Perić: Jesen će promeniti sve – svaki verovatni ratni ishod doneće kraj tzv. Pax Americana.

0
171

JESEN ĆE PROMENITI SVE.

Četiri indikativna događaja koja su se desila u prve dve nedelje od početka jeseni nagoveštavaju veliku jesenju eskalaciju i ubrzanje rusko-ukrajinsko-američkog rata, njegov skori izlazak iz Ukrajine, kao i vrlo verovatnu strašnu zimu za mnoge u Ukrajini i delovima Evrope.

Piše Mile Perić, Foto: Printscreen/ YouTube RTV Marš HD Valjevo

1. Teroristički napad na gasovode koji napajaju Nemačku gasom, najverovatnije izveden od NATO države, pokazuje da su moguće nove terorističke akcije sličnog tipa, nove pretnje i nesigurnosti daleko od granica Ukrajine, kao i to da dosadašnja pravila o evropskoj bezbednosti i antiterorizmu od pre dve nedelje više ne važe.

2. Ruska aneksija četiri ukrajinske oblasti označila je definitivni prestanak postojanja Ukrajine u ranijem obliku. Moskva izgleda više neće prihvatiti primirje sa povratkom na predratno stanje, spremna je da ratuje ”va banque”, na sve ili ništa. A rat na sve ili ništa sa nuklearnom silom znači ili kolaps druge zaraćene strane ili bolni kompromis ili apokaliptični nuklearni rat.

3. Jutrošnji teroristički napad na krimskom Kerčkom mostu (detonacija teretnog kamiona krcatog ekplozivom) nagoveštava skoru veliku rusku odmazdu po ukrajinskoj tzv. kritičnoj civilnoj infrastrukturi i prelazak na totalni rat sa ruske strane – što će tokom jeseni i zime mnogo više ugroziti obično stanovništvo nego vojsku. Zato će naredni meseci u Ukrajini za mnoge biti strašni i moguća je nova velika migracija na Zapad.

4. Ovonedeljni pozivi Zelenskog da NATO izvrši preventivni nuklearni napad na RF, kao i jučerašnja objava ukrajinskog TG kanala Rezident da je Zelenski sa Džonsonom bio skoro dogovorio da od Britanije dobije nuklearne bombe, te da je Trasova ovo zakočila, znači ne samo da su Zelenski i Džonson opasne i krajnje neodgovorne sociopate nego znači još i da je nuklearni sukob na istoku Evrope realno moguć i otvoreno priželjkivan od neonacističke Ukrajine i najmanje jedne NATO države, te da vođstvo Ukrajine ima planove za upotrebu nuklearnog oružja protiv Rusije.

Da Vas podsetimo:  VAŠA SVETOSTI, DA VAM ŠAPNEM... PREVARILI VAS

A šta bi se u tom slučaju desilo, to se u vojnim krugovima pretpostavlja sa verovatnoćom od 99.9%: RF bi nuklearno uzvratila ne samo po Ukrajini nego i po Britaniji. I to je tačno ono što odgovara neonacističkoj Ukrajini i čemu ona sada teži, da se težište rata što pre, svakako pre dolaska hladnih meseci i humanitarne krize ogromnih razmera, premesti dalje od njenih granica.

Ukrajinsko-natovska ofanziva i povlačenje ruske vojske ne znače skoro ništa u strateškom smislu (iako Ukrajina postiže operativno-taktičke uspehe) ali su zato strašni u smislu neopravdanih ljudskih patnji i razaranja, neracionalnog i neekonomičnog produžetka rata koji Ukrajina ne može dobiti.

Foto: Privatna arhiva, Image by Pete Linforth from Pixabay

Nikakva ukrajinsko-natovska osvajanja na frontu ne mogu im doneti vojnu pobedu nad Rusijom – nuklearnu silu nemoguće je pobediti u oružanom sukobu – već samo donose produžetak rata sa uzaludnim stradanjem civila i vojnika.

Svim oficirima ovog sveta jasno je da nema načina da Ukrajina vojno porazi Rusku Federaciju, može samo dodatno zakomplikovati rat, dodatno zagorčati život svojim i ruskim građanima i može privremeno odložiti rusku pobedu.

Jasno je i da su SAD i NATO jedini kojima odgovara kontrolisano produžavanje rata Rusa i Ukrajinaca, sa ljudskim i materijalno-tehničkim iscrpljivanjem Rusije u Ukrajini – kako bi je potom eventualno lakše pobedili u predstojećem ratu sa NATO, kada ratna bujica izađe iz Ukrajine i prelije se u države EU i NATO.

Neonacistička Ukrajina za NATO je marioneta i njeno stradanje je nebitno, Ukrajinci su za NATO potrošni ratni resurs.

Meni je bitno što će otvoreni rat RF sa NATO (u ovom trenutku on je zakamufliran i posredovan ukrajinskim neonacistima) u osnovi biti anti-imperijalistički rat, bitno je što će potencijalno doneti slom ili značajno slabljenje neokolonijalnog i neoliberalnog globalnog ekonomsko-političkog sistema, bitno mi je što će svaki verovatni ratni ishod doneti kraj tzv. Pax Americana.

Da Vas podsetimo:  TEŠKO SAMO ONOM, KOGA NEMA...

Ne znam kakav će biti poratni novi svet, ali teško može biti gori od ovog u kojem svake godine od gladi i izlečivih bolesti umire preko četiri miliona dece mlađe od pet godina – što je informacija iz zvaničnih izveštaja UN! Za 25 godina to je više od 100 miliona mrtve dece, a ubice dece i njihova klijentela sa periferije transnacionalnog kapitalističkog sistema, uključujući balkanske klijenteliste, i dalje nam pokušavaju ispirati mozgove sa pričom o vrloj liberalnoj demokratiji, tržišnim slobodama i zapadnim vrednostima koje nemaju alternativu?

Zato ova jesen veoma lako može promeniti sve, ne samo u Ukrajini nego i u Evropi, možda u svetu. Istina, mi jesmo na periferiji imperijalne Evrope i nadolazećeg rata, ali se i na periferiji može snažno osetiti (nuklearna) zima, pogotovo ako bude duga i hladna.

Mile Perić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime