Opančar agencija* javlja – Tako mlad, pa već… Kebara

0
331

Juče je u Skupštini Republike Srbije bilo usvajanje 9 zakonskih predloga, a glavna vest je narodni poslanik Luka Kebara. Ne zato što se istakao pametnim doprinosom u razmatranju tih predloga, već nečim što po kriterijumima ove vlasti ima daleko veću težinu – iskazivanjem odanosti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Kine Si Đijao Pingu – na kineskom jeziku. Izvinjavam se dragim čitaocima što nisam u mogućnosti da im dam transcript tog izlaganja pa ću samo da kažem ono što je u govoru bilo glavno (naravno, na osnovu onoga što nam je Luka preveo – kao glavno): …. „naš predsednik Aleksandar Vučić, koji je u Kini poznat kao Vu-či-ći, što u prevodu znači 577…“ na kraju pozdrav, „koji će svi razumeti – Vu – či – ći – 577! Usledio je aplauz – koji će svi razumeti!

Pred Lukom Kebarom (27) je sjajna budučnost – u njegovim godinama Vučić je nosio pivo Šešelju, Dačić je, što bi Palma rekao, bio „potparol“ kod Miloševića, Vulin seiz kod Mire Marković …, Kebara je bio bot kod Vučića, što i nije tako loše.

Luka Kebara je fini dečko, pa su mu i maniri u skladu sa tim – „Poštovani predsedniče Narodne skupštine, uvaženo rukovodstvo Narodne skupštine, uvaženi ministre Siniša Mali, sa državnom sekretarkom Savičić (jedino ona nije ni uvažeena ni poštovana), dame i gospodo narodni poslanici, drage građanke i građani Srbije  … pod Đilasom sanjali smo toalet“, reče Luka u jednom od svojih prvih obraćanja u skupštini Srbije i ostade živ, pa ja kao jedan od „dragih građana Srbije“, tražim repliku:

Gospodine poslaniče onih koji su vas birali – ja nisam, mi Beograđani smo u vreme dok je Đilas bio gradonaćelnik (ne „pod Đilasom“, jer se tako nismo osećali, tako se osećamo sada pod  Vesićem), smo imali toalet, a vaš mi slučaj nije poznat – vi mora da ste jedan od onih, što jednom prilikom reče pokojni Duško Radović uoči prvomajskih praznika – Beograd je opusteo, Beograđani su otišli kući.

Da Vas podsetimo:  Opančar „agencija“: Vicoteka

Ne znam kineski, priznajem, a kad se već javljam, da iskoristim priliku pa da pitam i na kom ste jeziku ovo izgovorili: „Imana si umuntu ngo ibeshye, Kandi si umwana w’umunfungo ngo yicuze. Ibyoyavuze, no gukora ntizubikora? Ibyavuyeuye mu kanwa kayo, no gusohoza ntizabisohoza“, zamolio bih za prevod, možda je nešto pametno, pa da ne propustim:

Vidim da ste u Skupštini aktivni i van zasedanja – član ste Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za spoljne poslove – mašala, ima li važnijh odbora od ovih, mora da vašu pamet, oni što su birali, veoma cene!

A aktivni ste i u grupama prijateljstva – u pravu ste, mora čovek da se relaksira i malo druži sa sebi ravnima, ali plašim se da ste malo preterali – možete li to sve da postignete: Holandija, Irska, Kanada, Kina, Norveška, Velika Britanija, Zambija (predsednik), Slovačka, Ujedinjeni Arapski Emirati, Austrija, Bosna i Hercegovina, Izrael, Iran, Rusija, Nemačka, Lihtenštajn, Luksemburg. Mađarska, Malta, Oman, Poljska, Republika Koreja, Danska, Sveta Stolica, Sirija, Slovenija, Finska, Crna Gora, Češka, Švajcarska, Švedska, Sjedinjene Američke Države, Demokratska Narodna Republika Koreja, Belgija, Island, Moldavija, Suvereni malteški red.

Možda bih ja tu mogao malo da vam pomognem – najpre oko Zambije, jer tamo ste predsednik, bio sam u Lusaki jedno dvadesetak puta dok sam radio u Energoprojektu, imali smo tamo četiri preduzeća, pa je valjalo obilaziti ih. A bio sam i u jedno petnaestak drugih zemalja Afrike, pa ako zatreba … Ipak, najviše bih mogao da vam pomognem oko Velike Britanije, tamo sam dugo živeo i radio, čak sam i njihovo državljanstvo stekao, tako da pored srpskog imam i Britansko državljanstvo. Imaju i oni prenose iz Skupštine, ali samo utorkom – to nisam propuštao, debata prava, ne kao ova vaša i to sve na engleskom, ništa na kineskom. Uh, o tome bih mogao mnogo da vam pričam. Znaju da budu i duhoviti – ispričaaću vam ovde jedan vic, tipičan engleski – Gospodine predsedniče (nemaju ptredsednika imaju spikera parlamenta, ali koristiću ovde – predsedniče, zbog rime) ja mislim da su polovina članova ovog parlamenta idioti, reče jedan od poslanika opozicije. Na te reči skoči jedan od poslanika iz vlasti, zatraži od spikera repliku i reče – Gospodine predsedniče, ja zahtevam da ovaj džentlmen povuče svoje reči. Predsednik insistira, onaj poslanik opozicije se diže i izgovara – OK, gospodine predsedniče, izjavljujem da polovina poslanika ovog parlamenta nisu idioti. Priznaćete da je dobar, ali nažalost nije primenjiv na ovaj vaš parlament – vi nemate opoziciju, pa bi neko mogao da shvati da se odnosi na sve poslanike.

Da Vas podsetimo:  Srbija - zemlja paradoksa

Možda biste mogli da pokušate nešto na kineskom, jer idioti su idioti – i na srpskom i na kineskom.

*U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke. !
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata –
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolič, 30.4.2021.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime