Očevi i sinovi

1
1404

Povodom srpskih žrtava u ratu devedesetih nedavno su se u Zagrebu sukobili Drago Pilsel i Andrija Hebrang. Pilsel je na konferenciji za štampu održanoj 3. avgusta pitao što je s istragom o zločinu nad srpskim civilima u selima Komiću i Poljicima nedaleko Udbine u Lici, koji se desio 12 avgusta 1995, zbog čega ga je Hebrang, preko ekstremno desnog i huškačkog portala Direktno.hr, svrstao u “zagađivače medijskog prostora” i “poznate falsifikatore povijesti”, koji pokušavaju okaljati „sjajnu hrvatsku pobjedu nad srpskom vojskom u ‘Oluji’ pitanjem o zločinima za koje nema nikakva dokaza“.

Prema međunarodnim standardima, objašnjava Hebrang, “naoružani civil nije civil, nego terorist”, dodajući da i sami Srbi priznaju da nemaju evidencije žrtava temeljene na identifikacijama. “Čak i poznati falsifikator i abolirani zločinac Savo Štrbac u svojim dokumentima priznaje da je njihova dokumentacija obuhvatila i razne kategorije poginulih koji se mogu nazvati ‘uslovno vojnici’” pojašnjava Hebrang i poziva se na svoju knjigu “Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku” u kojoj se citira i  ”Štrpčeva konstatacija da je među ukupno poginulima bilo 80 civila”.

Pilsel reaguje 20. avgusta autorskim tekstom preko portala Autograf.hr, navodeći da je protiv njega, nakon Hebrangovih uvreda i kleveta, počela nova i dosad najžešća kampanja uvreda i prijetnji te je bio primoran, nakon što mu je poslata ”poruka” u kojoj ustaša drži zaklanu glavu Srbina, obratiti se i policiji. U istom tekstu ponavlja ono što je rekao na konferenciji za štampu u vezi zločina u selu Komić:

– Hrvatska vojska je dana 12. avgusta 1995.  ušla u Komić iz pravca Ondića, bez ikakva otpora, s dva tenka i tri oklopna transportera. U vremenu između 12 i 14 sati u selu je uništeno, minirano i spaljeno oko 80 posto svih objekata. To je video sa kolegama iz Hrvatskog helsinškog odbora kada je nakon dojave u februaru 1996. stigao u Komić. Istragom su utvrdili da su ubijeni: Staka Ćurčić (stara oko 45 godina, ubijena metkom), Mika Pavlica (stara 90 godina, nepokretna, živa spaljena u kući), Marija Brkljač (stara 75 godina, nepokretna, živa spaljena u kući), Sava Lavrnić (stara 93, izrešetana ispred kuće), Petar Lavrnić (star 65 godina, sin Savin, izrešetan ispred kuće, vezan žicom za majku), Rade Sunajko (star 89 godina, ubijen metkom), Milka Sunajko (stara 86 godina, ubijena metkom), dok se gluhonemoj Borki Opalić, staroj oko 50 godina, izgubio svaki trag.

Da Vas podsetimo:  Transparentnost: Lista SNS-a troši najviše novca u predizbornoj kampanji

Pilsel zamera Hebrangu i što ne izražava nikakvo žaljenje zbog svirepog ubistva starice Save Lavrnić i drugih iz sela, već ih optužuje za terorizam.

Ko je Drago Pilsel? Hrvatski novinar i teolog koji je odrastao u porodici ustaških emigranata, u čiju je kuću u Argentini dolazio porodični prijatelj Ante Pavelić; mlađi brat mu je u oktobru 1991. kao pripadnik ZNG, nakon razmjene vatre sa patrolnim čamcem JNA kod ostrva Šipana nestao; i sam je nekoliko mjeseci kao hrvatski vojnik bio u ratu; posle “Oluje” skupljao je i sahranjivao pobijene Srbe po Lici i Dalmaciji. Oca Adolfa, Pavelićevog tjelohranitelja, u avgustu prošle godine doveo je u Jasenovac da se pokloni ustaškim žrtvama.

A Andrija Hebrang? Sin st. Andrije Hebranga visokopozicioniranog člana Komunističke partije i partizanskog borca te bliskog prijatelja Josipa Broza Tita, koji je 1949. izgubio  simpatije među visokim dužnosnicima stranke pa optužen za izdaju i smaknut pod još nerazjašnjenim okolnostima i sa još nepoznatim mestom pokopa; iako je rođen u Beogradu 1946, posle očevog smaknuća, vratio se u Zagreb gde je proveo djetinjstvo i bez majke, koja je bila osuđena na 12 godina zatvora; u Zagrebu je završio gimnaziju, Medicinski fakultet i obranio doktorat; u ratu je bio ministar zdravstva i koordinator Sanitetskog stožera (štaba) od 1991. do 1995. godine.

Pilsel kao ustaški potomak postade antifašista i humanista a partizanski Hebrang proustaša i rasista. I demantovaše onu narodnu da iver ne pada daleko od klade.

Hebrang ml. govori i notorne neistine. Nikada nisam ni izrekao ni napisao da je među ukupno poginulima Srbima u ratu devedesetih bilo 80 civila (na Veritasovom spisku trenutno je 7.341 žrtva, među kojima je 2.756 civila i 1.072 žene).  A kad govorim o kategoriji “uslovni vojnici” onda to može biti samo u značenju da je civilnih žrtava mnogo više nego po zvaničnim podacima.

Da Vas podsetimo:  50 zaposlenih u RFZO tokom izbora ‘radili’ u kol centru SNS

Intermagazin.rs/ Politika

1 KOMENTAR

  1. A šta se to drugo očekivalo od deteta andrije hebranga,kada su mu naj bliži očevi saradnici ubili oca,za koga se ni grob ne zna,a ti isti se vode kao glavni u uspostavljanju komunističko-terorističke vlasti.Ispada da su družavljani Srbije,znači samo tako se vode,nikako Srbi već crveni teroristi,još iz građanskog rata u Španiji,odgovorni za smrt njegovog oca.Samo mu niko nije objasnio,da ti isti nisu Srbi,kao što ni tito nije Srbin,a oni su odgovorni za smrt njegovog oca.Pa sad da zna da su mu oca ubili,JER JE TESNO SARAĐIVAO SA USTAŠAMA,PO TITOVOM ZADATKU,A DA SE TO HTELO SAKRITI DA NEMA NI JEDNOG SVEDOKA.Da Srbi nemaju nikakve veze sa tim činom,i da je njegov otac i tada za vreme rata svojim komunističkim metodama ubijao Srbe po Hrvatskoj.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime