj ce se prava preostalih Srba poštovati“. Otuda je jedan od osnovnih preduslova za uspešan povratak Srba – da Hrvatska vlada proglasi sveobuhvatnu amnestiju za sve bivše borce. To bi bio pozitivan signal za veliki broj izbeglica sa područja Krajine, koje sada žive u istočnoj Slavoniji, da se vrate svojim domovima, zaključuje se u izveštaju.

Prema podacima MKCK, posle operacija „oluja“ delegati te humanitarne organizacije registrovali su u hrvatskim zatvorima 893 lica. Sada se u zatvoru nalaze još 92 osobe. U akcijama Hrvatske vojske „Bljesak“ i „Oluja“, u maju i avgustu prošle godine, nestalo je više od 500 osoba.

Prema popisu iz 1991., na području severne Dalmacije, Banije, Like i Korduna živelo je više od 300.000 stanovnika, od kojih samo 32 % Hrvata. u severnoj Dalmaciji živelo je 125.000, na Baniji 93.000, u Lici 42.133, na Kordunu 58.813 stanovnika.

Nastavić se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime